Goto main content

Rapport 6 maanden Syrië Turkije 12-12

Noodhulp
Syrië

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na 6 maanden?

 Ayham Amer Ghannam in het Al Rahma gezondheidscentrum tijdens een kinesitherpeutische sessie

Ayham Amer Ghannam in het Al Rahma gezondheidscentrum tijdens een kinesitherpeutische sessie | © B. Sweid / HI

In een nieuw rapport doen de zeven organisaties van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties verslag van hun acties in Syrië en Turkije. Deze waren mede mogelijk dankzij de giften die ingezameld worden door de oproep van Consortium 12-12. De oproep werd eind juli 2023 afgesloten en bracht ruim 16,5 miljoen euro op.

Op maandag 6 februari 2023 werd het grensgebied tussen Turkije en Syrië getroffen door twee aardbevingen met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Begin maart was het totale dodental opgelopen tot meer dan 50.000 mensen, voornamelijk op Turks grondgebied. De behoefte aan humanitaire hulp voor meer dan 100.000 gewonden en miljoenen getroffenen was enorm.
Voor de aardbeving hadden naar schatting meer dan 15 miljoen mensen in Syrië, dat al 12 jaar in oorlog is, humanitaire hulp nodig. Ongeveer 8,8 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de aardbeving die het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië heeft verwoest, "de ergste natuurramp in een eeuw" genoemd die een land in de Europese regio heeft getroffen.

 

Download 'Aardbeving Syrië-Turkije - rapport 6 maanden'

 


Lidorganisaties Consortium 12-12

Gepubliceerd op: 7 september 2023

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.