Goto main content

Syrië: Handicap International in de bres voor meest kwetsbare vluchtelingen

Handicap International drijft haar hulpacties voor de kwetsbaarste Syrische vluchtelingen op. De organisatie is aan het werk in Jordanië en in Libanon. In de Bekaa Vallei in het noorden van Libanon breidt Handicap International haar acties uit. Ze versterkt er haar teams van kinesitherapeuten die gewonde vluchtelingen verzorgen, biedt psychosociale steun en helpt families om zich voor te bereiden op de winter.

Handicap International drijft haar hulpacties voor de kwetsbaarste Syrische vluchtelingen op. De organisatie is aan het werk in Jordanië en in Libanon. In de Bekaa Vallei in het noorden van Libanon breidt Handicap International haar acties uit. Ze versterkt er haar teams van kinesitherapeuten die gewonde vluchtelingen verzorgen, biedt psychosociale steun en helpt families om zich voor te bereiden op de winter.

Aan de grenzen van Syrië bieden tal van internationale, regionale en nationale organisaties humanitaire hulp aan de vluchtelingen. Maar voor de meest kwetsbaren, is het vaak moeilijk om aan die hulp te geraken. Bovendien zijn niet alle nodige diensten beschikbaar, vooral op het vlak van postoperatieve revalidatie, psychologische steun en voorbereiding op de winter.

Hieronder vind je een overzicht van onze acties.

De meest kwetsbaren identificeren en toegang geven tot hulp

Sinds de zomer van 2012 identificeert Handicap International kwetsbare mensen, onder wie mensen met een handicap. Ze gaan na wat hun noden zijn en zoeken oplossingen. De organisatie heeft vaste en mobiele steunpunten opgericht in het noorden van Libanon (5 teams), in de Bekaa vallei (6 teams) en langs de noordwestelijke grens tussen Jordanië en Syrië (7 teams).


Die teams – van kinesitherapeuten, psychotherapeuten en sociaal werkers – identificeren de noden van de vluchtelingen. Vervolgens zorgen ze ervoor dat ze tot de juiste diensten toegang krijgen en blijven ze hen opvolgen. Vooral de mobiele teams staan daarvoor in, want de meeste vluchtelingen leven niet in kampen. Sommigen huren een klein appartement, anderen leven in gemeenschappelijke schuilplaatsen, leegstaande huizen of hutten, vaak bij nomadische gemeenschappen.


Handicap International biedt rechtstreekse hulp binnen de domeinen waarin zij specialist is. Die hulp bestaat onder meer uit:

  • de verdeling van loophulpmiddelen en levensmiddelen (rolstoelen, krukken, hygiënekits, matrassen...);
  • voorzien van orthesen en prothesen, gemaakt door een lokale partner;
  • revalidatie door onze kinesitherapeuten;
  • psychosociale steun.

Revalidatie

In ziekenhuizen verzorgt Handicap International gewonde vluchtelingen. De organisatie voorziet het nodige materiaal en kinesitherapeuten helpen patiënten te revalideren.


In twee gevallen zijn die diensten essentieel. Enerzijds voor patiënten die tijdelijk niet kunnen bewegen en enkel via kinesitherapie weer mobiel kunnen worden. Anderzijds voor patiënten met een fysieke handicap, bij wie dankzij kinesitherapie complicaties kunnen worden vermeden of die zelfstandiger kunnen worden door met hun beperking te leren omgaan.

Bescherming tegen de winter

De Bekaa vallei is een bergachtig gebied met strenge winters. Om de vluchtelingen daarop voor te bereiden deelt Handicap International isolatiekits uit. Die kits bevatten een houten kader en plastic zeilen om de wind tegen te houden (voor 300 gezinnen) en 200 brandstofkachels. Families die nu in heel eenvoudige schuilplaatsen - zonder isolatie, verwarming en vaak zonder ramen of deuren - wonen, worden zo beschermd tegen de barre weersomstandigheden. 

Waarschuwen voor gevaren van niet-ontplofte explosieven

Onze teams verzorgen slachtoffers van geweerschoten en explosies. Elke dag dat het conflict in Syrië blijft duren, komen er nieuwe wapens het land binnen. En die zullen er nog steeds zijn wanneer het conflict is geëindigd.


Handicap International heeft veel ervaring met hulp aan slachtoffers van niet-ontploft oorlogstuig en sensibilisatie over de gevaren van dergelijke wapens. Daarom heeft de organisatie acties op touw gezet die de vluchtelingen waarschuwen voor de gevaren eens ze naar huis kunnen terugkeren.
Medewerkers van Handicap International gaan naar de vluchtelingen in en buiten het kamp Za atari in Jordanië. Zij informeren hen over de gevaren van niet-ontploft oorlogstuig op hun terugweg en rondom hun huizen. Die sessies, voor volwassenen en kinderen, zorgen ervoor dat ze gevaarlijke wapens kunnen herkennen en ervan wegblijven.


 

Gepubliceerd op: 12 januari 2021

Meer over dit onderwerp

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq
© HI
Gezondheid Revalidatie

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq

Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van beperkingen en leidt in sommige gevallen tot een amputatie. Dat gebeurde ook bij Abdelrazzaq.

Channa: een stap in de goede richting
© Lucas Veuve/HI
Revalidatie

Channa: een stap in de goede richting

Channa heeft een aangeboren afwijking. Haar verhaal toont aan hoe belangrijk revalidatiezorg en opvolging zijn voor kinderen met een beperking.

Koninklijk bezoek bij Handicap International
Copyright: A. Bertels - HI

Koninklijk bezoek bij Handicap International

Koningin Mathilde bracht dinsdagochtend een bezoek aan de Brusselse hoofdzetel van Handicap International. Ze ontmoette er de directeur van de organisatie in België, Erwin Telemans, en enkele andere medewerkers. Het gezelschap besprak uitvoerig de werking, de visie en de toekomstige projecten van HI in meer dan 60 landen, ook werd er dieper ingegaan op hoe onze organisatie zich tijdens de pandemie in 2020 is blijven inzetten voor personen met een beperking.