Goto main content

NL | FR

COVID 19
Help de meest kwetsbaren te beschermen

De situatie

De coronaviruspandemie verspreidt zich over de landen die al getroffen worden door armoede, conflicten en natuurrampen. Wereldwijd zijn al meer dan 7 miljoen besmettingen bevestigd in zo’n 213 landen en gebieden.

In de landen met een zwakke gezondheidsinfrastructuur, door conflictsituaties of extreme armoede, zullen de gevolgen van de epidemie voor de bevolking dramatisch zijn. In landen zoals Kenia, Bangladesh en Libanon, waar de enorme vluchtelingenkampen overbevolkt zijn, zal de verspreiding van het virus waarschijnlijk snel en bijzonder dodelijk zijn.

Impact op de projecten van HI

Op dit ogenblik blijkt 98% van de 51 landen waar Handicap International actief is, getroffen.

Afrika, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten: het voorkomen van een oncontroleerbare verspreiding van de pandemie is absoluut noodzakelijk. We moeten nu actie ondernemen, zelfs als het aantal officiële besmettingen in bepaalde landen nog laag is. Onze teams blijven de bevolking bijstaan, overal waar dat mogelijk blijft – en passen hun interventiemethodes aan om de verspreiding te stoppen en zoveel mogelijk mensen te beschermen.

We herbekijken onze interventiemethodes en starten nieuwe projecten op. Het devies: mensen beschermen tegen het virus en de gevolgen van de crisis aanpakken, met bijzondere aandacht voor personen met een beperking, ouderen, kinderen en mensen die er alleen voor staan.

50

landen met HI-projecten getroffen

148

projecten van HI bestrijden Covid-19

Help ons

40

Draag bij aan de organisatie van sensibiliseringssessies rond hygiëne

70

Draag bij aan de aankoop en verdeling van 140 maskers door onze teams

120

Draag bij aan de aankoop van hygiënekits voor 4 families 

Covid-19 in de wereld

Meer over dit onderwerp

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo
© Lukasz Kobus
Gezondheid Noodhulp

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking
© HI
Gezondheid Preventie Revalidatie

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking

"Dankzij de voedselhulp loopt mijn kleine meid geen risico op ondervoeding, bovenop haar beperking..." Het zijn de woorden van Kapitolina, een paar weken nadat ze voor het eerst voedselsteun ontving van HI. De voedselsteun is een onderdeel van de steunmaatregelen voor ouders van kinderen met een beperking. Deze steun wordt sinds 2018 verleend en vindt zelfs tijdens de lockdownperiode plaats om de negatieve gevolgen van Covid-19 voor de gezinnen te verzachten.