Goto main content

CHANCE, meer dan een project

Door een gebrek aan aangepaste zorg tijdens de eerste levensjaren ontwikkelen veel kinderen in Oeganda een handicap of ontwikkelingsachterstand, met blijvende gevolgen voor de rest van hun leven. Het CHANCE-project probeert dit te vermijden door risico's vroegtijdig op te sporen en efficiënt de juiste oplossingen te bieden. Van een gezonde zwangerschap en een veilige bevalling tot het tijdig identificeren van oorzaken van ontwikkelingsachterstanden en het doorsturen naar gespecialiseerde diensten als kinesitherapie, ergotherapie, logopedie en psychologische ondersteuning.

 

A BIG VICTORY

Deze afbeelding onthult een buitengewoon transformatiemoment in het leven van Kennedy, een jonge begunstigde van het 3D Petra-project, en zijn moeder. Twee jaar na de eerste interventie voor Kennedy, getuigt deze foto van de indrukwekkende vooruitgang van dit jongetje dankzij het 3D-project van Handicap International (HI).
Vandaag is Kennedy in staat om te lopen. Deze foto belichaamt doorzettingsvermogen en hoop. Kennedy dankt zijn vermogen om vandaag te lopen aan zijn op maat gemaakte orthopedische hulpmiddelen, de regelmatige bezoeken van Paul, de fysiotherapeut, en de dagelijkse oefeningen die zijn moeder met toewijding uitvoert.

Deze afbeelding is een eerbetoon aan de radicale transformatie van Kennedy, aan de onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder en aan de blijvende impact van het 3D-project van HI, waardoor begunstigden zoals Kennedy hun potentieel kunnen realiseren en gedijen. "Een grote overwinning," zoals Paul uitriep tijdens ons bezoek.

 

A LOOK TO THE FUTURE

Deze afbeelding neemt ons mee in de intimiteit van een bezoek aan het gezin van Christine, een jonge begunstigde van het 3D Petra-project. Tijdens dit bezoek zullen de teams van Handicap International (HI) haar orthese aanpassen. In het kader van het 3D-project, nadat de begunstigden zijn geïdentificeerd, neemt een orthopedisch technicus metingen om een prototype van een orthese of prothese af te drukken. Vervolgens voert hij aanpassingen uit zodat het orthopedische hulpmiddel zo comfortabel mogelijk is voor de patiënt.

Gedurende haar ontwikkeling zal Christine aangepaste orthopedische hulpmiddelen ontvangen die op haar maat zijn aangepast en bijgesteld. Het bezoek aan het gezin van Christine herinnert ons eraan dat het kind niet aan zijn lot wordt overgelaten. Het HI-team blijft voortdurend aan haar zijde, ervoor zorgend dat de orthese altijd is aangepast aan de grootte en groei van het kind. Dit is een getuigenis van de algehele missie van het 3D Petra-project: de ontwikkeling van het kind ondersteunen en hem de kans bieden om een zo normaal mogelijk leven te leiden.

 

SIGNATURE

Cette photo capture un moment d'une grande signification. Une bénéficiaire, Aate Ayakaka, est entourée par les équipes dévouées de Handicap International (HI), venues lui rendre visite pour prendre des mesures et adapter une orthèse qui lui permettra de marcher avec plus de facilité. Cette image témoigne de l'engagement de HI envers l'amélioration de la qualité de vie des personnes de tous âges.

L'image révèle un moment touchant d'interaction entre Aate et le personnel de HI. Pour l’anecdote, Aate ne sachant pas écrire, les membres de l'équipe ont eu l'ingénieuse idée de colorier son doigt, lui permettant ainsi de signer un document avec l'empreinte de son pouce. Ce moment est un rappel que l'engagement de HI s'étend à toutes les étapes de la vie, démontrant que chaque individu, quel que soit son âge, mérite d'avoir la possibilité de vivre dignement et de participer pleinement à la société.

 

GIVE ME A BIG SMILE

Dit is Nathan, een begunstigde van het 3D Petra-project, met een brede glimlach. Deze foto weerspiegelt de levensvreugde en spontaniteit van Nathan, wiens leven is veranderd dankzij de orthopedische hulpmiddelen die hem dagelijks helpen.
De foto werd genomen tijdens een routinebezoek voor mobiliteitsoefeningen, een stap die begon met een kleine huilbui van Nathan. Dankzij de geruststellende aanwezigheid van Paul, zijn fysiotherapeut, herwon Nathan al snel zijn enthousiasme en glimlach.

Deze afbeelding getuigt van het belang van een vertrouwensrelatie tussen de praktijkmensen van Handicap International en de begunstigden, een essentiële eigenschap voor het succes van het 3D Petra-project. De afbeelding weerspiegelt de medeplichtigheid die in de loop der tijd is ontstaan tussen Nathan en Paul, dankzij het lokale team van praktijkmensen dat de begunstigden goed kent. Dit heeft geholpen om Nathan's behoeften beter te begrijpen en hem te helpen zijn aanvankelijke aarzeling om deel te nemen aan de oefeningen te overwinnen. 

 

LET'S PLAY!

Op deze foto verkent Jojo de wereld van beweging en spel met Nancy, zijn fysiotherapeut. Een bevroren moment waarin het kind speelt met een speciaal gekozen speelgoed om elke sessie leuk en boeiend te maken. Wat deze afbeelding nog specialer maakt, is de aanwezigheid van Jojo's vader op de achtergrond. Een betrokken vader, die stereotypen doorbreekt en onwrikbare toewijding aan zijn zoon toont.

In een wereld waar verhalen over familieverlating bij de diagnose van een handicap te talrijk zijn, viert deze foto de kracht van het hechte gezin. De teams van Handicap International,  bewust van het belang van de betrokkenheid van het kind bij revalidatiesessies, creëren een speelse en stimulerende omgeving. Elke glimlach van Jojo getuigt van het succes van deze zorgzame benadering, waaruit blijkt dat zorg zowel therapeutisch als plezierig kan zijn.

 

SIDE GLANCE

De moederlijke kracht komt tot leven in deze afbeelding, waar een vastberaden moeder, Susan Awate, een alledaags moment deelt met haar zoon, Godwill. Deze moeder, die ook de moeder is van Godfrey, zoals te zien is op een andere foto ("Comfortable knees"), heeft hartverscheurende beproevingen meegemaakt. Verlaten door haar man op het moment van de diagnose van haar zoon, bevond ze zich alleen, en stond ze voor de uitdaging om haar tweelingen alleen op te voeden.

In het soms moeilijke dagelijkse leven vindt Susan troost bij haar eigen moeder, een zorgzame aanwezigheid die de last van verantwoordelijkheden verlicht. Het leven met een zoon die vanwege zijn handicap niet volledig zelfstandig is, is een uitdaging, verergerd door sociale stigmatisering. Toch confronteert deze moedige moeder de tegenslagen met onwankelbare vastberadenheid. Dit toont aan dat ondanks obstakels het leven doorgaat.

De foto vangt de essentie van moederliefde, uitgedrukt in elk subtiel gebaar en elke attente blik. De moeder is niet alleen de steunpilaar van Godwill, maar ze is ook sterk betrokken bij de zorg van haar andere zoon, Godfrey. Naast het vastleggen van een moment uit het dagelijkse leven van een moeder en zoon, vertelt deze foto het verhaal van een uitzonderlijke vrouw, gevormd door veerkracht en gedreven door het verlangen om haar tweeling een gelukkige, zorgeloze jeugd te geven.

 

WELCOME, WELCOME

Tijdens een bezoek aan een patiënt liepen we door een schoolplein. Al snel vormde zich een menigte en improviseerde een klein koor onder leiding van hun juf. Deze jonge aspirant-artiesten brachten een lied ten gehore met de titel "Welcome welcome", een melodie die klinkt als een hymne voor gastvrijheid en menselijke warmte.

Dit vastgelegde moment getuigt van het aangeboren gevoel van gastvrijheid dat heerst in deze vluchtelingenkampen. Ondanks de moeilijke levensomstandigheden, ontvangen de vluchtelingen, vooral de kinderen, je met open armen. Deze afbeelding prijst het vermogen van kinderen om vreugde te vinden te midden van tegenspoed en de magie van een warm welkom zelfs op de meest afgelegen en moeilijke gebieden.

 

COMFORTABLE KNEES

Op deze foto ontdek je Godfrey, een van de begunstigden van het CHANCE-project, op de schoot van zijn grootmoeder, Anne Arite.

Omdat zijn vader hem vanwege zijn handicap in de steek heeft gelaten, werd hij opgevangen door zijn grootmoeder Anne Arite, samen met zijn moeder en tweelingbroer. Tijdens een interview deelde ze met ons dat in zulke situaties die het leven ons oplegt, we slechts twee keuzes hebben: huilen of sterk blijven voor onze familie.

Sindsdien belichaamt ze zowel de zachtheid van een liefhebbend familielid als de kracht van een gezinshoofd die in moeilijke tijden de leiding heeft genomen. Ze is ervan overtuigd dat Godfrey in de toekomst beter zal worden en een volwassene zal worden zoals anderen, mede dankzij de dagelijkse steun die ze hem biedt. Het is een ontroerend getuigenis van de nauwe band tussen een grootmoeder en haar kleinzoon met een handicap.

 

BROTHERHOOD

Hier is Baraka, een jonge begunstigde van het CHANCE-project. De foto is genomen tijdens een thuisoefensessie met het CHANCE-team. De scène is des te ontroerender wending door de spontane komst van zijn neef, net terug van school en nieuwsgierig naar deze bijzondere sessie.
De foto onthult de magie die ontstaat wanneer het gezin actief betrokken is bij de ontwikkeling van het kind. Baraka, omringd door de liefdevolle aandacht van zijn neef, vindt extra motivatie voor zijn oefeningen. Deze dagelijkse en natuurlijke interactie, aangemoedigd door het CHANCE-team, benadrukt het cruciale belang van betrokkenheid van de omgeving bij de ontwikkeling van het kind.

Het bezoek van het CHANCE-team ter plaatse krijgt hier zijn volle betekenis, waar elk detail van de omgeving van Baraka in overweging wordt genomen. In deze realiteit zonder fitnessmat of mobiliteitskussen zijn creativiteit en aanpassingsvermogen de sleutelwoorden. Eenvoudige dekens, zorgvuldig uitgerold, worden het geschikte speelterrein voor de groei van Baraka.

 

THE JOJO SHOW

Jojo is een klein jongetje dat wordt gevolgd in het kader van het CHANCE-project.Na zijn geboorte wordt hij getroffen door hydrocephalus. Er wordt dan een hersentumor ontdekt. Ondanks een succesvolle operatie hield hij aan deze aandoening enkele lichamelijke nawerkingen over.

Maar Jojo is het kleine sterretje dat zijn familie verlicht, zoals te zien is op deze foto vol onderlinge verbondenheid. Ondanks zijn handicap straalt Jojo van vreugde, een ondeugende geest die altijd een manier vindt om het dagelijks leven van zijn omgeving op te fleuren met zijn sprankelende humor.
Vastgelegd in het hart van het moment deelt Jojo een teder moment met zijn oma en tante, die in lachen uitbarsten om een van zijn vele grappen.
Naast de schittering van Jojo benadrukt deze afbeelding het essentiële belang van de integratie van kinderen met een handicap in hun familie en gemeenschap. Het is een echte uitdaging voor Jimmy, de psycholoog van het CHANCE-team.

Naast het zorgen voor de psychologische balans van Jojo, zorgt hij ervoor dat het kind volledig geïntegreerd is, omringd door liefde en familiale steun.
Jojo belichaamt de ware ster van zijn familie, een onuitputtelijke bron van geluk, trotserend het stigma en aantonend dat liefde alle barrières overstijgt.