Boekensteun

De mammie van Nette is bijna helemaal verlamd. Ze leest heel graag, maar een blad omslaan is erg moeilijk. Bovendien kan ze het boek niet zelf vasthouden, waardoor het vaak dichtklapt. Daarom ontwierp Nette een boekensteun, dat een boek op netjes op zijn plaats houdt. De boekensteun komt samen met een leesstok met antislipuiteinde, waarmee Nettes mammie de pagina’s kan omdraaien. 

Sinds een fietsongeluk kan de mammie van Nette enkel nog haar rechterarm en –pols gebruiken. Voor haar verplaatsingen gebruikt ze een rolstoel. Nettes mammie leest heel graag. Maar door haar beperking is dat niet zo evident. Een boek klapt immers gemakkelijk en ook een pagina omslaan is niet eenvoudig.

Met de boekensteun van de 12-jarige Nette is dit eerste probleem verleden tijd. De boekensteun zorgt ervoor dat het boek netjes op de juiste pagina open blijft. De pappie van Nette ontwierp jaren geleden al een stok met antislip uiteinde, die ze kan gebruiken om de bladzijden zelfstandig om te slaan.

Nette vond de boekensteun uit in het kader van haar jaaropdracht op school. Ze heeft hem volledig zelf gemaakt, maar kreeg hulp van haar papa bij het uitzoeken van de materialen en het zagen van de triplexplaat. Haar pappie hielp met het uittekenen van het ontwerp en de materialen.

Volgens Nette is de uitvinding ook geschikt voor andere mensen die door een ongeval of ziekte een beperkte motoriek van de vingers hebben, zoals MS-patiënten, mensen met een spierziekte (ALS, …), mensen die verlamd zijn na een ongeval of hersenbloeding, …  

Ontdek alle uitvindingen van de editie 2017.

Doe ook mee aan Design with a Heart.