Goto main content

DUOLEGAAT

 
 

WAT IS EEN DUOLEGAAT?

Een duolegaat is een combinatie van twee legaten, waarbij het ene legaat wordt geschonken aan één of meerdere personen, en het andere legaat wordt geschonken aan één of meerdere goede doelen.

 
 

WAAROM IS EEN DUOLEGAAT INTERESSANT?

Uw erfgenamen betalen successierechten op wat u hen nalaat via een legaat in uw testament. Verre verwante erfgenamen zoals neven of nichten of niet-verwante erfgenamen zoals vrienden betalen meer successierechten dan rechtstreekse erfgenamen zoals echtgenoten of kinderen. Ook de grootte van het vermogen speelt een rol: hoe hoger de waarde van het legaat, hoe hoger de successierechten.

Een duolegaat is voornamelijk interessant indien u iets wil nalaten aan iemand die hoge successierechten moet betalen. Het is een constructie waarbij u een deel van uw vermogen aan uw erfgenamen schenkt en een ander deel aan Handicap International. Handicap International zal in dat geval, naast de eigen lagere successierechten, ook de hogere successierechten van de andere legatarissen betalen. Hierdoor betalen uw overige erfgenamen dus geen successierechten meer terwijl Handicap International er ook een mooi bedrag aan overhoudt.

 

Opgelet! Vlaanderen heeft het duolegaat in 2021 afgeschaft.

Indien u in Vlaanderen woont en een duolegaat heeft opgenomen in uw testament zal u uw testament moeten aanpassen. Aangezien elke situatie anders is, raadpleegt u best uw notaris om de juiste berekeningen uit te voeren.

 

VERTROUWELIJKHEID & EXPERTISE:
U KUNT OP ONS REKENEN BIJ ELKE STAP VAN UW ENGAGEMENT.

Een legaat, schenking of levensverzekering ten gunste van Handicap International is een waardevol engagement, dat zorgvuldig en met het juiste advies moet worden overwogen. Wij staan klaar om naar u te luisteren en om al uw vragen te beantwoorden, in alle vertrouwelijkheid en zonder enige verplichting. We zijn uiteraard ook bereid om hiervoor naar u toe te komen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

ONS TEAM STAAT KLAAR OM UW VRAGEN TE BEANTWOORDEN:

02 280 16 01