Elektro-hydraulische kappersstoel

Ingrid is kapster. Nadat ze verlamd raakte, kon ze geen kappersstoel meer bedienen en leek haar beroep onmogelijk geworden. Haar man Frank bouwde de klantenstoel echter op ingenieuze wijze om, zodat Ingrid nu weer de kappersschaar kan hanteren.

Jarenlang was Ingrid aan de slag als kapster, in het kapsalon dat ze inrichtte in haar woning. Door een zwaar ongeval in 2014 werd ze plots rolstoelgebruiker. Bijna overal kregen zij en haar man Frank te horen dat het verder uitoefenen van haar beroep compleet onmogelijk zou worden.

Haar echtgenoot ging aan het experimenteren en bouwde een gewone klantenstoel om tot een elektro-hydraulische kappersstoel die Ingrid kan bedienen vanuit haar starolstoel.

Hij monteerde de bestaande zitting van een kappersstoel op een nieuwe, omgebouwde elektro-hydraulische sokkel. Die sokkel is voor 30 cm verstelbaar en compenseert de statische positie van Ingrid. Hiermee kan ze de stoel in alle richtingen bewegen en het hoofd van de klant in de juiste positie te brengen om optimaal te kunnen werken.  

Voetpedalen kan Ingrid natuurlijk niet gebruiken. Daarom voorzag Frank handbediening op de rugleuning van de klantenstoel, die op een veilige spanning werkt. De schakelaars zijn voorzien van LED-lampjes, zodat ze makkelijk doorheen een kapmantel te vinden zijn.  

Ingrid staat vandaag weer in haar kapsalon. Omdat haar revalidatie voorrang krijgt op werken, doet ze het wel nog rustig aan. Maar het opnieuw kúnnen werken en contact hebben met de klanten, geeft haar een enorme voldoening.

Materiaal

Frank werkte op basis van een bestaande kapperstoel, waarvan hij de zit gebruikte.

Hilox motorized base: € 1573*
Aanpassingen voor ombouw handbediening: € 53
Aanpassingen voor montage bestaande zit: € 6

*Opmerking van Frank en Ingrid: “De sociale dienst van Revalidatie Pellenberg maakte ons attent op de mogelijkheden ondersteuning van VDAB te bekomen om "aanpassingen van de werkplaats aan de handicap" te voorzien. Een aanvraag werd gedaan en goedgekeurd door VDAB, die tussenkwam voor de aankoop van de sokkels.”

Bekijk hier de video over de kappersstoel.