Ritsbaar duikpak

Een duikpak is handig voor wie een meervoudige beperking heeft en van het heilzame effect van water wil genieten, omdat het een comfortabele temperatuur garandeert. Een duikpak áántrekken is minder handig. Tot Michèle op de proppen kwam met twee pakken, enkele ritsen en een portie naaitalent.  

AP³ Plouf organiseert zwemactiviteiten voor personen met een meervoudige beperking (combinatie van een lichamelijke en verstandelijke handicap). Omdat het zwembadwater best koud kan aanvoelen voor de zwemmers, stelt de vereniging duikpakken ter beschikking. Maar als de benen of armen niet echt meewillen, is zo’n pak aantrekken een hele opgave.

Michèle en haar collega’s kwamen op het idee om twee ‘klassieke’ duikpakken uit de sporthandel te verknippen en er grote ritsen in te naaien: aan de schouders, aan het kruis en over de volledige lengte langs één kant. Zo kan het pak volledig open en kan de persoon met een meervoudige beperking het gemakkelijk aantrekken vooraleer het wordt dichtgeritst.

Een lipje moet ervoor zorgen dat de huid niet tussen de rits terechtkomt, en bij het innaaien van de rits moet erop gelet worden dat ze niet tegen de huid kan schuren.

Dankzij het ritsbaar duikpak, dat ze voor de gelegenheid omdoopten tot de “Croque-monsieur ou mademoiselle”, ondervinden de zwemmers geen hinder en stress meer voor ze het water induiken.

Bekijk hier de video over het ritsbaar duikpak.