Opklapbare voetplaat

Ingrid, die na een ongeval verlamd raakte, leert opnieuw bescheiden stapjes te zetten. De vaste voetplaat van haar rolstoel is echter hinderlijk bij het opstaan en gaan zitten. Haar man Frank loste dit op door er een veilige opklapbare voetplaat van te maken, die Ingrid zelf kan bedienen.

Na een ongeval twee jaar geleden werd Ingrid verlamd aan beide benen en werd ze een rolstoelgebruiker. Dankzij revalidatieoefeningen heeft ze wel opnieuw een bescheiden beenfunctie opgebouwd. Ingrid maakt nog steeds vooruitgang, maar moet hiervoor veel en regelmatig oefenen. Dat betekent dus vaak uit haar rolstoel opstaan, wat met de vaste voetplaat echter veel problemen opleverde. Ook gaan zitten was niet zonder risico door de hinderlijke voetplaat.

Dit zette haar man Frank aan het nadenken: hij verving de vaste voetplaat door een opklapbare versie die Ingrid zelf kan bedienen. Ze hoeft enkel aan de touwtjes te trekken langs de zijkant van haar rolwagen, om de voetplaat onder haar de stoel open of neer te klappen. Zo kan ze veilig uit haar rolwagen opstaan en op een even veilige manier terug gaan zitten.

De voetplaat werd voor 88 euro gemaakt en werd gebouwd met een plaat uit carbon (om het gewicht te beperken) van 1,5mm dikte. De nodige delen werden uit de plaat gezaagd, de hoekverbindingen (voorlopig) met superlijm aan elkaar bevestigd, de dubbele en driedubbele platen op elkaar gelijmd met epoxy en de hoekverbindingen met carbonvezelmat en epoxy verder te verstevigd. De aluminium buis van 19mm past in het chassis van de rolstoel, daar waar de originele voetplaat bevestigd was.

Doe ook mee met Design with a Heart >>