Goto main content

Drie verwoestende aardbevingen in één week tijd: 12,000 mensen getroffen in Afghanistan

Noodhulp
Afghanistan

Op 7,11 en 15 oktober, werd de Afghaanse provincie Herat getroffen door een zware aardbeving. Handicap International is al sinds 1987 in het land aanwezig en staat samen met haar partners de slachtoffers bij.

Teams van Handicap International in een kamp voor binnenlands ontheemden in het Heart City Hospital.

Teams van Handicap International in een kamp voor binnenlands ontheemden in het Heart City Hospital. | © F. Consoni / HI

Vroegtijdige revalidatiezorg

Meer dan 12.000 mensen uit 5 verschillende districten zijn getroffen door drie aardbevingen in de provincie Herat. Vooral het district Zinda Jan is zwaar getroffen. De VN meldt 1.294 doden en 1.688 gewonden.

In het regionale ziekenhuis van Herat zijn er niet genoeg kinesisten om de broodnodige fysieke revalidatiezorg te verlenen. Om deze leemte op te vullen, zette Handicap International vier kinesisten en vier psychosociale medewerkers in om vroegtijdige revalidatiezorg te bieden in het ziekenhuis. Dat is de revalidatiezorg die direct volgt op medische ingrepen zoals operaties. Het doel is om snelle en uitgebreide traumazorg te garanderen en de blijvende invaliditeit van mensen die door de aardbevingen gewond zijn geraakt, te vermijden.

Tot nu toe nam het lokale ziekenhuis in Herat meer dan 450 patiënten op, terwijl de capaciteit slechts 80 bedden bedraagt. Daarnaast ontving het nog eens 100 andere patiënten in hun gezondheidsfaciliteiten. De teams van Handicap International hielpen tot nu toe 138 mensen en deelden 23 hulpmiddelen uit.

Beoordeling van de humanitaire situatie

Nog voor de ramp waren de mensen in het gebied, door jaren van oorlog, uitgeput. Ook de aankomende winter biedt weinig perspectief.

Teams van handicap International gingen onmiddellijk aan de slag na de aardbeving als onderdeel van een door de VN gecoördineerd team van ongeveer 150 mensen van verschillende NGO's en INGO's. Op dit moment evalueren ze de meest dringende behoeften.

Het is al een lange tijd geleden dat Herat een aardbeving van deze omvang meemaakte. Handicap International verwacht dat er in de nasleep een grote behoefte aan psychologische ondersteuning zal zijn. Veel mensen lopen het risico om symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te ontwikkelen. Om een dergelijke situatie te verwerken, is in veel gevallen psychologische ondersteuning nodig

Handicap International stuurde zes evaluatieteams naar verschillende locaties in de regio. Zij zouden binnenkort een duidelijker beeld moeten kunnen scheppen van de humanitaire situatie.

Het is nu al duidelijk dat er een acuut tekort is aan noodtenten en duurzame oplossingen voor onderdak om de winter te trotseren. Daarnaast is er een grote behoefte aan zeildoeken, dekens, kleding, keukensets, sanitaire voorzieningen, drinkwater, opslagcontainers en voedselhulp.

Om deze dringende behoeften beter te coördineren, werkt Handicap International nauw samen met andere humanitaire organisaties

 

Gepubliceerd op: 13 oktober 2023

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg
© HI
Gezondheid Noodhulp

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg

Handicap International verbetert in de DR Congo de toegang tot gezondheidszorg en biedt medische en psychosociale hulp aan ontheemde families.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.