Veelgestelde vragen

Handicap International is een internationale ngo die de meest kwetsbare mensen helpt wereldwijd. Onze organisatie leidt rond verschillende thema's projecten, zoals revalidatie, ontmijning en moeder- en kindgezondheid. 

In het bijzonder voorkomen onze teams handicaps, verzorgen ze mensen met een handicap en begeleiden ze hen op hun weg naar autonomie en integratie in de maatschappij.

Ook in crisissituaties helpt Handicap International de meest kwetsbare mensen (mensen met een handicap, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen die er alleen voor staan ...). Denk aan natuurrampen (bv. aardbeving in Nepal) en gewapende conflicten (Syrische oorlog).

Weinig humanitaire organisaties richten zich tot die doelgroep. Toch hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie één miljard mensen – dus 15 % van de wereldbevolking – een handicap. En zij hebben met specifieke problemen af te rekenen, zeker in ontwikkelingslanden.

Lees het dossier Handicap International over World Report on Disability en leer welke moeilijkheden mensen met een handicap in het Zuiden ondervinden en hoe Handicap International daaraan tegemoet komt.

Handicap International werkt rond preventie, revalidatie en re-integratie en dat binnen verschillende thema’s:

 • Mijnen en clustermunitie
 • De gezondheid van moeders en kinderen
 • Fysieke revalidatie
 • Revalidatie in de lokale gemeenschap
 • Onderwijs voor iedereen
 • Economische integratie
 • Ondersteuning van verenigingen voor mensen met een handicap
 • Noodhulp

Meer info vind je hier.

Al van bij haar oprichting bindt Handicap International de strijd aan tegen niet-ontploft oorlogstuig. Haar acties tegen mijnen en clustermunitie beslaan verschillende domeinen.

 • Handicap International doet aan ontmijning en werkt daarvoor nauw samen met lokale overheden. Ontmijners worden ook volgens internationale standaarden opgeleid.
 • Onze teams helpen de slachtoffers van mijnen en clustermunitie. Ze voorzien kinesitherapie, prothesen, orthesen en psychologische hulp.
 • Mensen die in gevarengebieden leven worden gesensibiliseerd over de risico’s.
 • Handicap International pleit bij overheden om het Verdrag van Ottawa tegen mijnen en het Verdrag van Oslo tegen clustermunitie te bekrachtigen en na te leven.

Handicap International heeft één niet mis te verstane boodschap voor de internationale gemeenschap: Stop bommen op burgers!
Teken hier onze petitie

 

De missie van Handicap International is de meest kwetsbare mensen helpen in het Zuiden. Maar ook in België is Handicap International op verschillende vlakken actief: 

 • Vrijwilligerswerking. Vrijwilligers organiseren sensibiliserings- en fondsenwervingsactiviteiten over het hele land, doorheen het hele jaar.
 • Fototentoonstellingen. Scars of War legt de link tussen de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en recentere oorlogen in het Zuiden. Welcome to Life vertelt het verhaal van jonge mama’s en hun kinderen. Scenario 7.3 toont hoe je je leven terug opbouwt na een natuurramp.
 • Humanity & Inclusion-loopteam. Elk jaar doet Handicap International mee aan de 20 km door Brussel. Lopers zamelen een sponsorbedrag in en lopen zo voor de revalidatie van anderen.

Handicap International is een Federatie van acht nationale afdelingen, namelijk Handicap International België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zwitserland. De nationale afdelingen doen aan sensibilisatie en fondsenwerving.

De Federatie Handicap International heeft operationele afdelingen in Brussel en Lyon. De projecten op het terrein worden van daaruit opgevolgd.
 

De financiële middelen van Handicap International zijn afkomstig van verschillende bronnen: privégiften en fondsen van (internationale en nationale) overheden, publieke instellingen en private stichtingen. 

Bekijk ons jaarrapport (financiële deel) voor meer gedetailleerde en de meest recente informatie.

Wil je zelf een gift doen? Dan kun je dit doen via onze donatiepagina of per overschrijving op het rekeningnummer van Handicap International (IBAN) BE80 0000 0000 7777. Vanaf 40 euro is je gift fiscaal aftrekbaar en recupereer je ongeveer de helft.

Opgelet: Handicap International werft geen fondsen op straat! Word je op straat aangesproken om geld te geven voor Handicap International, dan gaat het om oplichterij.
 

We schenken veel aandacht aan het goede beheer van de fondsen die ons ter beschikking worden gesteld. Alle rekeningen van de vereniging worden gecontroleerd door Ernst & Young. Verder worden de uitgaven voor onze projecten regelmatig specifiek gecontroleerd in opdracht van onze institutionele donateurs. Daarnaast kunnen onze budgetten slechts worden ingezet na het doorlopen van strikte interne procedures. Dankzij de hoger genoemde externe en interne controlemechanismen kunnen we verzekeren dat de middelen die we van onze donateurs krijgen optimaal worden beheerd.

Bekijk hier onze financiële informatie.

Handicap International is een actief lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving en onderschrijft de deontologische code van de VEF. Daarin is uw recht op informatie opgenomen.
 

De projecten van Handicap International steunen met een gift kan op verschillende manieren:

Goed om weten: vanaf 40 eur is je gift fiscaal aftrekbaar, waardoor je ongeveer de helft van de fiscus terugkrijgt.

Heb je nog vragen over giften? Contacteer ons via mail (donateurs.belgium@hi.org) of bel naar +32 (0)2 233 01 82 tussen 9u en 13u.

Je kan Handicap International voor een bedrag naar keuze steunen via een permanente opdracht op onze website.

Wat zijn de voordelen van een doorlopende opdracht?

 • Je hoeft er niet meer aan te denken om regelmatig je goede doel te steunen. Het bedrag waarmee je Handicap International wil steunen wordt rechtstreeks van je rekening afgehouden.
 • Je bent vrij om het bedrag van je steun aan te passen en op elk moment kan je je doorlopende opdracht stoppen.
 • Er worden kosten bespaard omdat je niet meer gecontacteerd wordt met steunbrieven (behalve voor noodhulpacties).
 • Je blijft via het Handicap International magazine op de hoogte van onze projecten.

Als het totaal van je giften over een heel jaar meer dan 40 euro bedraagt, dan krijg je een fiscaal attest. 

Het rekeningnummer van Handicap International is (IBAN) BE80 0000 0000 7777 (swift code/BIC: BPOTBEB1).

Vanaf 40 euro zijn giften fiscaal aftrekbaar en recupereer je ongeveer de helft.
 

Indien je het voorbije jaar een gift van 40 euro of meer hebt gedaan, dan sturen we het volgende jaar (in de periode van het voorjaar) automatisch een fiscaal attest naar je op.

Heb je je attest nog niet ontvangen of ben je het attest kwijt en wens je een duplicaat? Contacteer ons via mail (donateurs.belgium@hi.org) of bel naar +32 (0)2 233 01 82 tussen 9u en 13u.

 

Investeer in het goede doel! Door een actie te ondernemen voor Handicap International helpt u niet enkel de meest kwetsbare mensen in het Zuiden, maar toont u tegelijk uw maatschappelijke betrokkenheid en creëert u een positief imago voor uw bedrijf. Naast deze zichtbare voordelen, geniet u nog van de fiscale aftrekbaarheid van uw gift.

 • Ga een partnerschap aan met Handicap International. Samen met Handicap International organiseert uw bedrijf binnen een afgelijnde periode verschillende acties waarvan de opbrengst naar onze projecten gaat. 
 • Loop mee met ons team. Handicap International neemt deel aan de 20 km door Brussel. Doe mee en loop voor de revalidatie van anderen.
 • Organiseer een actie met uw bedrijf. Samen de krachten bundelen voor het goede doel met alle bedrijfsmedewerkers is een uitstekende teambuildingsactiviteit. 
 • Doe een gift online. U kunt via onze website een bedrag storten, waarbij u de keuze hebt tussen verschillende projecten (bv. ontmijning, noodhulpacties). U kan eveneens een bedrag overschrijven op het rekeningnummer van Handicap International (IBAN) BE80 0000 0000 7777.
 • Stuur een kerstkaart. In de eindejaarsperiode kunt u een gepersonaliseerde kerstkaart uitsturen waarvan een deel van de opbrengst naar Handicap International gaat.

Een gift vanaf 40 euro levert u een fiscaal attest op. 

Hebt u nog vragen? Mail of bel dan naar Antoine Sepulchre, onze contactpersoon Corporate-Foundations-Major donors, via a.sepulchre@hi.org of +32 2 233 01 94.

Deelnemen aan de 20 km door Brussel met het HI-team, een gouden jubileum vieren, een verjaardagsfeestje houden, een bakwedstrijd organiseren, ... Het zijn allemaal mogelijkheden om de projecten van Handicap International te steunen. Geen betere manier om te geven aan het goede doel dan met een leuke actie! 

Het geld dat je inzamelt met je actie gaat rechtstreeks naar de meest kwetsbare mensen (personen met een handicap, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen ...) in de meer dan 60 landen waar we actief zijn.

Op onze website kun je een mooie actiepagina aanmaken om je actie te promoten, waarop steungevers rechtstreeks kunnen storten en een berichtje achterlaten. Je kan ook het ingezamelde bedrag storten op ons rekeningnummer IBAN BE80 0000 0000 7777.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via s.clesse@hi.org of +32 (0) 2 233 01 90.

Wil je je hart laten doorleven in het werk van onze teams en Handicap International opnemen in je testament? Dat is erg eenvoudig: het volstaat om contact op te nemen met een notaris, die er vervolgens voor zal zorgen dat een deel van je nalatenschap gaat naar Handicap International.

Vraag vrijblijvend onze infobrochure aan of een gesprek bij u thuis via n.luyckx@hi.org of 02 233 01 02.

 

Een groep vrijwilligers zet zich in voor Handicap International met sensibiliserings- en fondsenwervingsacties in hun eigen buurt. Geïnteresseerd om bij hen aansluiten? Neem dan een kijkje op onze vrijwilligerspagina of neem direct contact met ons op via s.vanderstraeten@hi.org of +32 (0)2 233 01 30.

Je kan Handicap International ook helpen door ons administratief bij te staan op de hoofdzetel in Brussel, teksten te vertalen van thuis uit of logistieke taken uit te voeren. 

Wil je graag stage volgen bij Handicap International? Vraag dan je stageplaats aan.

 

Handicap International heeft regelmatig betaalde jobs en stages in de aanbieding, op de hoofdzetel in Brussel of op het terrein.

Bekijk hier onze vacaturepagina. 

Loop mee met het team van Handicap International en help kinderen en volwassenen met een handicap in onze projectlanden aan noodzakelijke verzorging, zoals prothesen, orthesen, rolstoelen en kinesitherapie.

Schrijf je in voor de 20 km door Brussel of neem zelf het heft in handen! 

Handicap International kan zelf geen materiaal versturen wegens de hoge transportkosten. Je kan wel contact opnemen met de vzw Afrique en Marche in Brussel, die orthopedisch materiaal inzamelt en gebruikt voor projecten in Rwanda. Contacteer hen op +32  (0) 2 735 02 41 of +32 (0) 475 350 561.