Goto main content

"We zien nu al een toegenomen aandacht voor revalidatiezorg"

1 jaar later: de strijd voor een universele toegang tot revalidatiezorg

Een vrouw zit op een blok terwijl een kinesitherapeut haar beenprothese bekijket

In 1986, Kuy Navy lost her right leg to an anti-personnel mine. Since 2010, she has been a patient at HI's PRC centre in Kampong Cham, Cambodia, and has received 7 prostheses and rehabilitation services. | © T. Mayer / HI

Op 27 mei is het exact 1 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een historische resolutie goedkeurde die revalidatiezorg kwaliteitsvol, toegankelijk en betaalbaar moet maken. In het Zwitserse Genève stemden 194 landen in om revalidatiezorg te versterken in hun gezondheidsbeleid. Een belangrijk moment voor Handicap International, dat na jarenlang voorbereidend beleidswerk eindelijk politiek resultaat zag tot stand komen.

Wereldwijd leven 2,4 miljard personen met een gezondheidsprobleem dat (deels) kan verholpen worden met de nodige revalidatiezorg. Een cijfer dat enkel omhooggaat. In heel wat lage- en middeninkomenslanden heeft de helft van deze personen echter geen toegang tot noodzakelijke zorg.

Dat betekent dat miljoenen mensen een permanente handicap ontwikkelen die perfect vermeden zou kunnen worden. Hierdoor wordt zowel een job als een sociaal leven een pak moeilijker. Voor personen die al een handicap hebben, kan hun fysieke situatie nog achteruitgaan. In een wereld die gekenmerkt wordt door aanhoudende conflicten, natuurrampen en een vergrijzende bevolking, vormt het gebrek aan een universele toegang tot revalidatiezorg dus een ernstig probleem voor de volksgezondheid.

De door de WHO aangenomen resolutie op het hoogste niveau van internationale samenwerking bevat negen actiepunten die door overheden uitgevoerd moeten worden in hun nationale beleid. Zo moeten bijvoorbeeld het aantal revalidatieprofessionals, zoals kinesitherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten, verhoogd worden en opleidingsprogramma’s versterkt worden. Daarnaast moet de financiering van revalidatiediensten verhogen, de toegang tot technische hulpmiddelen vergemakkelijken en revalidatiezorg worden gedekt door de ziekteverzekering.

Eerste rapport

Eén jaar na de aanname van de resolutie zijn de eerste veranderingen al merkbaar. “De WHO verhoogt het aantal personeelsleden dat zich in de hoofdzetel en in haar nationale en regionale kantoren bezighoudt met revalidatiezorg”, zegt Valentina Pomatto van de beleidsdienst van Handicap International. “Ze ontwikkelt momenteel een reeks indicatoren om de vooruitgang van landen op het vlak van revalidatiezorg op te volgen en te evalueren. De WHO start ook met de voorbereidingen voor een eerste mondiaal rapport, dat nieuwe gegevens zal bevatten over de wereldwijde status van revalidatiezorg.”

“We zien nu al een toegenomen aandacht voor revalidatiezorg. Zo staat Oeganda op het punt om zijn nationale revalidatieplan te lanceren. De Wereldrevalidatie-alliantie, die in 2023 werd opgericht en ondergebracht is bij de WHO, telt ondertussen al meer dan 80 leden. En in acht landen pleit Handicap International voor de uitvoering van de resolutie.”

Gepubliceerd op: 13 mei 2024

Meer over dit onderwerp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie