Actualiteit

Vrouwen wereldwijd weerbaarder maken tegen geweld

5 meisjes op een rij in een blauwroze schooloutfit

Wereldwijd wordt één vrouw op drie het slachtoffer van geweld. Vrouwen met een handicap zijn extra kwetsbaar. Handicap International sensibiliseert vrouwen over deze thematiek en geeft medische en psychologische ondersteuning aan de slachtoffers. 

Handleiding in de maak voor inclusievere noodhulpacties

Portret van Ricardo Pla Cordero aan zijn bureau voor zijn computer

Handicap International werkt samen met International Disability Alliance en UNICEF aan een praktijkgids voor ngo’s en overheden, die uitlegt hoe ze bij hun noodhulpacties beter rekening kunnen houden met mensen met een beperking. "Want vandaag zijn noodhulpacties voor hen vaak niet toegankelijk”, zegt inclusie-expert Ricardo Pla Cordero. 

20 jaar acties in Laos

Een man in ontmijningsoutfit loopt door een veld met enkelhoog water en doorzoekt het met een metaaldetector

Van ontmijning – ter grootte van 700 voetbalvelden – tot de verzorging van mensen met een beperking: met diverse projecten verwezenlijkt Handicap International in Laos een duurzame verbetering in het leven van de meest kwetsbare mensen, en dat al 20 jaar! 

Op de rug van grote broer naar het revalidatiecentrum

Kyan hangt op de rug van Saw die voor een houten hutje loopt.

Saw (12 jaar) heeft geen tijd om te spelen: als een vader neemt hij de zorg op zich van zijn broertje Kyan, die een handicap heeft en bijna nergens terechtkan in het vluchtelingenkamp waar ze wonen. Maar Handicap International komt hier nu aan tegemoet, door inclusieve speelomgevingen aan te leggen, voor kinderen met en zonder handicap. 

“De situatie in Mosoel is erg zorgwekkend”

Drie gesluierde vrouwen aan de ingang van een tent, waarbij de oudste op krukken steunt

“Voor de toekomst houden we rekening met twee scenario’s. Rampscenario’s eigenlijk, waarbij de humanitaire situatie elke dag ernstiger wordt.” Maud Bellon, die de noodhulpacties van Handicap International in Irak coördineert, licht de situatie toe in en rond Mosoel, twee maanden na de start van het offensief op de stad. 

Mosoel: bijna 100.000 mensen ontheemd

Een kleine jongen met helblauwe vest kijkt in de lens tegen de achtergrond van een straat in het kamp waar langs beide kanten een rij tenten staan

Het aantal ontheemden in Irak blijft stijgen sinds de start van het offensief op Mosoel. In twee maanden tijd zijn bijna 100.000 mensen de stad ontvlucht. De winter maakt de levensomstandigheden voor hen extra hard. Handicap International is ter plaatse om hulp te bieden.

82 ton hulpgoederen vervoerd voor slachtoffers van orkaan Matthew

Een handvol Haïtianen voor een schoolgebouw dat dienst doet als schuilplaats en waarvoor een hoop afval ligt

Door vernielde bruggen en wegen in Haïti na orkaan Matthew is het niet simpel om hulpgoederen tot bij de slachtoffers te brengen. Maar met de hulp van het logistieke platform van Handicap International zijn al meer dan 80 ton goederen tot bij hen geraakt.

Handicap International gerankt als 8ste beste ngo ter wereld

kinesist doet high five met meisje dat op een ziekbed ligt

In het klassement van de 500 beste ngo’s ter wereld van NGO Advisor bekleedt Handicap International de 8ste plaats.

Hulp uit onverwachte hoek voor onze sensibiliseringsteams in Noord-Syrië

Shahoud, een kleine jongen zonder rechterhand, zit neer met een sensibiliseringsfolder op zijn schoot

De 12-jarige Shahoud kruiste het pad van onze sensibiliseringsteams die mensen waarschuwen voor de gevaren van explosieve oorlogsresten. Hij raakte zo geïnspireerd door hun werk, dat hij prompt besloot om zelf een ‘heldenteam’ op te richten. Door zijn eigen verhaal door te vertellen, wil hij vermijden dat andere kinderen, zoals hijzelf, het slachtoffer worden van een ongeluk met een explosief.

Gelijke rechten voor personen met een handicap

jong meisje voelt met vingers aan blad onder begeleiding van een meester in een klaslokaal

Op 13 december bestaat het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap tien jaar. Wat is het nut van dit verdrag en welke verwezenlijkingen zijn eruit voortgevloeid? Priscille Geiser van Handicap International maakt de balans op.

Pagina's