Goto main content

Preventie van handicaps

Bij conflicten of natuurrampen schiet Handicap International (HI) vluchtelingen, ontheemden en andere slachtoffers te hulp via een veelzijdige aanpak. Gewonden, mensen die getraumatiseerd zijn, personen met een handicap en andere mensen in een kwetsbare personen worden bijgestaan in al hun noden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

 

Wist je dat heel wat handicaps perfect vermeden kunnen worden? Juiste preventieve zorg kan wonderen doen. Helaas hebben heel wat mensen hier geen toegang toe. Daarnaast zorgen oorlogsgeweld en natuurrampen voor heel wat fysieke en mentale letsels. En ook die slachtoffers kunnen vermeden worden.

Handicap International zet volop in op preventie en zet al haar middelen in om permanente handicaps zoveel mogelijk te voorkomen.

 
 

 Preventieve revalidatiezorg 

 

Bij gewonde slachtoffers van een ongeval of natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen is snel ingrijpen essentieel. Via noodrevalidatiezorg na een eventuele operatie worden zo snel mogelijk kinesitherapeutische sessies opgestart om te vermijden dat fysieke letsels permanente handicaps worden.

Revalidatiezorg lijkt op het eerste gezicht misschien geen prioriteit, toch is het een essentieel onderdeel van onze noodhulp om te vermijden dat mensen de rest van hun leven de gevolgen meedragen van wat ze hebben meegemaakt.

Meer over revalidatiezorg

 
 
 

 Ontwikkeling van jonge kinderen 

 

Via gespecialiseerde langetermijnprogramma’s worden vrouwen en kinderen grondig opgevolgd zodat ontwikkelingsachterstanden niet uitmonden in permanente handicaps.

Via bewustmakingssessies worden vrouwen al voor een zwangerschap gesensibiliseerd rond seksuele gezondheid en familieplanning. Bij zwangere vrouwen worden prenatale screenings gedaan, maar ook toegang tot gezondheidszorg is belangrijk om problemen bij bevallingen te vermijden.

Jonge kinderen in kwetsbare situaties worden via internationaal erkende standaardmethoden gescreend en indien nodig opgevolgd met kinesitherapie, ergotherapie, stimulatietherapie of logopedie. Door op tijd in te grijpen kunnen handicaps vermeden of zoveel mogelijk beperkt worden.

 

 
 
 
 

 Strijd tegen explosieve wapens 

 

90% van de slachtoffers van explosieve wapens zijn onschuldige burgers. Via internationaal beleidswerk strijdt Handicap International tegen het gebruik van wapens in bevolkte gebieden en explosieven zoals antipersoonsmijnen en clustermunitie, bommen die geen onderscheid maken tussen militair doelwit of burger, en ontworpen zijn om mensen ernstig te verwonden.

Tijdens conflicten maakt de organisatie de lokale bevolking bewust van de gevaren van niet-ontplofte munitie en leert ze zelfbeschermingsmaatregelen aan voor bombardementen. Maar zelfs na een conflict blijven heel wat explosieven een bedreiging vormen. Via ontmijningsprogramma’s worden hele gebieden weer teruggegeven aan de bevolking.

 

Wat is clustermunitie?

Wat is een antipersoonsmijn?

 
 
 

 Voorbereidingen op rampen 

 

Een goed rampenplan vermijdt gewonden en blijvende handicaps. Door gemeenschappen in rampgevoelige gebieden voor te bereiden op aardbevingen, cyclonen of overstromingen verlopen evacuatieprocedures vlotter en nemen mensen voorzorgsmaatregelen waardoor het aantal slachtoffers bij een ramp vermindert.

 

'De eerste keer lukte het Inaya niet om stappen te zetten. Maar bij de tweede sessie stimulatietherapie kon ze het wel. Toen we hier aankwamen, leek mijn dochter een beperking te hebben. Vandaag zie ik haar gelukkig spelen en genieten. Ze beweegt nu goed en haar handicap is verdwenen.'

Amani - Goma, DR Congo

 

Focus op innovatie 

 

Geld, tijd, maar vooral mensenlevens uitsparen: via de inzet van drones wil Handicap International het ontmijningsproces naar een hoger niveau brengen.

Uitgestrekte gebieden waar vermoedelijk landmijnen verborgen liggen, worden via drones afgespeurd op verdachte elementen. Op basis van bijvoorbeeld kadavers van wilde dieren, kraters of verkleurde grond door lekkende springstof kunnen bepaalde patronen worden afgeleid en kleinere zones gedefinieerd worden om aan de slag te gaan met detectoren.

In dichtbegroeide regio’s, waar drones hun werk niet kunnen doen, zetten de ngo getrainde speurhonden in, maar ook gepantserde ontmijningsvoertuigen die vanop afstand bestuurd kunnen worden.

 

Meer over ontmijnen met drones

 

 
 

Kom meer te weten over onze andere thema's:

  • Hulpverlening (pagina in opbouw)
  • Inclusie (pagina in opbouw)

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB