Marokko

Handicap International geeft haar kennis door aan Marokkaanse verenigingen van mensen met een handicap. Samen worden er acties georganiseerd om kinderen en volwassenen met een handicap te integreren in de maatschappij.

Interventiegebieden

  • Strijden tegen discriminatie van mensen met een handicap
  • Mensen met een handicap integreren in de maatschappij
  • Openbare plaatsen toegankelijk maken
  • Kinderen met een handicap onderwijzen
  • Het netwerk van verenigingen versterken

Lopende acties

Omdat het niet de bedoeling is de rol van lokale organisaties over te nemen maar wel te versterken, draagt Handicap International haar kennis over en ontwikkelt ze hun capaciteiten om mensen met een handicap te vertegenwoordigen en om voor hen op te komen.

Enkele voorbeelden:

  • verenigingen van Salé worden opgeleid, zodat kinderen met een handicap naar school kunnen gaan
  • lokale actoren van Tétouan worden begeleid om de stad toegankelijk te maken (bv. met hellingen om publieke gebouwen toegankelijk te maken)
  • in de regio Souss-Massa-Daraâ wordt het paramedische personeel technisch opgeleid over de specifieke behoeften van personen met een handicap en worden organisaties begeleid in de oprichting van diensten voor beroepsbegeleiding en -oriëntering voor mensen met een handicap.

Ten slotte steunt Handicap International het Marokkaanse netwerk van verenigingen, zodat mensen met een handicap kunnen deelnemen aan het verkiezings- en wetgevingsproces.

Situatie in het land

Tijdens de 'Arabische Lente' werd de constitutionele monarchie in Marokko geconfronteerd met de 'beweging van 20 februari 2011'. Het antwoord van de koning op deze volksbeweging vertaalde zich in een hervorming van de grondwet, die nu formeel voorziet in een bepaling dat niet mag gediscrimineerd worden op basis van een handicap.

Toch wordt het beleid voor een betere deelname van mensen met een beperking aan het sociale leven nog weinig toegepast, vooral door een gebrek aan financiering. Specifieke diensten voor mensen met een handicap (zoals hulpverlening en toegankelijke gebouwen) zijn zeldzaam en de deelname aan de burgermaatschappij blijft beperkt.

Organisaties van mensen met een handicap bundelen echter hun krachten om hier snel verandering in te brengen en om ervoor te zorgen dat men in het nationale hervormingsproces rekening houdt met mensen met een handicap.

Team van Handicap International in Marokko: 17
Aanwezig in Marokko: sinds 1996