Goto main content

Rapport 6 maanden Syrië Turkije 12-12

Noodhulp
Syrië

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na 6 maanden?

 Ayham Amer Ghannam in het Al Rahma gezondheidscentrum tijdens een kinesitherpeutische sessie

Ayham Amer Ghannam in het Al Rahma gezondheidscentrum tijdens een kinesitherpeutische sessie | © B. Sweid / HI

In een nieuw rapport doen de zeven organisaties van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties verslag van hun acties in Syrië en Turkije. Deze waren mede mogelijk dankzij de giften die ingezameld worden door de oproep van Consortium 12-12. De oproep werd eind juli 2023 afgesloten en bracht ruim 16,5 miljoen euro op.

Op maandag 6 februari 2023 werd het grensgebied tussen Turkije en Syrië getroffen door twee aardbevingen met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Begin maart was het totale dodental opgelopen tot meer dan 50.000 mensen, voornamelijk op Turks grondgebied. De behoefte aan humanitaire hulp voor meer dan 100.000 gewonden en miljoenen getroffenen was enorm.
Voor de aardbeving hadden naar schatting meer dan 15 miljoen mensen in Syrië, dat al 12 jaar in oorlog is, humanitaire hulp nodig. Ongeveer 8,8 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de aardbeving die het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië heeft verwoest, "de ergste natuurramp in een eeuw" genoemd die een land in de Europese regio heeft getroffen.

 

Download 'Aardbeving Syrië-Turkije - rapport 6 maanden'

 


Lidorganisaties Consortium 12-12

Gepubliceerd op: 7 september 2023

Meer over dit onderwerp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort
© HI
Gezondheid Noodhulp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort

Het gezondheidssysteem in Gaza is volledig ingestort na de massale en systematische bombardementen door Israëlische troepen. Dat blijkt uit het rapport 'Attacks on healthcare and Impacts on Physical Rehabilitation and Mental Health Services in Gaza', dat Handicap International uitbracht. De organisatie roept alle partijen in het conflict op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten en -personeel.

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza Noodhulp

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza

Alleen een staakt-het-vuren tussen de partijen in het conflict kan een tegemoetkoming aan de immense noden van de burgerbevolking mogelijk maken.

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving
© HI
Noodhulp

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.