Goto main content

Syrië

Handicap International (HI) werkt samen met vele partners in Syrië en biedt revalidatiezorg en psychosociale steun aan mensen met een handicap en mensen die gewond zijn geraakt door geweld. De organisatie voert ook ontmijningsoperaties uit en organiseert bewustmakingsessies over de risico’s van rondslingerende explosieven om ongelukken door explosieve oorlogsresten te voorkomen.

© Layla Aerts / Handicap International

Lopende acties

HI startte haar antwoord op de Syrische crisis eerst in de buurlanden - Libanon en Jordanië - in mei 2012 en begon in november 2012 met operaties binnen Syrië. In de zomer van 2014 breidde HI haar activiteiten uit tot Syrische vluchtelingen in Iraaks Koerdistan.

Vandaag biedt HI fysieke revalidatie en psychosociale steun aan personen met een handicap en gewonden, onder meer door het verstrekken van hulpmiddelen en prothesen en orthesen. HI biedt psychosociale ondersteuning aan verzorgers van mensen met een handicap. De organisatie bevordert ook de inclusie van personen met een handicap in humanitaire activiteiten. HI ondersteunt ook mensen met een handicap via ‘geld voor werk’ en verbetert hun integratie op de arbeidsmarkt.

HI voert ook ontmijningsoperaties uit en organiseert bewustmakingscampagnes over risico's voor de bevolking om ongelukken door explosieve oorlogsresten te voorkomen.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart met HI-interventies in Syrië

Bijna 400.000 mensen zijn gedood in het Syrische conflict, dat in het voorjaar van 2011 begon. Er zijn bijna 13 miljoen ontheemden en vluchtelingen.

Meer dan 14 miljoen mensen in Syrië hebben nog steeds humanitaire hulp nodig en meer dan 4,8 miljoen Syriërs zijn naar de buurlanden gevlucht. Door de verwoestende gevolgen van de pandemie en de toenemende armoede is elke dag een noodsituatie voor Syriërs die gedwongen zijn te vluchten. Toegang tot essentiële diensten en zorg, met name voor gewonden, mensen met een handicap of met chronische ziekten, is zeer moeilijk. Obstakels voor de hulp aan Syrische burgers zijn onder meer schade aan de lokale infrastructuur als gevolg van de gevechten, reisbeperkingen voor burgers en het onvermogen van internationale humanitaire organisaties om grootschalige operaties te starten vanwege de huidige situatie op het terrein, met name wat betreft toegang en veiligheid.

Team van Handicap International in Syrië: 335

Aanwezig in het land: sinds 2012

Lees ook

Rapport 1 jaar Syrië Turkije 12-12 Noodhulp

Rapport 1 jaar Syrië Turkije 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 op 1 jaar tijd?

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'
© HI 2023
Noodhulp

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'

Salahedin is directeur van het Aqrabat-ziekenhuis, een partnerziekenhuis van Handicap International in het noordwesten van Syrië. Na de aardbeving van februari verzorgde zijn personeel meer dan 1.500 gewonden.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.