Laptophouder

Wanneer de erg bijziende Benjamin ’s avonds in de zetel nog wat surft op zijn laptop, buigt hij steevast sterk voorover om het scherm te kunnen lezen. Om een correcte zithouding te garanderen en nek- en rugpijn te vermijden, ontwierpen studenten van UZ Gent een speciale laptophouder.

Benjamin heeft het charge syndroom, waardoor hij de zaken ziet op 1 meter zoals anderen ze zien op 10 meter. Wanneer hij 's avonds wil ontspannen door in de zetel nog wat op zijn laptop rond te surfen, heeft hij daarom de neiging om voorover te buigen en zijn ogen dichter bij het scherm te brengen. Deze onnatuurlijke houding bezorgt hem echter nek- en rugklachten. Benjamin heeft bovendien zwakkere spieren, waardoor zijn slechte houding hem nog vlugger parten speelt.

Er is wel een extra groot scherm in de bureaukamer, maar dan zit hij 's avonds afgezonderd van zijn familie. Om ervoor te zorgen dat Benjamin toch bij hen kan zijn terwijl hij op zijn laptop bezig is, ontwierpen studenten van UZ Gent een meubelstuk voor de laptop dat naast de zetel kan staan en dat een correcte houding van rug, nek en polsen garandeert. Dankzij een uitklapbare steun in het uitschuifbare tafelblad van de laptophouder kan Benjamin immers de perfecte positie vinden voor zijn rug en nek, terwijl ook het toetsenbord in een hoek geplaatst kan worden om het typen te vergemakkelijken. 

Bij de vormgeving werd erop gelet dat de laptophouder een stijlvol meubel zou zijn, dat niet stigmatiserend overkomt en zelfs voor elke zitkamer een handige aanvulling kan zijn. 

UZ Gent - Yves, Jolan & Céline