Handicap International over World Report on Disability

moeder met mentaal gehandicapt kindje

Volgens een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en de Wereldbank hebben één miljard mensen - dus 15 % van de wereldbevolking - een handicap.

 

Het rapport wijst onder meer op de link tussen armoede en handicaps. Enerzijds worden mensen met een handicap op economisch en sociaal vlak sneller benadeeld, waardoor ze gemakkelijker in de armoede terechtkomen. Zo hebben ze minder kansen op degelijk onderwijs of om werk te vinden. Medische kosten, bijvoorbeeld voor hulpmiddelen en persoonlijke begeleiding, lopen ook op.

 

Anderzijds werkt armoede handicaps in de hand. Armoede kan immers leiden tot een laag geboortegewicht, ondervoeding, gebrek aan proper water en hygiënische sanitaire voorzieningen... Daaruit volgt een slechtere gezondheidstoestand die tot handicaps kan leiden. Verder zijn de werk- en levensomstandigheden van armen vaak gevaarlijker. Daardoor gebeuren ongevallen die handicaps tot gevolg hebben. Ten slotte is er voor armen een financiële drempel om zich te richten tot gezondheids- en revalidatiediensten.

 

In het rapport wordt ook vermeld dat de oorzaken van handicaps evolueren. Dat komt doordat mensen langer leven en chronische ziektes vaker voorkomen en omdat er steeds meer vormen van gewapend geweld en natuurrampen zijn.

 

Handicap International is een internationale ngo die handicaps wil voorkomen, mensen met een handicap helpt te revalideren en hen begeleidt op hun weg naar autonomie en integratie in de maatschappij.

 

In dit dossier gaan we dieper in op enkele problemen die de WGO aankaart en hoe Handicap International daarmee omgaat. Komen aan bod: werk, onderwijs, gezondheidszorg en fysieke revalidatie, gemeenschapsgerichte revalidatie en rechten van mensen met een handicap. Per thema vind je onderaan de pagina links naar getuigenissen, video's, fotoreportages...

 

World Report on Disability