Goto main content

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Noodhulp Revalidatie
Marokko

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

Beeld van een douar in Amizmiz in de provincie Al Haouz, die op 8 september 2023 getroffen werd door de aardbeving.

Beeld van een douar in Amizmiz in de provincie Al Haouz, die op 8 september 2023 getroffen werd door de aardbeving. | © M. Itouhar / HI

Enkele maanden na de aardbeving, blijven de behoeften van de getroffen bevolking groot. Sinds enkele maanden verleent Handicap International samen met haar partners hulp aan de gemeenschappen die zwaar getroffen zijn. Dat doet het door de implementatie van mobiele medische eenheden of caravans.

Handicap International is actief in drie provincies (Al-Haouz, Chichaoua en Taroudant) en werkt momenteel samen met twee Marokkaanse partners: het nationale gemeenschapsnetwerk voor revalidatiezorg (CBR) en de vereniging Migrations et Développement.

Het CBR-netwerk bestaat uit revalidatieprofessionals in Marokko die op vrijwillige basis samenwerken met Handicap International. Migrations et Développement werkt met humanitaire hulpverleners die gespecialiseerd zijn in het benaderen van de lokale gemeenschap; zij zijn goed ingeburgerd in het land en kennen het systeem goed. In beide gevallen werken hun teams rechtstreeks samen met de lokale bevolking.  Om ervoor te zorgen dat hun acties aangepast zijn aan de specifieke behoeften van mensen die gewond zijn geraakt bij aardbevingen en in post-noodsituaties, staat Handicap International in voor de opleiding van de gemeenschapswerkers en de contactpersonen van de partners. De opleidingen zijn aangepast aan het profiel van de medewerkers in kwestie.

Nood aan flexibiliteit

Het coördineren van de caravan-activiteiten brengt een aantal uitdagingen met zich mee: elke keer is er een aanzienlijke voorbereidings- en studietijd nodig om de service aan te passen aan het geografische gebied waar deze wordt ingezet en aan de lokale bevolking. Omdat dit een unieke vorm van mobiele interventie is, worden de werkwijzen continu verbeterd om ervoor te zorgen dat patiënten hoogwaardige zorg ontvangen. Er is een volledig zorgtraject opgezet en operationeel: van het medisch secretariaat dat patiënten rechtstreeks begeleidt, tot kinesitherapiesessies en uitgebreide ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid.

Bij het opzetten van een mobiele eenheid is de logistieke voorbereiding cruciaal. Dit omvat het bevestigen van de aanwezigheid van geplande vrijwilligers, het bepalen van de exacte locatie waar de caravan zorg zal verlenen, het plannen van de route rekening houdend met de staat van de wegen, het informeren van de lokale gemeenschappen, het opstellen van een checklist van alle benodigde materialen om tijd te besparen met het heen en weer reizen tussen Marrakech en de interventiezones, en het plannen van het verblijf en de maaltijden van het team.

"We werken doordeweeks en in het weekend om aan ieders eisen te voldoen en hoogwaardige zorg voor de patiënten te garanderen. Hierdoor verloren we al snel de tijd uit het oog", zegt Hicham Habibou, projectmanager bij Handicap International.

In totaal zijn er zes leden van Handicap International betrokken bij dit project. Zij worden ondersteund door een team van onze partners, bestaande uit ongeveer 25 personen.

Bemoedigende resultaten

Na een trainingsperiode voor de partners in de week van 23 december 2023, konden de eerste mobiele eenheden van 29 tot 31 december 2023 worden ingezet in de gemeenten Sidi Bedhaj en Amizmiz in de provincie Al-Haouz. De teams, bij voorkeur bestaande uit twee kinesitherapeuten, twee psychologen en drie RBC-agenten, hebben een dagelijkse capaciteit van 20 personen om te voldoen aan de kwaliteitsnormen. Sinds de lancering van het project lanceerden we 7 caravans georganiseerd, wat neerkomt op meer dan 210 patiënten.

"Na drie caravans, ofwel 9 dagen op het terrein, denk ik dat we een interessante werkdynamiek hebben ontwikkeld. De behandelingen verlopen goed en we hebben ons ritme gevonden bij alle partners en de patiënten. Het is een positief resultaat waarop we de komende maanden moeten voortbouwen," besluit Hicham Habibou.

Gepubliceerd op: 11 april 2024

Meer over dit onderwerp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie