Go to main content

Sri Lanka

Vlak na de tsunami van 2004 richtte Handicap International revalidatiecentra op voor de opvang van de overlevenden. Deze centra staan evenzeer ter beschikking van de slachtoffers van de burgeroorlog die het land teisterde van 1983 tot 2009.

© HI

Lopende acties

De noodhulpteams van Handicap International zijn de dag na de tsunami van 2004 onmiddellijk te hulp geschoten. Onze organisatie, die sinds 1992 aanwezig is in Sri Lanka, begeleidt kwetsbare mensen met een handicap via projecten die inzetten op inclusieve tewerkstelling en lokale participatie.

Na de hevige overstromingen die Sri Lanka troffen in december 2015 en januari 2016, intervenieerde Handicap International bij de meest kwetsbare families in de regio’s die het zwaarst getroffen waren (Batticaloa, Kilinochchi en Mullaitivu). Onze organisatie zorgde ervoor dat de slachtoffers een onderkomen en voedsel kregen.

Vandaag helpt HI met het bestrijden van armoede in de centrale provincies en de provincie Uva door jonge ondernemers (vooral kleinschalige groente- en bloementelers) te ondersteunen, zodat hun inkomen stijgt. HI begeleidt ook verenigingen uit het maatschappelijk middenveld om kwetsbare personen (mensen met een handicap, ouderen, ...) meer professionele kansen krijgen.

Verder promoot de organisatie de deelname van vrouwen met en zonder handicap aan de maatschappij. Door opleidingen aan te bieden rond vrouwenrechten, gelijkheid en verzoening helpt HI de vrouwen om zich meer te integreren en voor verzoening te zorgen in hun gemeenschap.

HI behandelt ook kinderen met een klompvoet door middel van de Ponsetimethode. De organisatie maakt de gemeenschappen bewust van het onderwerp en zorgt voor een vroege opsporing van de beperking.
 

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Sri Lanka ging nog gebukt onder een gewapend conflict toen de tsunami in 2004 toesloeg. De ramp kostte meer dan 40 000 mensenlevens en zette 500 000 personen ertoe aan te vluchten, bovenop de 390 000 mensen die hun thuis al ontvlucht waren voor het conflict. De twee dramatische gebeurtenissen maakten mensen met een handicap in het land nog kwetsbaarder.

De oorlog die het noorden van het land in een wurggreep hield, heeft bijna 30 jaar geduurd (1983 - 2009) en heeft aan meer dan 60 000 mensen het leven gekost. Duizenden mensen liepen verwondingen op en veel van hen ontwikkelden hierdoor een beperking. Granaten en antipersoonsmijnen hebben veel slachtoffers gemaakt.

Vandaag likt het land zijn wonden. Het werkt nog steeds aan de wederopbouw, maar kent een bloeiende economie en een snelle ontwikkeling van de infrastructuur en diensten. Desondanks blijven natuurrampen zoals overstromingen, droogte, grondverschuivingen en cyclonen regelmatig voor dreiging zorgen.

De tsunami van 2004 heeft zowel fysiek als sociaal veel stukgemaakt. Meer recent leidden overstromingen in 2008 en 2010 ertoe dat respectievelijk 400 000 en 300 000 mensen in allerijl hun woning moesten ontvluchten.

Team van Handicap International in Sri Lanka: 71
Aanwezig in Sri Lanka: sinds 1992

Lees ook

Sri Lanka: Proeven van de Paralympische spirit Integratie

Sri Lanka: Proeven van de Paralympische spirit

Tientallen mensen, onder wie enkele grote namen uit de Sri Lankaanse sportwereld, verzamelen zich op de grasvelden van het Westminster House in Sri Lanka, voor de British High Commission Games. Elf sporters met een handicap zijn er op speciale uitnodiging. Ze zijn enthousiast en uitgelaten. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze met de trein reizen – een acht uur durende treinrit van de noordelijke stad Vavuniya naar de helverlichte hoofdstad Colombo.