Goto main content

NL | FR

COVID 19
Help de meest kwetsbaren te beschermen

HI is lid van 1212 HI is lid van 1212 HI is lid van 1212 HI is lid van 1212

De situatie

De coronaviruspandemie verspreidt zich over de landen die al getroffen worden door armoede, conflicten en natuurrampen. Wereldwijd zijn al enkele honderdduizenden besmettingen bevestigd in zo’n 180 landen en gebieden.

In de landen met een zwakke gezondheidsinfrastructuur, door conflictsituaties of extreme armoede, zullen de gevolgen van de epidemie voor de bevolking dramatisch zijn. In landen zoals Kenia, Bangladesh en Libanon, waar de enorme vluchtelingenkampen overbevolkt zijn, zal de verspreiding van het virus waarschijnlijk snel en bijzonder dodelijk zijn.

Impact op de projecten van HI

Op dit ogenblik blijkt 94% van de 55 landen waar Handicap International actief is, getroffen.

Afrika, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten: het voorkomen van een oncontroleerbare verspreiding van de pandemie is absoluut noodzakelijk. We moeten nu actie ondernemen, zelfs als het aantal officiële besmettingen in bepaalde landen nog laag is. Onze teams blijven de bevolking bijstaan, overal waar dat mogelijk blijft – en passen hun interventiemethodes aan om de verspreiding te stoppen en zoveel mogelijk mensen te beschermen.

We herbekijken onze interventiemethodes en starten nieuwe projecten op. Het devies: mensen beschermen tegen het virus en de gevolgen van de crisis aanpakken, met bijzondere aandacht voor personen met een beperking, ouderen, kinderen en mensen die er alleen voor staan.

Help ons

40

Draag bij aan de organisatie van sensibiliseringssessies rond hygiëne

70

Draag bij aan de aankoop en verdeling van 140 maskers door onze teams

120

Draag bij aan de aankoop van hygiënekits voor 4 families 

Covid-19 in de wereld

52

landen met HI-projecten getroffen

> 50

projecten van HI bestrijden Covid-19

Meer over dit onderwerp

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking
© HI
Gezondheid Preventie Revalidatie

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking

"Dankzij de voedselhulp loopt mijn kleine meid geen risico op ondervoeding, bovenop haar beperking..." Het zijn de woorden van Kapitolina, een paar weken nadat ze voor het eerst voedselsteun ontving van HI. De voedselsteun is een onderdeel van de steunmaatregelen voor ouders van kinderen met een beperking. Deze steun wordt sinds 2018 verleend en vindt zelfs tijdens de lockdownperiode plaats om de negatieve gevolgen van Covid-19 voor de gezinnen te verzachten. 

COVID-19: Saima en haar gezin in Pakistan worstelen om te overleven
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Saima en haar gezin in Pakistan worstelen om te overleven

Saima zit sinds haar kindertijd in een rolstoel. Ze woont met haar gezin in een sloppenwijk van Karachi, in Pakistan. Door de pandemie en de lockdown is hun dagelijks leven onhoudbaar geworden. 

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"
© Dieter Telemans / HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"

In de streek van Joeba, in Zuid-Soedan, heeft Handicap International 5 200 kwetsbare personen, waaronder personen met een beperking, in kaart gebracht. De meesten onder hen zijn ontheemden die voor veel moeilijkheden staan om uit de greep van het coronavirus te blijven.