Goto main content

Filmvertoning 'Why We Fight' - 4 april 2024

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Landmijnen op 4 april, nodigt Handicap International je uit voor een speciale vertoning van de film "Why We Fight". Het evenement gaat door in Sphinx Cinema, in het hartje van Gent.

Explosieve wapens, vernietigende bombardementen en vreselijke conflicten bedreigen niet alleen levens, maar veroorzaken ook diepe pijn en verdriet bij families en gemeenschappen over de hele wereld. Handicap International staat klaar om hulp te bieden aan slachtoffers, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren.

Maar waarom gebeurt dit allemaal? "Why We Fight?" probeert deze vraag te beantwoorden door de impact van oorlog en geweld in beelden vast te leggen. Deze film is een kans om samen te komen, te leren en te begrijpen hoe we samen kunnen strijden voor een vreedzamere wereld.

Na afloop van de filmvertoning volgt een nagesprek van ongeveer 30 minuten met Mirjam Devriendt, regisseur van "Why We Fight?", en Antoine Sépulchre, algemeen directeur van Handicap International België. Een unieke kans dus om vragen te stellen over de film en onze organisatie, of om gewoonweg deel te nemen aan een stimulerende discussie.

Over de film

Als we zonder woorden raken, neemt het lichaam het over.

Tot zover zijn de dansers Bérengrère Bodin, Samir M’Kirech and TK Russell het eens als je hen vraagt: waarom vechten wij? Vanuit hun persoonlijke ervaringen gaan ze op zoek naar het ontstaan van het geweld in de wereld, maar ook in zichzelf.

Hoe ga je om met angst, frustratie en teleurstelling in de wereld van vandaag, waar velen zich ongehoord en onbegrepen voelen? Is dat eigenlijk wel mogelijk zonder geweld? Of is dat privilege weggelegd voor een kunstenaar, voor hij/zij die creëert, met dans, muziek, beelden of woorden? Met hun film “Why We Fight?” brengen Alain Platel en Mirjam Devriendt een ode aan de kunsten, maar evenzeer een ode aan de mensheid, die steeds balanceert op de grens tussen spectaculaire schoonheid en onnoemelijke wreedheid.

Praktische info

 • Wanneer? Donderdag 4 april om 19u30 
  • Filmvertoning: 20u00 – 21u40 (duur: 1 uur en 40 minutes)
  • Nagesprek: 21u40 - 22u10 (duur: 30 minuten)

 • Waar? Sphinx Cinema and Cafe - Sint-Michielshelling 3, 9000 Gent
  • Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit
  • Gemakkelijk bereikbaar via openbaar vervoer (Treinstations Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort, bus- en tramhaltes in de buurt: perron 2, 3 en 5), betalende parking op 4-6 minuten wandelen (Parking Sint-Michiels en Ramen)
 • Prijs: 5 euro
 • Inschrijven via knop onderaan
 • Taal film: Engels, Nederlands en Frans met Nederlandse ondertiteling
 • Taal nagesprek: ​​​​​​​Nederlands