Goto main content

Innovatie: ontmijnen met drones

Bij conflicten of natuurrampen schiet Handicap International (HI) vluchtelingen, ontheemden en andere slachtoffers te hulp via een veelzijdige aanpak. Gewonden, mensen die getraumatiseerd zijn, personen met een handicap en andere mensen in een kwetsbare personen worden bijgestaan in al hun noden.

 

Jaarlijks vallen er wereldwijd heel wat slachtoffers door achtergebleven landmijnen en andere explosieven. Het gevolg: doden en ernstige fysieke handicaps die perfect voorkomen kunnen worden door ontmijning. Maar dat is een uiterst traag en duur proces waarbij stukje voor stukje de bodem wordt afgespeurd met detectoren.

Om het ontmijningsproces te versnellen zet Handicap International drones in. De organisatie testte in verscheidene landen verschillende technologieën en werkt zo aan een methodologie die ze niet alleen zelf kan gebruiken, maar die ook gedeeld wordt met andere humanitaire ontmijningsactoren.

 
 

  Hoe werkt het? 

 

Zomaar in het wilde weg op zoek gaan naar landmijnen heeft uiteraard geen zin. Aan de inzet van drones gaat een hele voorbereiding vooraf. Via bevragingen met bewoners of registraties van betrokken partijen in een afgelopen conflict worden zogenaamde ‘gevaarlijke gebieden’ bepaald.

Je zou deze hele gebieden kunnen laten afspeuren door ontmijners, maar dat kan – afhankelijk van de grootte – maanden, soms zelfs jaren duren. De gevaarlijke gebieden worden op Google Earth afgebakend. Daarna vliegt een drone heen en weer boven het gebied en worden automatisch honderden, soms duizenden, foto’s genomen die door een computerprogramma worden 'samengeplakt' tot een kaart die geanalyseerd kan worden. Vervolgens worden visueel zichtbare explosieven digitaal gemarkeerd op

Er wordt ook van hoger met de drone over het gebied gevlogen en zo naar bepaalde onnatuurlijke patronen gezocht: enkele kraters op een rij, verkleuring van de bodem door lekkende springstof, kadavers van wilde dieren, … Via zichtbare explosieven en andere aanwijzingen worden bepaalde patronen ontdekt en kunnen bijkomende potentieel risicovolle plaatsen aangeduid worden.

Na de droneanalyse kunnen de ontmijners aan de slag en weten ze precies waar te zoeken.

 

© John Fardoulis/HI

Doorheen de jaren heeft de wind een reeks anti-tankmijnen blootgelegd in de woestijn van Noord-Tsjaad.

Analyse van een gevaarlijk gebied

1

Een potentieel gevaarlijk gebied wordt door drones in kaart gebracht.

2

Via analyse van de dronebeelden worden de posities van explosieven ontdekt

3

Patronen worden zichtbaar met de waarschijnlijke locatie van bijkomende onzichtbare explosieven.

4

Het oorspronkelijke gevaarlijk gebied wordt aanzienlijk verkleind, waardoor ontmijners precies weten waar ze moeten zoeken.

 
 

 Uitvoerig getest 

 

Handicap International heeft uitvoerig test uitgevoerd in verschillende landen, zoals Tsjaad, Irak en Libanon. Telkens met verschillende soorten vegetatie - van woestijngebied tot gebieden met struikgewas - en conflicten die op een ander moment geëindigd zijn - van zeer recent tot enkele decennia geleden.

Er bestaat immers geen standaard mijnenveld. De omstandigheden van elk mijnenveld is anders. Zo leerde de organisatie bijvoorbeeld dat er best binnen 1 of 2 jaar na een conflict een drone-analyse kan gebeuren, zoniet wordt het een pak moeilijker om sporen terug te vinden.

 
 

 Haarscherp en up-to-date 

 

Satellietbeelden kunnen soms enkele weken tot maanden oud zijn terwijl we met onze drones up-to-date info verkrijgen. Daarnaast zijn satellietbeelden niet precies genoeg en kunnen we met onze drones zeer kleine details in kaart brengen.

Beeld genomen door een drone vergeleken met een minder nauwkeurig satellietbeeld Beeld genomen door een drone vergeleken met een minder nauwkeurig satellietbeeld Beeld genomen door een drone vergeleken met een minder nauwkeurig satellietbeeld Beeld genomen door een drone vergeleken met een minder nauwkeurig satellietbeeld
Libanon: links een luchtfoto door een drone van Handicap International, rechts een satellietbeeld van dezelfde locatie.

Naast drones met 'gewone' camera's heeft Handicap International ook succesvolle tests uitgevoerd met drones met infraroodcamera's. In bepaalde omstandigheden kunnen zo ingegraven landmijnen exact gelokaliseerd worden, zonder dat er boven het oppervlak ook maar enige aanwijzing is.

'Er zal heel wat worden uitgespaard: geld, tijd, maar vooral mensenlevens'

Xavier Depreytere, Drones project manager

 

 Impact door kennisdeling 

 

Handicap International maakt de brug tussen theorie en praktijk. En die expertise houdt de organisatie niet voor zichzelf. Naast een aantal ontmijningsoperaties met eigen teams waar de methodologie wordt gebruikt, worden ook ontmijners van andere ngo’s opgeleid om met de drones aan de slag te gaan in landen als Tsjaad, Irak, Libanon en Syrië.

Door het in de praktijk brengen van theoretische innovaties is Handicap International de meest gespecialiseerde actor geworden bij de inzet van drones bij ontmijning. En dat helpt dus niet alleen haar eigen ontmijningsprojecten vooruit, maar ook die van een hele sector. En zo kunnen nog meer ongevallen met explosieven, en dus handicaps, vermeden worden.

 

 Eenvoudige drones  

 

Handicap International gebruikt geen hypergespecialiseerde dronemodellen, maar relatief eenvoudige drones. Naast een manier om de kosten te beperken blijft de besturing zo gemakkelijk genoeg zodat nieuwe teams er gemakkelijk mee aan de slag kunnen.

 
 

 Blijven innoveren 

 

Onze teams zitten niet stil. Zelfs nu de methodologie op punt staat, blijven we zoeken naar verbeterpunten. Door de overlap tussen de verschillende foto's van de drone te verkleinen, kunnen we in de toekomst niet alleen sneller te werk gaan, maar ook de resolutie van de foto's verhogen.

Daarnaast werken we met gespecialiseerde software aan de volumemeting van puin. Zo kunnen we in stedelijke gebieden die verontreinigd zijn door explosieven verkenningsvluchten uitvoeren waardoor we exact kunnen bepalen hoeveel puin er op een bepaalde plek ligt en hoeveel tijd het dus in beslag zal nemen om dit weg te halen en we aan het echte ontmijningswerk kunnen beginnen.

 Ontmijningshonden 

 

Drones zijn dus niet geschikt om in elk type gebied in te zetten. In dichtbegroeide omgevingen zoals tropische regenwouden is het onmogelijk om explosieven op te sporen. Voor haar ontmijningsprojecten in deze regio’s doet Handicap International beroep op andere hulpmiddelen. Zo wordt in de Senegalese regio Casamance gewerkt met ontmijningshonden en gepantserde graafmachines op afstandsbediening.

Meer info over ontmijnen met honden

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB