Go to main content

Syrië

Handicap International werkt in Syrië samen met tal van partners en biedt revalidatiezorg en psychosociale ondersteuning aan mensen met een handicap en aan mensen die door geweld gewond zijn geraakt. De organisatie voert ook ontmijningsoperaties en sensibiliseringssessies uit om ongelukken met explosieve oorlogsresten te voorkomen.

© Layla Aerts / Handicap International

Lopende acties

Handicap International startte haar activiteiten als reactie op de Syrische crisis in de buurlanden Libanon en Jordanië in mei 2012 en begon haar activiteiten binnen Syrië in november 2012. Vervolgens breidde zij haar programma in de zomer van 2014 uit tot Syrische vluchtelingen in Iraaks Koerdistan.
Tegenwoordig biedt HI fysieke revalidatiezorg en psychosociale steun aan mensen met een handicap of gewonden, waaronder het verstrekken van mobiliteitshulpmiddelen, prothesen en orthesen. HI biedt psychosociale steun aan verzorgers van mensen met een handicap. Het bevordert ook de inclusie van personen met een handicap in humanitaire hulp en ondersteunt personen met een handicap via tijdelijke cash-for-work-activiteiten en verbetert hun inclusie op de arbeidsmarkt.
HI voert ook ontmijningsoperaties uit en voert sensibiliseringscampagnes onder de bevolking om ongelukken door explosieve oorlogsresten te voorkomen.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart met HI-interventies in Syrië

Het Syrische conflict, dat in het voorjaar van 2011 begon, heeft geleid tot bijna 400.000 doden en bijna 13 miljoen ontheemden en vluchtelingen.

Meer dan 14 miljoen mensen in Syrië hebben nog steeds humanitaire hulp nodig en meer dan 4,8 miljoen Syriërs zijn naar de buurlanden gevlucht. Met de verwoestende gevolgen van de COVID-pandemie en de groeiende armoede is elke dag een noodsituatie voor Syriërs die gedwongen zijn te vluchten. De toegang tot essentiële diensten en zorg, vooral voor gewonden, personen met een handicap en chronisch zieken, is zeer moeilijk. Belemmeringen voor de zorg voor Syrische burgers zijn onder meer: schade aan de lokale infrastructuur als gevolg van de gevechten, beperkingen op de verplaatsing van burgers en het onvermogen van internationale humanitaire organisaties om grootschalige operaties op te zetten als gevolg van de huidige situatie ter plaatse, met name wat betreft toegang en veiligheid.

Startdatum van het programma: 2012

Aantal HI-personeelsleden: 335

Lees ook

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”
© Saleh Aliwa- H.I.
Gezondheid

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”

"Ik ben de sterkste van de wereld!” Dat is hoe Khaled, een vier-en-een-half jaar oud energiebommetje, het team van HI verwelkomt in zijn huis.

Gewond door een granaat, gevlucht naar Jordanië
© Saleh Aliwa - HI
Mijnen en andere wapens Revalidatie

Gewond door een granaat, gevlucht naar Jordanië

In 2012 raakte Omar gewond door een granaat, die afgevuurd werd door een tank, waardoor zijn been moest worden geamputeerd. Nadat hij met zijn familie uit Syrië was gevlucht, kreeg hij in Jordanië revalidatiezorg en een nieuwe prothese.

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"
© partenaire HI
Integratie Revalidatie

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"

In Syrië, een land verscheurd door oorlog, is het leven voor personen met een handicap alles behalve simpel. Handicap International en haar partners helpen mensen als Faisal om weer zelfstandig hun leven op te nemen.