Goto main content

"De nood aan revalidatiezorg is enorm"

Noodhulp
Syrië

Amir is directeur van een orthopedisch partnerziekenhuis van Handicap International in de Syrische regio Idlib, vlakbij de Turkse grens. Op 3 dagen tijd verzorgden ze 680 gewonden.

Enkele personen voor een ingestort gebouw

Weinig gebouwen in de getroffen gebieden hebben de schok van de bevingen doorstaan nadat krachtige aardbevingen het noordwesten van Syrië hadden getroffen. De bevingen hebben duizenden mensen gedood en duizenden gebouwen doen instorten in een land dat al zwaar getroffen was door 12 jaar oorlog. | © HI partner / HI

Bijna 700 patiënten in 3 dagen

"We hebben ondertussen al 680 patiënten verzorgd en 150 operaties uitgevoerd in de voorbije 3 dagen. Alle 150 personeelsleden van ons ziekenhuis zijn opgeroepen sinds maandag om gewonden te verzorgen.

We hebben patiënten van alle leeftijden: kinderen, vrouwen, mannen... Ze hebben verbrijzelde of afgerukte ledematen, breuken, spieren die geraakt zijn en andere verwondingen veroorzaakt door de instorting van gebouwen.

We werken van 4 uur 's ochtends tot middernacht. Ik heb zelf maar 10 uur geslapen in drie dagen..."

Amputaties aan de lopende bandDes personnes dans des décombres

"Gisteren moesten reddingsteams het been amputeren van een 13-jarig meisje dat al 20 uur vastzat in het puin. Het was onmogelijk om haar zo vanonder het puin te halen omdat ze vast zat onder een muur. Ze moesten haar ter plekke amputeren.

Zowat patiënten die we sinds maandag hebben verzorgd, zullen langdurig moeten revalideren, en sommigen zullen prothesen of orthesen nodig hebben.

Zo hebben we veel patiënten met externe fixators ( = uitwendig metalen raamwerk, waarmee de botstukken van uw botbreuk in de gewenste stand worden gehouden) ; zij moeten lange tijd opgevolgd worden en hebben revalidatiezorg nodig om een blijvende handicap te voorkomen. Bij mensen met weefsel- of spierschade of open breuken duurt de genezing lang en is de kans op infectie zeer groot."

Mensen in shock

"Vandaag is het aantal binnengebrachte gewonden licht gedaald omdat er minder mensen vanonder het puin worden gehaald, maar we krijgen meer patiënten uit andere steden en vanuit het platteland.

De meeste mensen zijn in shock. Sommige zijn gestopt met praten. Wanneer je hen iets vraagt, antwoorden ze niet meer. Anderen zijn gedesoriënteerd of erg gestrest...

Mijn teams zijn uitgeput. Ik heb ervaring met oorlogsnoodsituaties, en een aardbeving is misschien zelfs wel angstaanjagender dan een luchtaanval. Het duurt allemaal langer. Een luchtaanval en de daaropvolgende explosie duurt maar een seconde of twee, daarna ben dood of levend. De aardbeving van maandag duurde meer dan een minuut. Het was zeer eng.

Mijn oorlogservaring helpt me om met de huidige situatie om te gaan."

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.