Brilhulp

  • Brilhulp
  • Groepsfoto Brilhulp

Yoeri moet dagelijks zijn bril dragen van de oogarts, maar door zijn rolstoel ondervindt Yoeri een probleem wanneer hij de bril draagt. Wanneer de bril botst met zijn hoofdsteun, komt die scheef te staan en kan hij die niet rechtzetten. Dit maakt het uitermate vervelend voor Yoeri om zijn bril dagelijks te gebruiken. Deze situatie ondervonden nog zes andere kinderen uit hetzelfde dagcentrum als Yoeri. De opdracht van de studenten van Howest was om een bril te ontwerpen die bleef recht zitten.

Het probleem vindt zijn oorsprong aan het hoekpunt van de bril. Yoeri maakt onwillekeurige hoofdbewegingen en duwt tijdens een botsing met de hoofdschelp de bril van zijn neus. Omdat Yoeri voornamelijk naar de zijkant kijkt, een eigenschap die dikwijls merkbaar is bij kinderen met een motorische beperking, doet het probleem zich dikwijls voor.

Om dit te voorkomen hebben de studenten een model ontworpen dat zichzelf herstelt nadat het de botsing heeft opgevangen. De bril bestaat uit twee delen: een deel langs de oren en het voorhoofd en een montuur met lenzen die flexibel bevestigd is op het eerste deel.

Het eerste deel, vervaardigd uit een masker, blijft zitten terwijl het montuur met de lenzen de botsing opvangt en daarna teurgveert naar zijn oorspronkelijke positie.

Meer info vind je op http://www.instructables.com/id/Anti-tilt-glasses/

Doe mee aan de wedstrijd!

Of ga naar alle uitvindingen van Design with a Heart.