Go to main content

Marokko

Handicap International (HI) geeft haar kennis door aan Marokkaanse verenigingen van mensen met een handicap. Samen worden er acties georganiseerd om kinderen en volwassenen met een handicap te integreren in de maatschappij.

Doof meisje in gewone klas dankzij HI - Marokko - HI

Doof meisje in gewone klas dankzij HI - Marokko - HI | © A. Vincens de Tapol / HI

Lopende acties

HI begon in 1993 in Marokko te werken en is een van de weinige internationale ngo's die een zetelovereenkomst heeft gesloten met het Marokkaanse ministerie van Samenwerking en Buitenlandse Zaken (1999). Al meer dan 20 jaar ondersteunt HI de ontwikkeling van een sterk netwerk van organisaties voor mensen met een handicap (OPD's) door hun capaciteiten voor eigen inspraak en actie op te bouwen.  Sinds 2011 zijn we, in een context van hervormingen, nauwer gaan samenwerken met de autoriteiten om de ontwikkeling en uitvoering van inclusief overheidsbeleid te ondersteunen. HI werkt aan de verbetering van de toegang tot onderwijs voor kinderen met een handicap en aan meer beroepsmogelijkheden voor mensen met een handicap. Wij hebben onze partnerschappen gestaag uitgebreid met andere maatschappelijke organisaties om inclusie te bevorderen en tegemoet te komen aan de behoeften van andere kwetsbare personen, zoals vrouwelijke slachtoffers van discriminatie en migranten. HI werkt ook aan de verbetering van de levenskwaliteit van kwetsbare migrantenpopulaties door representatieve organisaties te versterken en de toegang tot vitale middelen zoals gezondheidsactoren en professionele verwijzingsmechanismen te verbeteren.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Marokko

Wat het buitenlands beleid betreft, blijft het land zich positioneren als een brug tussen Europa en Afrika, door economische, commerciële, veiligheids- en diplomatieke banden met de Europese Unie te ontwikkelen.

Het land is bijzonder actief op het Afrikaanse continent: het is in 2016 opnieuw toegetreden tot de Afrikaanse Unie en heeft in 2017 een aanvraag ingediend om lid te worden van de ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten). 

Beleid om de sociale inclusie van mensen met een handicap te verbeteren wordt nog steeds slecht uitgevoerd, deels door een gebrek aan financiering. Personen met een handicap beschikken over weinig specifieke diensten (verzorgers, toegang tot gebouwen, enz.) en hun integratie in het maatschappelijk middenveld blijft beperkt. Organisaties van personen met een handicap zetten zich in om verandering te bewerkstelligen. 

 

Team van Handicap International in Marokko: 15
Aanwezig in Marokko: sinds 1993