Ergonomische beenlussen voor tillift

In de badkamer gebruikt Emmanuel, die MS heeft, een tillift om van zijn rolstoel naar bad en toilet te gaan. Helaas is het toestel weinig comfortabel. Door te kiezen voor andere vormen en materialen, maakten Howest- en Ugent-studenten de tillift veel ergonomischer en gebruiksvriendelijker.

Terwijl de functie van de tillift erg handig is, is het gebruik ervan heel onhandig. De haken die de bovenbenen ondersteunen, hebben een on-ergonomische vorm en bestaan uit een hard en glad materiaal. Hierdoor glijdt Emmanuels onderlichaam door en komt zijn rug bol te staan, wat leidt tot rugklachten.

Studenten van Howest en Ugent Bert, Nicolas en Elien besloten daarom de haken te vervangen door nieuwe beenlussen van textiel, aluminium en lint (dat gebruikt wordt bij het klimmen). Aan elke kant van de tillift hingen ze een beenlus, die ze vasthechtten langs één uiteinde. Het andere uiteinde kan dan onder het been door geschoven worden om daarna aan de tillift vast te klikken met behulp van een musketon.

Door de keuze voor textiel nemen de beenlussen de vorm van het lichaam aan, wat veel ergonomischer is. Het materiaal is bovendien waterbestendig en kan in een badkameromgeving snel drogen. De linten zijn op maat van Emmanuel gemaakt en worden bevestigd door twee buizen die op zich ook weer bevestigd zijn in het textiel.

Deze nieuwe ergonomische beenlussen kunnen niet alleen door Emmanuel gebruikt worden, maar door iedereen die gebruik maakt van een gelijkaardige tillift.

Howest/UGent - Bert, Nicolas & Elien