Plas- en poepkaartje

Als begeleider bij MPI Merlijn stelde Sylvia vast dat veel kinderen met autisme moeite hebben om zindelijk te worden. Ze verkiezen een pamper boven het potje of het toilet. Na verschillende methodes te hebben uitgetest, bleek een zelfgemaakt, aantrekkelijk kinderkaartje de formule tot succes.

Kinderen met autisme hebben soms een probleem met loslaten. In de letterlijke zin betekent dit dat ze moeite hebben met de kleine en grote boodschap. 

Ook bij het medisch pedagogisch kinderdagverblijf Merlijn, waar zindelijkheidstraining een belangrijke plaats inneemt, merkten begeleiders Sylvia, Sam en collega’s op dat veel kinderen met autisme moeilijk afscheid konden nemen van hun pamper. Verscheidene methodes werden uitgetest om duidelijk te maken dat de pamper plaats moest maken voor het potje of het toilet, maar zonder het gewenste resultaat.

Omdat kinderen met autisme meestal meer geholpen zijn met een afbeelding dan met een verbale opdracht of demonstratie, kwam Sylvia op het idee om een aantrekkelijk kinderkaartje te maken dat duidelijk aangeeft dat pipi en kaka in de pot of het toilet horen. Wanneer je het kind op het potje of het toilet zet, toon je het kaartje en wordt de situatie duidelijk.

Het simpele en goedkope kaartje heeft sommige kinderen enorm vooruit geholpen. Meerdere ouders gebruiken het nu ook thuis, met succes. 

Materiaal 

Papier, foto of tekening, lamineerplastiek, plakband, creativiteit.

Het kostenplaatje is zeer beperkt.