Goto main content

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Noodhulp

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

Vernietiging van civiele infrastructuur in Khan Younis.

Vernietiging van civiele infrastructuur in Khan Younis. | © HI

De dreiging van een grondoffensief in Rafah maakt mensen immens bang, omdat ze weten dat ze geen veilige plek hebben om naartoe te gaan. Gezinnen die onder erbarmelijke omstandigheden zijn ontheemd in Rafah, waar mensen in schuilplaatsen van gemiddeld 1 vierkante meter leven, worden geconfronteerd met enorme uitdagingen en gevoelens van wanhoop tijdens hun zoektocht naar onderdak. Ze treffen verwoeste huizen aan en ontdekken familieleden die onder het puin bedolven liggen.

“De stad [Khan Younis] is grotendeels verwoest. Het is een ongelooflijk geweld. Het verplaatsen van de bevolking van Rafah naar dit gebied vormt een enorm risico voor de mensen, vanwege het gebrek aan toegang tot de basisbehoeften om te overleven, het instortingsgevaar van de gebouwen die nog half overeind staan en de aanwezigheid van explosieve oorlogsresten. Sommige bewoners keren terug in de hoop wat bezittingen te vinden in hun verwoeste huizen, maar treffen niet meer aan dan een troosteloze situatie. Kinderen van 8 of 10 jaar zwerven, met een lege in hun ogen, alleen door de straten, in de hoop iets te kunnen vinden om te overleven.” Cyril - Teamleider, Gaza

Naar schatting zijn 60% van de gebouwen in beschadigd of verwoest, wat het emotionele trauma van de mensen die terugkeren alleen maar vergroot. Er moet onmiddellijk een einde komen aan het gebruik van zware explosieve wapens in bevolkte gebieden, omdat ze systematische en willekeurige gevolgen hebben voor burgers. Medewerkers van Handicap International hebben de afgelopen weken verschillende veldbezoeken gebracht aan de stad Khan Younis en het middengebied en kunnen bevestigen dat het onmogelijk is om te voldoen aan de noodzakelijke voorwaarden voor een veilige evacuatie of verplaatsing naar deze gebieden, zoals voorgeschreven door het internationaal humanitair recht.
 
Een offensief op Rafah zou de al catastrofale situatie tot ongekende hoogten doen escaleren. Khan Younis is geen geschikt of veilig gebied voor de evacuatie van burgers uit Rafah. Burgers die gedwongen worden verplaatst naar Khan Younis, lopen het extra risico om niet-ontplofte oorlogsresten aan te treffen op belangrijke kruispunten, in scholen en gebouwen, wat een ernstige bedreiging vormt voor hun leven. Daarnaast zou het opvangen van een groot aantal ontheemden uit Rafah in Khan Younis logistieke problemen met zich meebrengen, wat de humanitaire crisis nog verder zou verergeren, vooral gezien de beperkte toegang tot essentiële levensreddende middelen en diensten.

Nergens in Gaza is het veilig. Een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren is de enige manier om verdere slachtoffers te voorkomen en menselijk lijden te verlichten. We dringen er bij alle partijen in het conflict op aan om prioriteit te geven aan de bescherming van burgers, de vrijlating van gijzelaars te bewerkstelligen en ervoor te zorgen dat hulporganisaties ongehinderd en ononderbroken toegang hebben tot de Gazastrook om de broodnodige hulp te verlenen.

Gepubliceerd op: 26 april 2024

Meer over dit onderwerp

Stop wapenleveringen aan Israël
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Stop wapenleveringen aan Israël

Handicap International roept samen met de Ceasefire Now coalitie op tot een stopzetting van alle wapenleveringen aan Israël en tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg
© HI
Gezondheid Noodhulp

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg

Handicap International verbetert in de DR Congo de toegang tot gezondheidszorg en biedt medische en psychosociale hulp aan ontheemde families.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.