Handvrije krukken

Waar moet je met je krukken belanden wanneer je ze niet nodig hebt, omdat je even neerzit of snel iets uit je achterzak wil halen? En vooral: hoe zorg je ervoor dat ze niet constant omvallen wanneer je ze ergens “parkeert”? Gerard bedacht een handige oplossing.

Een “handvrije” wandelstok, waarbij je de stok even aan je pols kan laten bengelen als je hem niet nodig hebt, had Gerard eerder al gemaakt. Toen een vriendin, die een knieprothese had ondergaan, hem aanspoorde om dezelfde techniek toe te passen op krukken, begon zijn nieuwe idee te rijpen. De doorslag kwam er toen hij tijdens een voordracht hoorde dat alleen al bij AZ Delta in Roeselare per jaar 1.000 knie- of heupprothesen moeten worden vervangen.

Dat zijn dus veel mensen die met krukken moeten lopen en dezelfde problemen ondervinden als zijn vriendin: krukken zijn onhandig als je ze even niet nodig hebt. Door hun onevenwichtige vorm blijven ze moeilijk ergens rechtstaan.

Omdat veel patiënten krukken huren, moest Gerard een oplossing bedenken die de krukken niet zou beschadigen en die verwisselbaar zou zijn. Hij voorzag uiteindelijk twee systemen: een regelbare armklem, waarmee de kruk even aan de pols kan hangen, en de stoel- en tafelklem, waarmee de krukken kunnen vastgehecht worden aan een stoel of tafelmeubel.