Toolbox voor protheseverlengstukken

Dankzij de toolbox met 3D-geprinte, lasergesneden en standaard onderdelen kunnen personen met een armamputatie en ergotherapeuten verlengstukken testen voor de armprothese. De toolbox helpt hen zo in hun zoektocht naar een op maat gemaakt hulpmiddel voor een specifieke hobby of job.

Voor personen met een armprothese worden niet veel standaard protheseverlengstukken aangeboden op de markt, dus moeten ze hulpmiddelen op maat laten maken. Het ontwerpproces is echter helemaal niet vanzelfsprekend, en al zeker niet voor de dagelijkse omstaanders en ergotherapeuten.

Daarom ontwierp UGent student Robbe de toolbox voor protheseverlengstukken: een soort meetinstrument waarmee elke persoon met een amputatie of ergotherapeut zelf een hulpmiddel kan samenstellen en testen. De toolbox bevat daartoe 3D-geprinte, lasergesneden en standaard onderdelen, die samen kunnen geassembleerd worden tot een protheseverlengstuk. Eens een passend verlengstuk/hulpmiddel gevonden, kan het eenvoudig worden gereproduceerd in een duurzamer materiaal door een ervaren vakman.

Wim, die een protheseverlengstuk wilde om terug aan wagens te kunnen werken in de garage, maakte al met succes gebruik van de toolbox. Hij had een verlengstuk nodig om bouten en moeren tegen te houden bij het bevestigen en aanspannen van auto-onderdelen. Hij testte verschillende versies, afmetingen, posities en sleutels, terwijl de ergotherapeut steeds kon ingrijpen om de ergonomie en benodigde compensatie van het hulpmiddel te waarborgen. Dankzij de toolbox vond Wim uiteindelijk een aanpasbaar sleutelhulpmiddel, waardoor hij nu zijn job terug kan uitoefenen.

 

De onderdelen van de kit werden online gedeeld, zodat de toolbox wereldwijd nagemaakt kan worden. Ook laat digitale productie toe om stukken bij te maken, aan te passen en zo de kit verder te verbeteren en uit te breiden.