Goto main content

2023 in 11 opmerkelijke beelden

La Paz, Bolivia - september 2023

De vijfjarige Tamara, geboren met een hersenverlamming, geniet van haar gezichtsmassage. Het maakt deel uit van de spraaktherapie en revalidatiesessies die ze krijgt. Dankzij deze aangepaste zorg reageert ze ondertussen beter op impulsen, eet ze beter, toont ze meer emoties en zegt ze zelfs haar eerste woordjes. In Bolivia ondersteunt Handicap International ziekenhuizen, traint er gezondheidspersoneel, zet screeningscampagnes op, en zorgt ervoor dat kinderen als Tamara toegang hebben tot de zorg die ze nodig hebben.

© Y. Franco / HI

Brussel, België - mei 2023

De laatste kilometer van de 20km door Brussel lijkt maar niet te eindigen. De helling richting Jubelpark pijnigt nog een laatste keer de kuiten van dit handisportteam. Met meer dan 320 lopers, wandelaars, handbikers en joëlettegebruikers is het #WeMoveTogether-team niet alleen één van de grootste, maar ook één van de meest inclusieve teams op dit jaarlijkse sportevent door de hoofdstad.

© Sportograf

Velyka Komyshuvakha, Oekraïne - oktober 2023

Van angst lijkt de elfjarige Nazar op dit beeld geen last te hebben. Maar schijn bedriegt. De frontlinie van de oorlog ligt immers maar 100 km van zijn woonplaats verwijderd. "Ik weet dat er bommen in mijn dorp liggen en dat maakt me bang. Ik heb er zelfs een paar gezien die zijn ontploft. Het is echt eng, je weet niet of ze kunnen ontploffen of niet." Dankzij de informatiesessie van Handicap International weet Nazar hoe hij ongelukken kan vermijden wanneer hij een explosief tegenkomt.

© M.Monier / HI

Siemp Reap, Cambodja - mei 2023

Aki Ra moest als kindsoldaat honderden landmijnen begraven voor de Rode Khmer. Tegenwoordig bestrijdt hij actief het gevaar van niet-ontplofte explosieven. Met steun van Handicap International kon hij zijn ontmijningsorganisatie Cambodian Self Help Demining (CSHD) oprichten. Daarnaast heeft hij een museum, waar hij landmijnen en andere oorlogsrestanten tentoonstelt en landgenoten sensibiliseert voor de gevaren ervan.

© T. Mayer / HI

Parijs, Frankrijk - oktober 2023

Een ontroerend weerzien tussen Émilie Pin Vath, één van de eerste begunstigden van Handicap International, en het echtpaar - en medeoprichters van de organisatie - Marie en Jean-Baptiste Richardier. Émilie is geboren in het Cambodjaanse Battambang. In 1982, toen ze amper zes jaar oud was, verloor ze haar linkerbeen door een landmijnexplosie. Ze was één van de allereerste personen die een prothese kreeg van Handicap International.

© MKE Production / HI

Gazastrook, Palestina - december 2023

Via ontspannende groepsactiviteiten worden de angstgevoelens bij deze kinderen even aan de kant geschoven. Terwijl bommen dood en vernieling veroorzaken en mensen doet vluchten naar nergens, zorgt zingen en dansen voor een klein momentje van geluk. Heel even.

© HI

Augsburg, Duitsland - mei 2023

'Stop het bombarderen van burgers'. Duidelijker kan de boodschap van deze nieuwe muurschildering in Augsburg niet zijn. 100 jaar geleden maakten burgers 10% van alle slachtoffers uit in oorlogen en conflicten. Vandaag de dag zijn burgers meer dan ooit het doelwit: het gemiddelde percentage burgerslachtoffers in hedendaagse oorlogen is gestegen naar 90%.

© S. Bühler / HI

Mahy, Madagaskar - maart 2023

Handicap International pleit voor inclusief onderwijs. Inclusief voor leerlingen, maar uiteraard ook voor leerkrachten. Colette Velosoa, een 42-jarige moeder van twee kinderen, is lerares in de Madagaskische stad Antsiranana. Als kind werd haar rechterarm geamputeerd na een ongeluk, maar dat weerhield haar er niet van om te studeren voor lerares. Ze geeft nu Engelse op het Collège d'Enseignement Général François van Mahy.

© Rakotondraparany D. Njara / HI

Dakar, Senegal - mei 2023

De 29-jarige Aissatou Tine, een jonge vrouw van 29, heeft door haar fysieke handicap moeite om zich te verplaatsen en geraakt zeer moeilijk op haar werk of in andere gebouwen waar geen lift aanwezig is. Handicap International werkt mee aan een studie rond universeel toegankelijke gebouwen, aangepast aan de Senegalese context, zodat personen met een handicap in de toekomst gemakkelijker toegang krijgen en belemmeringen worden weggewerkt.

© S. Cherkaoui / HI

Genève, Zwitserland - september 2023

De gebroken stoel, die stond er al een tijdje. De hand die te hulp schiet is nieuw. Het kunstwerk van de Frans-Zwitserse artiest Saype eert op een symbolische manier het werk van Handicap International en roept op tot het stoppen van bombardementen op dichtbevolkte gebieden.

© Saype

 

Noordwest Syrië, februari 2023

Een spelletje schaken tussen kinesitherapeut en patiënt, met twee doelen. Akram, slachtoffer van de aardbeving die op 6 februari 2023 het noordwesten van Syrië trof, wordt enerzijds op een speelse manier verplicht zijn arm te gebruiken. Daarnaast is dit een klein moment om even verlost te raken van zijn angstgevoelens die door de ramp werden veroorzaakt.

© K.W Dalati / HI