Goto main content

Mali - « Elke dag vergroten de risico’s voor een reeds kwetsbare bevolking »

Noodhulp

Elke dag vergroten de risico’s voor een reeds kwetsbare bevolking

Brussel, 6 april 2012. De onveiligheid en de plunderingen leggen de medische diensten lam en blokkeren elke humanitaire tussenkomst, laat Handicap International vandaag weten.

De voedselcrisis die de Sahel sinds enkele maanden treft, wordt verergerd door de politieke instabiliteit en de onveiligheid in Mali. De staatsgreep en de opmars van gewapende groepen in het noorden van het land raken een reeds kwetsbare bevolking.

« We zijn zeer verontrust over de huidige ontwikkelingen in Mali, zegt Grégory Doucet, verantwoordelijke voor de programma’s van Handicap International in West-Afrika. “De bevolking heeft sowieso al moeilijk toegang tot voedsel, dat bovendien schaars en duur is. Sinds 22 maart is de situatie nog verslechterd.” Een groep Malinese militairen pleegde een coup tegen president Amadou Toumani Touré. Op hetzelfde moment namen Toeareg-rebellen de controle in verschillende belangrijke steden, waaronder Timboektoe, over.  

“De onveiligheid en de plunderingen leggen de medische diensten lam en blokkeren elke humanitaire tussenkomst”, zegt Grégory Doucet. “Alsook de verdeling van voedselhulp. Onze operationele teams moesten Timboektoe verlaten omdat de risico’s te groot werden.”

Het land is nu onder internationale blokkade. Volgens Handicap International, al sinds 1996 in Mali, moet de situatie snel veranderen om een nog grotere crisis voor de bevolking te vermijden.
De gebeurtenissen vinden plaats, net nu de organisatie een missie in Mali beëindigde: een evaluatie van de voedselcrisis die Mali, en ruimer de Sahel ( in het bijzonder Niger) treft. Handicap International richtte mechanismen op om te beantwoorden aan de behoeften van de meest kwetsbare mensen.
Volgens OCHA, het agentschap dat de humanitaire acties van de VN controleert, verplaatsten ongeveer 100.000 mensen zich midden maart in het land, nog voor de staatsgreep. Ongetwijfeld is dit cijfer nu nog toegenomen.

“De huidige situatie legt onze interventies stil. Onze kantoren werden, net als andere publieke gebouwen en bureaus van ngo’s, geplunderd, zegt Grégory Doucet. Vandaag zijn we, zoals andere humanitaire actoren ter plaatse, gedwongen te wachten tot de situatie veiliger wordt. Dit terwijl we heel goed beseffen dat we zullen moeten vechten tegen de klok. Elke extra dag vergroot de risico’s voor een heel kwetsbare bevolking die bedreigd wordt door een extreme voedselcrisis”.

Meer over dit onderwerp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie