Verstelbare joystick ‘De Coen’

Leren rijden met een elektronische rolstoel is voor veel kinderen met een motorische handicap een moeilijke opdracht. De besturingsbehoeften verschillen bij elk kind. Daarom rustte centrum Ten Dries hun oefenrolstoel uit met een verstelbare joystick, zodat elk kind in de beste positie leert rijden.

Een persoonlijke elektronische rolstoel wordt enkel aangevraagd na een intensieve training en een positieve evaluatie. Voor sommige kinderen is het een proces van maanden oefenen. Een goede oefenrolstoel is dus van essentieel belang.

Maar niet elke leerling kan de elektronische rolstoel besturen met een standaard besturingssysteem. Afhankelijk van de motorische mogelijkheden gaat het om een midden-, linker- of rechterbesturing. De exacte plaats van de joystick varieert naargelang het kind: rijdt hij met een gestrekte arm of niet, gebruikt hij enkel zijn vingers of toch de volledige hand, heeft hij steun nodig met de onderarm op een tafelblad of niet …

Het ergoteam van centrum Ten Dries ging daarom te rade bij collega Koen van de technische dienst, die een duurzame en budgetvriendelijke oplossing bedacht. ‘De Coen’ is een flexibel systeem om de exacte plaats van de joystick op de elektronische rolstoel te bepalen. Op eenzelfde rolstoel kan de joystick dus op verschillende plaatsen worden gezet en kan de meest adequate plaats per kind worden bepaald.  ‘De Coen’ stelt hen ook in staat om de joystick op termijn zoveel mogelijk naar het midden te krijgen. Die middenpositie is belangrijk in functie van een mooie symmetrische zithouding en vermijdt dat er op termijn rugklachten of verkortingen zouden ontstaan.

‘De Coen’ werd gemaakt met recuperatiemateriaal (een gerecupereerd tafelblad) en restjes verf.