Goto main content

FAQ

Over het hernieuwen van prothesen

Hoe wordt de kwaliteit van de hernieuwde prothesen gewaarborgd?

Voor onze hernieuwde prothesen gebruiken we enkel prothesecomponenten die in uitstekende staat zijn. We controleren elk component op tekenen van schade en verwijderen sporen van roest en lijm. De kwaliteit van de gereviseerde prothesecomponenten benadert die van nieuwe prothesecomponenten. Beschadigde onderdelen worden niet gebruikt en, waar mogelijk, gerecycleerd.

Waarom worden prothesen in België niet hergebruikt?

De Europese gezondheidssystemen hebben al lange tijd de voorkeur gegeven aan het éénmalig gebruik van medische hulpmiddelen. Omwille van veiligheidsredenen, maar ook omdat dit eenvoudiger is dan het opzetten van een circuit voor het hergebruik van deze hulpmiddelen. Om afval te verminderen en het hergebruik van materialen zoals metaal te hergebruiken is dit stilaan aan het veranderen. Zo heeft België onlangs zijn wetgeving gewijzigd na aanbevelingen van de Europese Commissie. Sommige medische hulpmiddelen, zoals rolstoelen, worden op dit moment al hergebruikt in België.

Is het wettelijk om prothesecomponenten te hergebruiken?

Ja, dit is wettelijk. Toch bestaat er in Europa geen circuit om prothesen te reviseren voor hergebruik. Nationale gezondheidszorgsystemen vernieuwen prothesen om de paar jaar voor mensen met een amputatie, zelfs als ze weinig gebruikt zijn, en beschouwen de gebruikte prothesen als afval. Er is echter een trend in Europa om medische hulpmiddelen te hergebruiken. België heeft onlangs zijn wetgeving gewijzigd en staat nu het hergebruik van medische hulpmiddelen toe. 

Vele revalidatiecentra wereldwijd verwelkomen gereviseerde prothesecomponenten om ze te gebruiken voor patiënten in een kwetsbare situatie, met de steun van de ministeries van Volksgezondheid. Hoewel 64% van de geamputeerde patiënten in lage- en middeninkomenslanden woont, heeft minder dan 20% er toegang tot een prothese. Aangezien de vraag naar prothesen tegen 2050 naar schatting zal verdubbelen (bron: AT Scale), zijn gereviseerde prothesecomponenten een van de manieren om meer mensen toegang te geven tot een essentieel medisch hulpmiddel om zelfstandig te kunnen leven en deel te nemen aan de maatschappij.

Waarom gebruiken we geen nieuwe prothesen in onze revalidatieprojecten?

Door de zeer hoge kosten en het gebrek aan toegang tot nieuwe prothesen hebben veel mensen met een amputatie in onze interventielanden geen andere keuze dan een rolstoel of krukken te gebruiken. Dit belemmert hun mobiliteit belemmert en daarmee hun toegang tot werk, onderwijs en hun integratie in de maatschappij. Handicap International voorziet waar mogelijk nieuwe prothesen (vooral in conflictsituaties of bij natuurrampen), maar door gebruik te maken van gereviseerde onderdelen kunnen we nog meer patiënten bereiken. Daarnaast kunnen we er ook revalidatiecentra mee ondersteunen die niet binnen de projecten van Handicap International vallen. Ook al zorgen oorlogen en aardbevingen voor heel wat amputaties, toch blijven verkeersongevallen en diabetes in de meeste landen de grootste oorzaak van amputaties.

Werkt het Liimba-project niet verstorend voor lokale economieën en de lokale productie van prothesen?

Vooraleer we prothesecomponenten naar een bepaald land sturen, analyseren we zorgvuldig de context waarbij we ons baseren op gesprekken met de belangrijkste actoren in dat land (revalidatiecentra, verenigingen van personen met een handicap, ministeries van Volksgezondheid) en op de kennis van Handicap International in deze interventielanden. Handicap International zal nergens de belangrijkste leverancier van prothesecomponenten worden. Het is een ondersteunend project voor al bestaande programma's om de toegang tot prothesen uit te breiden naar patiënten in een kwetsbare situatie.

Worden er nog steeds prothesen ge-3D-print door Handicap International?

In een aantal projecten van Handicap International worden er inderdaad prothesen gemaakt met behulp van 3D-printers. Het gaat hierbij over de prothesekoker, die na een digitale scan van de stomp van de patiënt, op maat wordt ge-3D-print en zo zorgt voor een optimaal comfort voor de patiënt en een ideale werking van de prothese. Deze technologie kan dus perfect gecombineerd worden met het gebruik van gereviseerde prothesecomponenten. De productie van een hernieuwde prothese met ge-3D-printte prothesekoker ligt 83% lager dan de productie van een nieuwe prothese.

Betaalt Handicap International voor de inzameling van prothesen?

Neen. De gebruikte prothesen worden geschonken aan Handicap International. Dankzij de partners van het Liimba-project is zowel de inzameling door de orthopedische centra als het transport naar Frankrijk volledig gratis. In het Liimba-atelier in Lyon wordt voornamelijk gewerkt met technici die op vrijwillige basis aan de ontmanteling en kwaliteitscontrole meewerken.

Moeten de prothesecentra en partners van Handicap International betalen voor de gereviseerde prothesecomponenten?

Neen. Dankzij de inzameling van fondsen worden de transportkosten volledig gedekt door Handicap International.

Betalen patiënten voor een hernieuwde prothese?

Voor de prothesecomponenten moet niets betaald worden. Patiënten betalen een verminderd bedrag voor het maken van de prothesekoker en andere vaste kosten. Dankzij het Liimba-project wordt een prothese voor heel wat mensen die er nood aan hebben wel toegankelijk. In plaats van een onbetaalbare nieuwe prothese, valt een kwaliteitsvolle hernieuwde prothese aan een aanzienlijk verminderde kostprijs plots wel binnen de mogelijkheden.

Over het schenken van een beenprothese

Welke prothesen kan ik schenken aan Handicap International?

Het Liimba-project hernieuwd enkel beenprothesen. We aanvaarden zowel trans-tibiale prothesen (onderbeenprothesen), voor amputaties onder de knie, als trans-femorale prothesen (bovenbeenprothesen), voor amputaties boven de knie.

Van deze beenprothesen wordt elk type ingezameld: mechanische prothesen, bionische of robotische prothesen, prothesen met microprocessorgestuurde knieën (MPK’s) en sportprothesen.

Armprothesen en andere typen prothesen worden niet ingezameld.

Kan ik andere technische hulpmiddelen zoals orthesen (braces), rolstoelen, krukken,… schenken aan Handicap International?

Neen. We zamelen enkel beenprothesen in.

Kan ik het Liimba-project financieel ondersteunen?

De werking van het Liimba-project is volledige gefinancieerd. Je kan wel een gift doen aan onze revalidatie- en andere projecten wereldwijd via de pagina 'Doe een gift'. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat we nog meer personen de ondersteuning kunnen bieden die ze nodig hebben.

Kan ik als vrijwilliger meewerken aan het Liimba-project?

Voor dit specifieke project werken we enkel in het Liimba-atelier in Lyon met vrijwilligers. Wil je als vrijwilliger aan de slag voor Handicap International in België? Bekijk dan de pagina Word vrijwilliger.

Waar kan ik mijn beenprothesen binnenbrengen?

Handicap International heeft partnerschappen met orthopedische centra doorheen heel België. Bekijk op de pagina "Schenk een prothese" of jouw orthopedisch centrum prothesen inzamelt.

Staat jouw orthopedisch centrum niet in de lijst? Praat dan met je eigen prothese-technicus over het Liimba-project van Handicap International.

Je kan jouw prothese ook opsturen of binnenbrengen in het kantoor van Handicap International in Brussel. De kosten hiervoor kunnen helaas niet terugbetaald worden. Je vindt het adres op de contactpagina.

Kan ik als bedrijf prothesen(componenten) schenken?

Ja. Je kan zowel gebruikte prothese(componenten) als nieuw materiaal zoals bijvoorbeeld stompkousen schenken. Je kan ons vrijblijvend contacteren.

Kan ik als bedrijf investeren in dit project?

Vind je geen antwoord op je vraag? Contacteer ons.