Meteen naar de inhoud

COVID-19: Hervatting humanitaire vluchten naar de meest kwetsbare landen

Brussel, zaterdag 6 juni 2020 - Handicap International neemt op 7 en 8 juni deel aan een reeks humanitaire noodvluchten van België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo (DRC), samen met het Humanitair Logistiek Netwerk (HLN) en met financiële steun van de Europese Unie. Deze vluchten zullen 40 ton essentiële uitrusting (beschermingsmateriaal, geneesmiddelen, ziekenhuisapparatuur…) vervoeren. Zij zullen ook 172 humanitaire hulpverleners transporteren om de verwoestende gevolgen van de covid-19-pandemie voor de meest kwestbaren te bestrijden. 

In totaal zullen drie humanitaire vluchten meer dan 40 ton essentieel materiaal (beschermingsmateriaal, geneesmiddelen, ziekenhuisuitrusting enz.) vervoeren, wat neerkomt op 300 m³ voor 14 humanitaire organisaties en 172 humanitaire medewerkers van 30 organisaties. Twee vluchten vertrekken vanuit België naar het westen en oosten van de DRC en één vlucht vertrekt vanuit Lyon, Frankrijk, naar Kinshasa, hoofdstad van de DRC.
 
HI is sterk betrokken bij deze operatie en stuurt 14.000 gelaatsmaskers naar zijn teams in de DRC zodat ze hun activiteiten kunnen voortzetten met inachtneming van de hygiënische voorschriften die de covid-19-pandemie vereist.
 
"Twee maanden lang werden internationale vluchten aan de grond gehouden als gevolg van de covid-19-pandemie,” vertelt Manuel Patrouillard, Algemeen directeur van HI. “Nu is het dringend nodig om de levering van humanitaire goederen en personeel aan de meest kwetsbare landen te hervatten. Beperkingen op het gebied van verkeer, vervoer en inperkingsmaatregelen hebben de bestaande crisissen voor de meest kwetsbaren nog verergerd: zij waren geïsoleerd, werkloos, zonder middelen en zonder toegang tot gezondheidszorg. Ondanks al onze inspanningen om de continuïteit van de humanitaire hulp in deze periode te waarborgen, waren er veel obstakels en toegangsproblemen. De humanitaire hulp moet nu zo snel mogelijk terug worden hervat."
 
Het vertrek van de vlucht vanuit Brussel naar Kinshasa op zondag 7 juni om 23 uur wordt bijgewoond door Manuel Patrouillard, algemeen directeur van HI, Frédéric Boyer, directeur internationale betrekkingen en operaties van het Franse Rode Kruis, Alexandre Giraud, algemeen directeur van Solidarités International, Janez Lenarcic, Europees commissaris voor crisisbeheer en noodhulpcoördinator van de EU en Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.
 
"De Democratische Republiek Congo krijgt te maken met meerdere crisissen als gevolg van conflicten, extreme armoede en een slechte infrastructuur op vlak van gezondheid en hygiëne. De bevolkingsgroepen waarmee wij in contact komen zijn bijzonder kwetsbaar. Ze zijn arm en hebben grote moeite om toegang te krijgen tot gezondheidszorg, hygiëne en voedsel. Wij moeten alles doen wat wij kunnen – in de eerste plaats onze teams voorzien van de nodige materialen en uitrusting – om zowel onze begunstigden als onze teams te beschermen tegen de covid-19-pandemie," aldus Manuel Patrouillard.

Deze humanitaire vluchten maken deel uit van een luchtbrug die de Europese Unie sinds begin mei organiseert om de dramatische gevolgen van de covid-19-pandemie voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te bestrijden. Ze komt ook tegemoet aan de dringende behoefte aan leveringen van humanitair materiaal en de versterking van de humanitaire teams op het terrein.

Op 7 mei werd een eerste humanitaire vlucht georganiseerd van de luchthaven van Saint-Exupéry in Lyon, Frankrijk, naar de Centraal-Afrikaanse Republiek met aan boord 75 passagiers, 81 m³ en 13 ton materiaal (medicijnen en beschermingsmiddelen).
 
Deze luchtbrug zal bestaan uit een reeks vluchten die de komende weken en maanden zullen worden uitgevoerd door lidstaten van de Europese Unie naar landen die verzwakt zijn door ernstige humanitaire crisissen. Voorrang gaat uit naar Afrikaanse bestemmingen (waaronder Burkina Faso en Niger).

Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke

NEEM CONTACT OP MET

Nicolas DEWAELHEYNS

+32 (0) 489 77 92 77
[email protected]