Intuïtief kookmeubel

Florien, met downsyndroom, kookt graag. Ze is het gewend om in de keuken de instructies van anderen uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat ze ook zelfstandig achter de kookpotten kan staan, ontwierp haar zus een kookmeubel waarmee Florien heel intuïtief en autonoom aan de slag kan.

Florien houdt zich graag bezig in de keuken. Gezien ze downsyndroom heeft, wordt ze meestal geholpen met instructies wanneer ze achter het kookvuur staat.

Haar zus Rosan wilde Florien echter de mogelijkheid geven om ook zelfstandig haar ding te doen. Om beter inzicht te krijgen in haar capaciteiten en de manier waarop ze werkt in de keuken, besloot ze het handelen van Florien nauwgezet te observeren. Met die info ging ze vervolgens aan de slag om een kookmeubel te ontwerpen op maat van Florien, dat toelaat om heel intuïtief de juiste stappen en handelingen uit te voeren.

Een belangrijk kenmerk van het meubel is dat Florien steeds alles kan zien wat ze nodig heeft. Het meubel is ook visueel en praktisch onderverdeeld op een manier dat het de verschillende fases van het kookproces volgt (voorbereiden van ingrediënten, verwerken en verwarmen). De verschillende stappen van een recept komen overeen met de plek waar de handeling moet worden uitgevoerd. Het materiaal heeft een vaste plaats, wat aangeduid is door geverfde vlak. En zo zijn er nog tal van andere hulpmiddelen in het kookmeubel verwerkt.

Florien hoeft nu niet meer begeleid te worden en kan zich volledig autonoom uitleven in de keuken.

Materiaal

Spaanplaten, vijzen, accessoires (+/- 100 euro)