Go to main content

Sri Lanka

In de nasleep van de tsunami van 2004 heeft Handicap International (HI) rehabilitatiecentra opgezet. Sinds 2015 heeft HI zijn actie verlegd naar verzoeningskwesties, waaronder overgangsjustitie en het verminderen van ongelijkheden via inclusieve economische ontwikkelingsprogramma's.

HI Sri Lanka

HI Sri Lanka | © HI

Lopende acties

De noodhulpteams van Handicap International zijn de dag na de tsunami van 2004 onmiddellijk te hulp geschoten. Onze organisatie, die sinds 1992 aanwezig is in Sri Lanka, begeleidt kwetsbare mensen met een handicap via projecten die inzetten op inclusieve tewerkstelling en lokale participatie.

HI heeft ook maatschappelijke organisaties opgeleid op om mensen in een kwetsbare situatie, mensen met een handicap en vrouwen kansen op werk te bieden.

Vandaag de dag behandelt HI ook kinderen met een klompvoet door middel van de Ponsetimethode. De organisatie maakt de gemeenschappen bewust van het onderwerp en zorgt voor een vroege opsporing van de beperking.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Sri Lanka ging nog gebukt onder een gewapend conflict toen de tsunami in 2004 toesloeg.

De oorlog die het noorden van het land in een wurggreep hield, heeft bijna 30 jaar geduurd (1983 - 2009) en heeft aan meer dan 60 000 mensen het leven gekost. Duizenden mensen liepen verwondingen op en veel van hen ontwikkelden hierdoor een beperking. Granaten en antipersoonsmijnen hebben veel slachtoffers gemaakt. Ongeveer 390.000 mensen raakten ontheemd door het conflict tijdens de burgeroorlog.

De tsunami van 2004 veroorzaakte wijdverspreide fysieke en sociale schade. De ramp kostte aan meer dan 40.000 mensen het leven en maakte meer dan 250.000 daklozen. In de afgelopen jaren dwongen overstromingen in 2008 meer dan 400.000 mensen hun huizen te ontvluchten en nog eens 300.000 in 2010.  

Vandaag wordt Sri Lanka geconfronteerd met een ernstige politieke en economische crisis waardoor een groot deel van de bevolking verarmt. De VN is van plan noodhulp te verlenen aan onder meer 30% van de bevolking voor voedsel en levensonderhoud.

Team van Handicap International in Sri Lanka: 8
Aanwezig in Sri Lanka: sinds 1992

Lees ook

Sri Lanka: Proeven van de Paralympische spirit Integratie

Sri Lanka: Proeven van de Paralympische spirit

Tientallen mensen, onder wie enkele grote namen uit de Sri Lankaanse sportwereld, verzamelen zich op de grasvelden van het Westminster House in Sri Lanka, voor de British High Commission Games. Elf sporters met een handicap zijn er op speciale uitnodiging. Ze zijn enthousiast en uitgelaten. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze met de trein reizen – een acht uur durende treinrit van de noordelijke stad Vavuniya naar de helverlichte hoofdstad Colombo.