Velcro vervangknopen

Door Parkinson moest de 87-jarige Karel steeds om hulp vragen voor het dicht- en losmaken van zijn hemdsknopen. Tot hij bedacht dat hij deze kon vervangen door velcro exemplaren.

Door Karels ziekte zijn zijn handen erg beginnen beven. Hoewel hij nog helder is in het hoofd, wordt hij steeds beperkter in zijn fijne motoriek. Zo lukt het Karel niet meer om zelfstandig de knopen van zijn hemdsmouwen te sluiten en te openen.

Maar Karel kwam met een idee op de proppen. Hij vroeg zijn dochter Ria om knopen eraf te halen en te vervangen door velcro exemplaren. Nu hoeft hij enkel de “knopen” van zijn hemd op hun plaats te duwen om zijn hemd deftig te kunnen aantrekken. Ook het uitdoen van zijn hemd gaat gemakkelijk zo. “Doe mijn knoopjes nog eens toe!” hoeft hij niet langer te vragen, want hij kan zich terug alleen uit de slag trekken. 

Volgens zijn dochter vraagt het plaatsen van de velcro vervangknopen maar 20 minuutjes tijd en amper geld. Karel zelf is best trots op zijn uitvinding, niet in het minst omdat hij vanuit de zorgsector al verschillende positieve reacties heeft gehad.