Goto main content

HERNIEUWDE PROTHESEN,
HERNIEUWDE LEVENS

Liimba

Een project van Handicap International

Ontdek het project

Hernieuwde prothesen, hernieuwde levens

Wereldwijd hebben duizenden mensen die een beenamputatie ondergingen geen toegang tot een prothese. Door een gebrek aan voldoende orthopedische componenten in de regio waar ze wonen of omdat ze niet over voldoende financiële middelen beschikken voor een vaak dure beenprothese. Toch is een prothese voor deze enorme groep mensen essentieel om een volledig zelfstandig leven te leiden, autonoom te kunnen bewegen en zo toegang te krijgen tot werk of school.

In België en heel wat andere Europese landen worden protheses grotendeels terugbetaald en krijgen patiënten gemiddeld elke drie tot vijf jaar een nieuwe prothese. Voor kinderen is dit zelfs elke 12 tot 18 maanden. Door de strikte Europese regelgeving worden gebruikte prothesen niet hergebruikt, ondanks de kwaliteit van de vele perfect herbruikbare componenten.

Kinderhanden knopen blauwe veters aan oranje schoenen met een prothese. Kinderhanden knopen blauwe veters aan oranje schoenen met een prothese. Kinderhanden knopen blauwe veters aan oranje schoenen met een prothese. Kinderhanden knopen blauwe veters aan oranje schoenen met een prothese.

Elk jaar krijgen
150
personen
hun zelfstandigheid terug

Handicap International zamelt gebruikte beenprothesen in en creëert met de hoogwaardige componenten nieuwe exemplaren, afgewerkt op maat van de patiënt. Ze voorziet personen in kwetsbare omstandigheden van prothesen en biedt aangepaste revalidatiezorg, zodat deze mensen hun zelfstandigheid (her)winnen.

De afvalberg verkleint, kwaliteitsvolle producten worden duurzamer, en mensen krijgen hun autonoom leven terug. Hernieuwde prothesen, hernieuwde levens.

 
Prothese Prothese Prothese Prothese

In België wordt een beenprothese gemiddeld elke
3 tot 5 jaar
vervangen door een nieuw exemplaar

> WAAROM?

Prothese in een bak Prothese in een bak Prothese in een bak Prothese in een bak

Elk jaar belanden zo’n
 2600
gebruikte beenprothesen in de vuilnisbak of blijven ongebruikt liggen

> WAAROM?

In lage inkomenslanden heeft

9 op 10

mensen met die nood hebben aan een orthopedisch hulpmiddel zoals een prothese, daar geen toegang toe.


 > WAAROM?

Iemand staat met een beenprothese. Iemand staat met een beenprothese. Iemand staat met een beenprothese. Iemand staat met een beenprothese.

De productiekost van een hernieuwde prothese ligt

83%
lager dan een nieuwe prothese.


HOE WORDT DE KWALITEIT VAN DEZE COMPONENTEN GEGARANDEERD?

 
Een persoon in een roze T-shirt staat op en draagt een prothese Een persoon in een roze T-shirt staat op en draagt een prothese Een persoon in een roze T-shirt staat op en draagt een prothese Een persoon in een roze T-shirt staat op en draagt een prothese

Dit is Nanut uit Madagaskar.

Nanut’s rechterbeen moest na een infectie geamputeerd worden toen hij nog een kind was. Hij groeide op zonder prothese en had krukken nodig om zich te verplaatsen.

In 2022 voorzag Handicap International hem van een hernieuwde prothese via het Liimba-project en leerde hij stappen zonder krukken. Twee jaar later kreeg hij een aangepaste prothese en kan zelfs opnieuw sporten.

Nanut is nu volledig autonoom, werkt als meubelmaker in Antananarivo en geeft andere personen met een amputatie advies over prothesen.

 

Nanut, 22 jaar

Madagaskar

Van oude prothese tot hernieuwd leven

Belgïe Belgïe Belgïe Belgïe

1. Inzameling

In verschillende Liimba-inzamelpunten over heel België kunnen mensen hun oude beenprothese binnenbrengen. Het gaat dan bijvoorbeeld over kinderprothesen die door de groei niet meer passen, prothesen die vernieuwd werden, of prothesen van overleden personen. De Liimba-inzamelpunten zijn orthopedische centra die zelf nieuwe prothesen maken voor hun patiënten in België.

Twee mensen houden prothesen in hun handen met een glimlach op hun gezicht. Twee mensen houden prothesen in hun handen met een glimlach op hun gezicht. Twee mensen houden prothesen in hun handen met een glimlach op hun gezicht. Twee mensen houden prothesen in hun handen met een glimlach op hun gezicht.

2. Transport

Wanneer een Liimba-inzamelpunt een volledige pallet aan prothesen heeft ingezameld, wordt deze door Kick&Rush, de logistieke partner van het Liimba-project naar hun tijdelijke opslagplaats in Waver gebracht.

Protheses Protheses Protheses Protheses
France France France France

3. Ontmanteling en controle

Een vrachtwagen vol prothesen rijdt vanuit België naar het Liimba-atelier in Lyon. Daar worden de prothesen ontmanteld, gereinigd, onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole en gesorteerd per soort. Ook vanuit heel Frankrijk en Zwitserland komen er prothesen toe die wachten op een hernieuwd leven.

Iemand ontmantelt een prothese Iemand ontmantelt een prothese Iemand ontmantelt een prothese Iemand ontmantelt een prothese
Wereld Wereld Wereld Wereld

4. Hernieuwde prothesen

De prothesencomponenten worden door onze partner Aviation sans frontières aan verschillende orthopedische centra over de hele wereld geleverd. Deze centra worden ondersteund door Handicap International en met de componenten worden hernieuwde prothesen opgebouwd. De prothesekoker - de verbinding tussen stomp en prothese - wordt volledig nieuw en op maat van de patiënt gemaakt. In sommige centra worden hiervoor 3D-printers gebruikt.

Een persoon voor een computer met een 3D-prothese Een persoon voor een computer met een 3D-prothese Een persoon voor een computer met een 3D-prothese Een persoon voor een computer met een 3D-prothese
Een kleine jongen zit op een groen gazon met een prothesebeen Een kleine jongen zit op een groen gazon met een prothesebeen Een kleine jongen zit op een groen gazon met een prothesebeen Een kleine jongen zit op een groen gazon met een prothesebeen

5. HERNIEUWD LEVEN

Patiënten die normaal geen toegang of de nodige middelen hebben, worden dankzij het Liimba-project toch van een beenprothese voorzien. Voor velen een essentieel hulpmiddel in hun traject naar volledige zelfstandigheid. En zo wordt alles weer mogelijk: naar school gaan, werken, sporten, spelen, vrienden en familie ontmoeten. Kortom, volwaardig deel uitmaken van de samenleving.

In 2024 zamelden we
 

 

562

gebruikte prothesen in
om een vernieuwd leven te schenken
*In België, Frankrijk en Zwitserland