Beweegbare trede voor steile trap - Eugène Sondag, Aarlen

  • Beweegbare trede voor steile trap - Eugène Sondag, Aarlen

22 jaar geleden moest de echtgenote van Eugène Sondag een niertransplantatie ondergaan. Het is tijdens dit ziekenhuisverblijf dat ze het slachtoffer werd van een val die de oorzaak is van de grote moeilijkheden die ze nu heeft om zich voort te bewegen. Met het ouder worden ging haar beweeglijkheid nog verder achteruit en weldra werd het voor haar onmogelijk de trap op te gaan.

De situatie zorgde voor veel problemen, want in het huis van de familie Sondag bevinden de badkamer en het toilet zich niet op dezelfde verdieping als de andere kamers. Eugène bedacht daarom een praktische oplossing waardoor zijn vrouw zich zonder hulp van de ene naar de andere kamer kon begeven: hij verlaagde de hoogte van de tredes met de helft.

Daartoe ontwierp hij een heel eenvoudig systeem: een beweegbare trede. Samengesteld uit een blok hout en een soort wandelstok, laat het toe om elke trede van de trap te nemen via een tussentrede, die zijn vrouw verplaatst naargelang haar klim. Vandaag, op haar 72ste, kan mevrouw Sondag zich dankzij de uitvinding nog steeds zelfstandig van de ene naar de andere kamer verplaatsen.