Noodhulp
Bij conflicten of natuurrampen schiet Handicap International (HI) vluchtelingen, ontheemden en andere slachtoffers te hulp via een veelzijdige aanpak. Gewonden, mensen die getraumatiseerd zijn, personen met een handicap en andere mensen in een kwetsbare personen worden bijgestaan in al hun noden.
Bij conflicten of natuurrampen schiet Handicap International vluchtelingen, ontheemden en andere slachtoffers te hulp via een veelzijdige aanpak. Gewonden, mensen die getraumatiseerd zijn, personen met een handicap en andere mensen in een kwetsbare personen worden bijgestaan in al hun noden.
Onze aanpak
Handicap International staat paraat om in te grijpen bij eender welke crisis, van orkanen tot aardbevingen, van oorlogen tot interne conflicten. Ze zorgt dat mensen en middelen klaar zijn om zo een snel antwoord te bieden aan de noden van de getroffen bevolking. In de landen waar de organisatie al aanwezig is, anticipeert Handicap International op toekomstige crisissen via een proces van voorbereiding en preventie. Zo zorgt ze ervoor dat haar teams op elk moment in actie kunnen schieten.
We bereiden de meest kwetsbare bevolkingsgroepen voor op rampen en vermijden slachtoffers via onze lokale werking in dorpen, stadswijken en gemeenten.
Niet alleen zorgt Handicap International ervoor dat haar eigen noodhulp toegankelijk en bereikbaar is voor kwetsbare personen, ze deelt haar ervaring ook met andere humanitaire hulporganisaties zodat onder meer personen met een handicap niet worden vergeten.
Consortium 12-12
Consortium 12-12 bestaat uit zeven verschillende humanitaire hulporganisatie die bij zeer zware crisissen in lage- en middelinkomenslanden gezamenlijk fondsen werven bij de Belgische bevolking.
Handicap International werd lid van Consortium 12-12 in 2004, het jaar waarin een krachtige tsunami toesloeg aan de kusten van de Indische Oceaan.
72u
Gemiddelde tijd die nodig is om een noodhulpactie op te zetten
8
Aantal noodhulpinterventies in 2023
1.380.591
Aantal slachtoffers die in 2023 noodhulp kregen
Snelle interventie door goede voorbereiding
Gemiddeld binnen 72 uur na een ramp kan Handicap International op eender welke plek ter wereld noodhulp bieden .
De organisatie beschikt over een team van noodhulpspecialisten en heel wat logistieke middelen. Dit team kan op elk moment worden uitgestuurd om de noden binnen een getroffen regio te evalueren.
Nadien zorgt een ander team ervoor dat slachtoffers worden bijgestaan met specifieke hulp en dat de toegang tot humanitaire diensten worden vergemakkelijkt.
Onze interventiegebieden
- Verdelen van levensnoodzakelijke goederen
- Voorzien van onderdak
- Toegang tot water en sanitaire voorzieningen waarborgen
- Logistieke diensten verlenen aan andere humanitaire actoren
- Revalidatiezorg bieden
- Psychologische en psychosociale ondersteuning bieden
- Bescherming bieden tegen geweld en misbruik
- Noodhulp inclusief maken
- Verminderen van gewapend geweld
- Terugdringen van aantal slachtoffers bij rampen
- Verdelen van levensnoodzakelijke goederen
- Voorzien van onderdak
- Toegang tot water en sanitaire voorzieningen waarborgen
- Logistieke diensten verlenen aan andere humanitaire actoren
- Revalidatiezorg bieden
- Psychologische en psychosociale ondersteuning bieden
- Bescherming bieden tegen geweld en misbruik
- Noodhulp inclusief maken
- Verminderen van gewapend geweld
- Terugdringen van aantal slachtoffers bij rampen
Hulp aan de meest kwetsbaren
Tijdens elke noodhulpinterventie zorgt Handicap International ervoor dat personen met een handicap en andere mensen in een kwetsbare situatie toegang krijgen tot hulp waar ze voordien van werden uitgesloten.
Daarnaast pleit de organisatie voor een inclusievere noodhulp zodat niemand wordt vergeten.
Interventies
2023 - ...
Oost-Congo - Gewapend conflict
- Revalidatiezorg en psychologische ondersteuning voor kwetsbare personen die door het conflict getroffen zijn
- Transport van hulpgoederen voor andere ngo's. Deze operaties ondersteunen de hulpverlening die van levensbelang is voor ontheemde personen in Noord-Kivu.
2023 - ...
Midden-Oosten - Gewapend conflict
- Noodrevalidatiezorg voor personen die gewond raakten en bij wie eventueel benen of armen moesten geamputeerd worden.
- Verdeling van basisgoederen zoals EHBO-pakketten, kookpaketten, luiers, dekens en hygiënepakketten.
- Voorziening van mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen, krukken en rollators zodat gewonde personen of personen met een handicap opnieuw mobiel zijn.
2023
Marokko - Aardbeving
Samen met Marokkaanse partners geeft Handicap International alles om tegemoet te komen aan de eerste noden van de overlevenden van de ramp. Velen van hen verloren al hun bezittingen. Via de verdeling van tenten, zeilen en dekens zorgt de organisatie voor tijdelijke oplossingen voor de slachtoffers. Gewonden en personen met een handicap worden voorzien van rolstoelen of krukken zodat ze opnieuw zelfstandig kunnen bewegen. Op iets langere termijn gaat Handicap International ook samen met plaatselijke gezondheidscentra van start met revalidatiehulp en psychologische ondersteuning.
2023-...
Soedan - Gewapend conflict
- Noodrevalidatiezorg voor personen die gewond raakten en medische zorg kregen door onze partnerorganisatie Artsen Zonder Grenzen
- Psychologische eerste hulp om oorlogstrauma's te verwerken
2023
Syrië / Turkije - Aardbeving
Handicap International heeft zich gefocust op volgende humanitaire noden:
- Gezondheid (revalidatiezorg, mentale gezondheid en psychologische ondersteuning)
- Bescherming (inclusieve en toegankelijke humanitaire hulp)
- Reductie van gewapend geweld (bewustmaking rond risico’s van rondslingerende explosieven)
- Logistieke diensten (verdeling van humanitaire hulp).
2022 - ...
Oekraïne - Gewapend conflict
Handicap International is al sinds febuari 2022 actief met noodhulpactiviteiten en heeft ondertussen een kantoor in zes verschillende steden: naast hoofdstad Kiev, gaat het over de Oostelijke steden Kharkiv, Poltava en Dnipro, de Zuidelijke stad Mykolaiev, en de stad Lviv in het westen van het land. De organisatie focust op gezondheidszorg, de verdeling van noodhulpgoederen, inclusieve noodhulp en sensibilisering rond het gevaar van explosieven.
* De weergave en het gebruik van grenzen, geografische namen en gerelateerde gegevens op deze pagina zijn niet exhaustief, hebben geen garantie van een correcte weergave en impliceren op geen enkele manier een officieel standpunt van Handicap International.
Meer over dit onderwerp
De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.
1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.
Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza
Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.