Goto main content

Marokko

Handicap International (HI) deelt zijn expertise met Marokkaanse organisaties om de inclusie van personen met een handicap in de samenleving te bevorderen, de revalidatiediensten te versterken en de levenskwaliteit van migranten te verbeteren.

Doof meisje in gewone klas dankzij HI - Marokko - HI

Doof meisje in gewone klas dankzij HI - Marokko - HI | © A. Vincens de Tapol / HI

Lopende acties

HI begon in 1993 in Marokko te werken en is een van de weinige internationale ngo's die een zetelovereenkomst met het Marokkaanse ministerie van internationale samenwerking en buitenlandse zaken heeft ondertekend (1999). Al meer dan 20 jaar ondersteunt HI de ontwikkeling van een sterk netwerk van organisaties van mensen met een handicap (OPD), waarbij hun capaciteit voor zelfverdediging en actie wordt opgebouwd.

Sinds 2011, in een context van hervormingen, werkt HI Marokko nauw samen met de autoriteiten om de ontwikkeling en uitvoering van inclusief overheidsbeleid te bevorderen. De samenwerking van het programma is ook geleidelijk uitgebreid tot maatschappelijke organisaties om inclusie te bevorderen en te helpen voorzien in de behoeften van andere kwetsbare groepen. HI werkt ook aan de verbetering van de levenskwaliteit van kwetsbare migrantenpopulaties door representatieve organisaties te versterken en de toegang tot essentiële hulpbronnen zoals gezondheidsactoren en verwijzingsmechanismen te verbeteren.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Marokko

Wat het buitenlands beleid betreft, blijft het land zich positioneren als brug tussen Europa en Afrika, door economische, handels-, veiligheids- en diplomatieke banden met de Europese Unie te ontwikkelen.

 Het land is bijzonder actief op het Afrikaanse continent: in 2016 trad het toe tot de Afrikaanse Unie en in 2017 diende het een aanvraag in om toe te treden tot ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten). De pandemie van Covid 19 heeft de nationale groei een halt toegeroepen en tot een aanzienlijk banenverlies geleid, waardoor de arbeidsmarkt in een land met een van de laagste arbeidsparticipatiecijfers ter wereld onder grote spanning kwam te staan. De Oekraïense crisis, in combinatie met problemen met de graanproductie door droogte en stijgende brandstofprijzen hebben geleid tot hoge inflatie, ondanks de subsidiëring van basisbehoeften.

Het beleid ter verbetering van de sociale integratie van personen met een handicap wordt nog steeds slecht uitgevoerd, deels door een gebrek aan financiering. Personen met een handicap beschikken over weinig specifieke diensten (verzorgers, toegankelijkheid van gebouwen, enz.) en hun inclusie in de civiele samenleving blijft beperkt. Organisaties voor personen met een handicap zetten zich in om deze situatie te veranderen.

Team van Handicap International in Marokko: 17

Aanwezig in Marokko: sinds 1993

Lees ook

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.