Alle uitvindingen van de voorbije edities

Een duikpak is handig voor wie een meervoudige beperking heeft en van het heilzame effect van water wil genieten, omdat het een comfortabele temperatuur garandeert. Een duikpak áántrekken is minder handig. Tot Michèle op de proppen kwam met twee pakken, enkele ritsen en een portie naaitalent.  

Bij CITECO, een beschutte werkplaats, worden zittingen van stoelen gevlochten. Voor de werknemers met gezichtsproblemen zorgt de aangepaste bankschroef voor een vast referentiepunt. De zittingen blijven zo ook stevig op hun plaats zitten.

Lylou heeft een neuromusculaire aandoening, waardoor ze weinig kracht heeft en niet zelf rechtop kan staan. Toen ze op sneeuwklassen vertrok en bleek dat haar badstoeltje niet paste in het bad van de die studio ze huurden, knutselde haar papa snel een stevig en handig reisbadstoeltje ineen.

Als begeleider bij MPI Merlijn stelde Sylvia vast dat veel kinderen met autisme moeite hebben om zindelijk te worden. Ze verkiezen een pamper boven het potje of het toilet. Na verschillende methodes te hebben uitgetest, bleek een zelfgemaakt, aantrekkelijk kinderkaartje de formule tot succes.

Deelnemen aan een gesprek wanneer je slecht hoort, is niet evident. Maar nieuwe technologieën brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee. Olivier heeft een slimme app ontwikkeld voor zijn slechthorende oom.

PUBLIEKSWINNAAR | Voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken, kan een potje yoghurt eten of beleg smeren een frustrerende taak zijn. Potjes vallen om of doosjes schuiven weg. Dus maakte An-Sofie een houder met antisliplaag, waar potjes van verschillende grootte mooi in blijven rechtstaan.

Florien, met downsyndroom, kookt graag. Ze is het gewend om in de keuken de instructies van anderen uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat ze ook zelfstandig achter de kookpotten kan staan, ontwierp haar zus een kookmeubel waarmee Florien heel intuïtief en autonoom aan de slag kan.

Zijn collectie CD’s beluisteren is één van de hobby's van Lieven, die in huize Eyckerheyde woont. Alleen kwamen er zoveel krassen op de CD’s, dat ze bijna onbeluisterbaar werden. Zijn vroegere begeleider Thomas bouwde een oude gsm om tot jukebox, waarbij dit probleem helemaal van de baan is.

Ingrid is kapster. Nadat ze verlamd raakte, kon ze geen kappersstoel meer bedienen en leek haar beroep onmogelijk geworden. Haar man Frank bouwde de klantenstoel echter op ingenieuze wijze om, zodat Ingrid nu weer de kappersschaar kan hanteren.

Een stomazak leegmaken moet zittend gebeuren en lukt dus niet in een urinoir. Maar een gewoon toilet is niet altijd voorhanden voor mannen, ondervond Maurice. Daarom vond hij een praktisch verlengstuk voor de stomazak uit, waarmee hij toch discreet en op zijn gemak naar het urinoir kan gaan.

Pagina's