Fototoestelhulp

Philippe kocht onlangs een degelijke camera om te fotograferen, zijn grote hobby. Door zijn mentale beperking is het toestel echter niet zo gemakkelijk te bedienen. Howest-studenten zorgden daarom voor een ergonomisch handvat en enkele 3D-prints die de knoppen bovenaan toegankelijker maken.

Op uitstap, in de zetel of in de keuken: overal neemt Philippe zijn nieuwe camera mee. Maandelijks maakt hij een boekje van de foto’s die hij genomen heeft en toont hij dit aan de medebewoners en begeleiders van het centrum waar hij leeft.

Het ergert Philippe dat er nogal wat foto’s tussen zitten met een vinger voor de lens. Andere foto’s zijn niet zoals hij bedoelde, omdat hij vaak toevallig enkele knopjes indrukt, waardoor het toestel van modus verandert. Of soms mist hij hét fotomoment, omdat hij op de aan-uitknop duwde in plaats van de opnameknop. Kortom, fotograferen mag dan wel zijn hobby zijn, het nieuwe toestel is door zijn mentale beperking niet zo eenvoudig te gebruiken en dit zorgt weleens voor een ongewenst resultaat.

Howest-studenten Max, Tinne en Yannick zorgden daarom voor een opzetbare beugel met daarop een nieuw handvat en afscherming voor de knoppen vooraan. Ze ontwierpen ook enkele 3D-prints die de knoppen bovenaan een stuk toegankelijker maken.

Dankzij deze aanpassingen voor ongeveer 20 euro slaagt Philippe erin om mooie foto's te trekken. Zijn vingers zitten niet meer voor de lens en hij gaat correct om met alle knopjes. Dit stemt Philippe, en iedereen die met hem en zijn hobby begaan is, zeer tevreden.