Nicaragua

Handicap International heeft jarenlang de technische vaardigheden van lokale partnerorganisaties die werken rond de kwestie handicap in Nicaragua mee ontwikkeld en versterkt. Wanneer de omstandigheden het toelieten, heeft Handicap International het beheer van de projecten volledig overgedragen aan deze partners.  Handicap International blijft wel de projecten steunen en de autonomie van de lokale organisaties verstevigen.

Interventiegebied

  • Preventie van handicaps

Lopende acties

In Nicaragua steunt Handicap International de projecten onder leiding van de ngo ‘Visíon Inclusiva’. Daarnaast verbetert onze organisatie de levensomstandigheden van meer dan 29.000 mensen met diabetes en hypertensie (hoge bloeddruk) in de departementen Masaya en Estelí. Zo helpt Handicap International bij de opleiding van vormingswerkers die bewustmakingssessies leiden en zorgt onze organisatie ervoor dat mensen met diabetes en hypertensie een betere behandeling krijgen. Ook biedt de organisatie ook technische en financiële steun aan verenigingen voor diabetici en mensen met hypertensie. Handicap International organiseert ten slotte ontmoetingen tussen professionals die zich bezig houden met niet-overdraagbare chronische ziekten.

Situatie van het land

De armoede in Nicaragua heeft grote gevolgen voor de gezondheid en werkt ziektes als kanker, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en hypertensie in de hand. Deze ziektes zijn de voornaamste doodsoorzaken bij volwassenen. Diabetes en hypertensie zijn bovendien risicofactoren voor het ontwikkelen van een handicap. Daarom steunt Handicap International het nationaal gezondheidsplan om die risicofactoren en de ontwikkeling van handicaps te beperken.

Na een eerste interventiefase waarbij Handicap International partnerorganisaties in de sector van handicaps ondersteunde, opende onze organisatie in 2014 een lokaal programma in Nicaragua. De projecten die door de teams van Handicap International zelf werden geleid, zijn vandaag afgelopen. Wel biedt Handicap International financiële en technische steun aan de ngo Visión Inclusiva, die zich actief inzet voor mensen met een handicap.

Team van Handicap International in Nicaragua: er is geen personeel van Handicap International aangezien de projecten geleid worden door Visión Inclusiva, weliswaar met steun van onze organisatie.
Opening van het programma in Nicaragua: in 2004