Codesign

Drie revaliderende personen werden geholpen door studenten van UGent via codesign. Daarbij ondersteunt een multidisciplinair team van ergotherapeuten en ontwerpers de patiënt, die zelf nadenkt over hoe hij een bestaand hulpmiddel beter kan maken.

Matthias en Indy, beiden student aan UGent, begeleidden drie personen die elk een specifieke hulpvraag hadden. Ze kwamen telkens tot een ergonomisch en gebruiksvriendelijk hulpmiddel, dat de productiviteit en zelfraadzaamheid verhoogt.

Zo was er een man die een amputatie had ondergaan van de wijs-, middel- en ringvinger aan de rechterhand, ten gevolge van een werkongeval. Dankzij een aangepast hulpstuk kan hij terug zelfstandig vlees snijden.

Een andere man, een zelfstandige automecanicien, wilde terug met twee handen kunnen sleutelen aan voertuigen. Bij aanvang van het project beschikte de patiënt over een werkkoker met een lichaamsbekrachtigde werkhaak. De functionaliteit van de werkhaak was echter onvoldoende om een steeksleutel functioneel te gebruiken.

Tot slot was er een vrouw die een bilaterale onderbeenamputatie, gedeeltelijke amputatie van digit II –IV rechts en amputatie van digit II links was ondergaan. Een aangepaste computermuis zorgt ervoor dat ze haar computer op een ergonomische en efficiënte manier kan bedienen.