Meteen naar de inhoud

Axelle Red ontmoet Syrische vluchtelingen in Jordanië

Op maandag 9 april heeft Axelle Red, ambassadrice van Handicap International, Syrische vluchtelingen ontmoet in een vluchtelingenkamp in Jordanië. De organisatie biedt hier steun aan Syrische vluchtelingen, met bijzondere aandacht voor gewonden en kwetsbare personen. 

Brussel, 10 april 2018 - Op maandag 9 april heeft Axelle Red, ambassadrice van Handicap International, Syrische vluchtelingen ontmoet in een vluchtelingenkamp in Jordanië. De organisatie biedt hier steun aan Syrische vluchtelingen, met bijzondere aandacht voor gewonden en kwetsbare personen. 

Axelle Red heeft op maandag 9 april begunstigden van de organisatie en het team van Handicap International ontmoet in het kamp van Azraq, een vluchtelingenkamp in de woestijn, op 100 km van de Jordaanse stad Amman, voor mensen die de Syrische burgeroorlog ontvlucht zijn. De teams van Handicap International leiden er sinds 2012 activiteiten rond functionele revalidatie (kinesitherapie en ergotherapie), ze bieden psychosociale bijstand en trekken naar de kampen en de gemeenschappen om mobiele hulpmiddelen (krukken, rolstoelen, prothesen, orthesen enz.) uit te delen.

"Ik heb mannen, vrouwen en kinderen in het kamp ontmoet die door het Syrische conflict hun thuis hebben moeten verlaten. Ze hebben alles verloren, maar blijven positief in het leven staan. Dit raakt mij enorm, omdat het ons allemaal zou kunnen overkomen," vertelt Axelle Red ontroerd.

7 jaar conflict

De Syrische bevolking lijdt al zeven jaar onder een conflict waarbij massaal en onafgebroken explosieve wapens gebruikt worden. De verwondingen die veroorzaakt worden door wapens als bommen en raketten zijn complex. Ze hebben vaak ernstige, invaliderende gevolgen en leiden tot zware psychologische trauma's. Bovendien worden mensen met een handicap vaak gestigmatiseerd door hun sociale omgeving, waardoor slachtoffers het moeilijk hebben om hun gewone leven weer op te pikken.

Axelle Red heeft ook kwetsbare vluchtelingen ontmoet in een kliniek in Amman. Momenteel leven in Jordanië meer dan 655.000 mannen, vrouwen en kinderen in ballingschap. Ongeveer 80 % van hen leeft buiten de kampen, terwijl meer dan 139.000 anderen hun toevlucht hebben gevonden in de kampen van Zaatari en Azraq[1].

Actie door getuigenissen

Op 24 en 25 april, tijdens de conferentie over de toekomst van Syrië en de regio in Brussel, wil Axelle Red getuigen over haar bezoek aan Jordanië, de gevolgen van het Syrische conflict en de situatie van de vluchtelingen.

"We hebben allemaal een rol te spelen en we kunnen het verschil maken. We moeten de staten dwingen om het gebruik van explosieve wapens in woongebieden te stoppen," vertelt Axelle Red, juriste van opleiding. "Deze bombardementen betekenen een grove schending van het internationaal humanitair recht."

In september poseerde ze met het woord STOP op de hand om iedereen aan te zetten de petitie van Handicap International te ondertekenen en zo 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. Zo wil de organisatie bombardementen op burgers een halt toeroepen. De petitie wordt neergelegd bij de Verenigde Naties en andere politieke beleidsmakers in september 2018.

Een geëngageerde ambassadrice

Axelle Red is sinds oktober 2017 de nieuwe ambassadrice van Handicap International. Ze zet zich in voor de organisatie die, naast de acties op het terrein voor kwetsbare bevolkingsgroepen, dagelijks inspanningen levert zodat alle landen zouden inzien welke humanitaire gevolgen bombardementen hebben en zodat ze de internationale regels zouden verdedigen en toepassen (Verdrag van Ottawa, Verdrag van Oslo en de verdragen van Genève).

[1] http://www.unhcr.org/fr/urgence-en-syrie.html

Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke

NEEM CONTACT OP MET

Nicolas DEWAELHEYNS

+32 (0) 489 77 92 77
[email protected]