Goto main content

Marokko

Handicap International geeft haar kennis door aan Marokkaanse verenigingen van mensen met een handicap. Samen worden er acties georganiseerd om kinderen en volwassenen met een handicap te integreren in de maatschappij.

Kinderen met een handicap op school in Marokko

© A. Vincens de Tapol / HI

Lopende acties

In Marokko zet Handicap International zich in voor een betere integratie van mensen met een handicap in de maatschappij. In de regio’s Casablanca, Tanger-Tétoean, Rabat-Sale-Kenitra en Souss-Massa leidt HI met de hulp van onderwijsinstanties verschillende projecten om de scholarisatie van kinderen met een handicap te verbeteren.

Nieuwe projecten in 2017 zijn gericht op een grotere aanwezigheid van vrouwen in de lokale economie. Vrouwen krijgen persoonlijk advies over hoe ze kunnen deelnemen aan economische, sociale en ecologische initiatieven die duurzaam en inclusief zijn.

Om de medische en sociale zorg voor personen met een handicap te verbeteren, staat HI op het punt om een pilootproject met 5 structuren op te starten. De organisatie werkt ook samen met het lokale ministerie van gezondheid voor de modernisering van een nationaal ergonomieplan. 

Ten slotte steunt Handicap International het Marokkaanse netwerk van verenigingen, zodat mensen met een handicap kunnen deelnemen aan het verkiezings- en wetgevingsproces.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Tijdens de 'Arabische Lente' werd de constitutionele monarchie in Marokko geconfronteerd met de 'beweging van 20 februari 2011'. Het antwoord van de koning op deze volksbeweging vertaalde zich in een hervorming van de grondwet, die nu formeel voorziet in een bepaling dat niet mag gediscrimineerd worden op basis van een handicap.

Toch wordt het beleid voor een betere deelname van mensen met een beperking aan het sociale leven nog weinig toegepast, vooral door een gebrek aan financiering. Specifieke diensten voor mensen met een handicap (zoals hulpverlening en toegankelijke gebouwen) zijn zeldzaam en de deelname aan de burgermaatschappij blijft beperkt.

Organisaties van mensen met een handicap bundelen echter hun krachten om hier snel verandering in te brengen en om ervoor te zorgen dat men in het nationale hervormingsproces rekening houdt met mensen met een handicap.

Team van Handicap International in Marokko: 16
Aanwezig in Marokko: sinds 1996