Goto main content

Marokko

Handicap International deelt haar expertise met Marokkaanse organisaties om de inclusie van personen met een handicap in de samenleving te bevorderen, de revalidatiediensten te versterken en de levenskwaliteit van migranten te verbeteren.

Een kind en een ergotherapeut spelen samen.

Een ergotherapeut werkt met een kind met een handicap in Salé. Ze doen recreatieve activiteiten om de motorische vaardigheden van het kind te verbeteren. | © H.Zahir / HI

Lopende acties

Handicap International is in Marokko actief sinds 1993 en is een van de weinige internationale ngo's die een zetelovereenkomst met het Marokkaanse ministerie van Samenwerking en Buitenlandse Zaken heeft ondertekend (1999). Al meer dan 20 jaar ondersteunt Handicap International de ontwikkeling van een sterk netwerk van organisaties van mensen met een handicap door hun vermogen voor zelfverdediging en actie te versterken.

In een context van hervormingen, werkt Handicap International sinds 2011 nog nauwer samen met de autoriteiten om de ontwikkeling en uitvoering van inclusief overheidsbeleid te bevorderen. De samenwerking van de organisatie is ook geleidelijk uitgebreid naar andere maatschappelijke organisaties om inclusie te bevorderen en te helpen voorzien in de behoeften van andere mensen in een kwetsbare situatie. Handicap International werkt ook aan de verbetering van de levenskwaliteit van kwetsbare migrantenpopulaties door representatieve organisaties te versterken en de toegang tot essentiële hulpbronnen zoals gezondheidsactoren en verwijzingsmechanismen te verbeteren.

Vanaf september 2023, na een aardbeving die het land trof in de regio van de Hoge Atlas, organiseerde Handicap International noodhulp op het gebied van fysieke en functionele revalidatiezorg en geestelijke gezondheidszorg. Daarvoor werken de teams van Handicap International aan de versterking van het vermogen van gezondheidsprofessionals op het gebied van revalidatiezorg en geestelijke gezondheidszorg, om via een netwerk van lokale partners steun te verlenen aan de bevolking die getroffen werd door de aardbeving. 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Marokko

Wat het buitenlands beleid betreft, blijft het land zich positioneren als brug tussen Europa en Afrika, door economische, handels-, veiligheids- en diplomatieke banden met de Europese Unie te ontwikkelen.

Het land is voornamelijk actief op het Afrikaanse continent: in 2016 trad het toe tot de Afrikaanse Unie en in 2017 diende het een aanvraag in om lid te worden van ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten). In 2021 zocht het koninkrijk toenadering tot de Verenigde Staten en Israël. De coronapandemie bracht de nationale groei tot stilstand en leidde tot een groot banenverlies, waardoor de arbeidsmarkt zwaar onder druk kwam te staan in een land waar de arbeidsparticipatie tot de laagste ter wereld behoort. De Oekraïense crisis, in combinatie met problemen met de graanproductie als gevolg van droogte hebben geleid tot hoge inflatie met alsmaar stijgende brandstofprijzen, ondanks de voortgezette subsidiëring van basisbehoeften.

Het beleid ter verbetering van de sociale integratie van personen met een handicap wordt nog steeds slecht uitgevoerd, vooral door een gebrek aan financiering. Mensen met een handicap beschikken over weinig specifieke diensten (verzorgers, toegankelijke gebouwen enzovoort) en hun inclusie in de civiele samenleving blijft beperkt. Organisaties voor personen met een handicap zetten zich in om deze situatie te veranderen.

Team van Handicap International in Marokko: 17

Aanwezig in Marokko: sinds 1993

Lees ook

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen
© RAKOTONDRAPARANY D. NJARA / HI
Integratie

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen

Wereldwijd zijn er 386 miljoen mensen met een handicap meerderjarig en dus oud genoeg om te werken. Toch is 80% van hen niet aan de slag.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.