Hulpstuk voor zelfstandig uitkleden - Anne Couillard, Haine-Saint-Pierre

  • Thomas demonstreert het hulpstuk voor zelfstandig uitkleden

Sinds het begin van haar carrière investeert Anne als kinesiste in een belangrijk provinciaal centrum dat vooral adolescenten en volwassenen met een motorische handicap opvangt. Haar passie deed haar ook reizen, onder meer naar Burundi, samen met Handicap International.

De problemen waaraan mensen met een motorische handicap lijden, beperken hen in hun dagdagelijkse bewegingen. Zo kon Anne bijvoorbeeld bij een jongen als Thomas, 21 jaar, vaststellen welke impact de handicap heeft op sommige eenvoudige handelingen, zoals zich alleen uitkleden. Anne bedacht daarom een aangepaste installatie die hem ondersteuning biedt bij de verschillende stappen van de handeling. Deze installatie werd gerealiseerd dankzij de samenwerking van twee professoren van het instituut. Het materiaal ervoor kostte amper 20 euro.

Thomas zet zich neer op een stoel met armleuningen en plaatst zijn voeten in twee “voethaken” die gericht zijn op zijn misvormingen. Een horizontale reling laat hem toe zich vast te houden met zijn meest aangetaste arm en zo zijn veters los te maken met zijn valide hand. Daarna kan hij zijn schoenen uitdoen door zijn voeten tegen de rand van de dozen te schuiven. Vervolgens houdt hij de reling vast om recht te staan, doet zijn broek en onderbroek uit, gaat terug zitten en plaatst het midden van zijn voeten op de afgeronde rand van de installatie. Op deze manier kan hij zijn kleren onder de hielen trekken zonder ze te moeten opheffen en daarna haakt hij de stof vast die hij over zijn tenen laat gaan. Het geheel neemt wat tijd in beslag, maar door oefening gaat de handeling steeds sneller.

Thomas heeft het centrum eind vorig jaar verlaten, maar nu al gebruiken andere mensen de installatie, want die is helemaal verstelbaar, waardoor hij aangepast kan worden aan de handicap van de gebruiker. Voor deze mensen is de hulp bij het uitkleden een kans op meer zelfstandigheid… Momenteel denkt men erover na om de uitvinding te installeren in de badkamers van het centrum.