Go to main content

Palestijnse gebieden

Handicap International is actief in de Palestijnse Gebieden om de dagelijkse levensomstandigheden van kwetsbare personen (mensen met een handicap, vrouwen, kinderen en ouderen) te verbeteren. De organisatie ondersteunt activisten en lokale verenigingen voor mensen met een handicap, opdat de rechten van de kwetsbare bevolkingsgroepen erkend worden.

© Tom Shelton / HI

Lopende acties

Handicap International is sinds 1996 aanwezig in de Palestijnse gebieden, vooral ten ondersteuning van lokale verenigingen voor mensen met een handicap. In 1999 werd er gestart met een educatief initiatief rond de gevaren van antipersoonsmijnen en andere explosieve oorlogsresten. Sindsdien liepen er nog veel andere initiatieven, samen met lokale partners, rond: functionele revalidatie, psychosociale steun, emancipatie van de verenigingen voor mensen met een handicap, lokale inclusieve ontwikkeling, toegang tot onderwijs en werk. Sinds de zomer van 2014 en de humanitaire crisis in de Gazastrook, vult HI de ontwikkelingsinterventies aan met nood- en postnoodhulp. HI legt zich hierbij toe op revalidatie, de heropbouw van de infrastructuur en het sensibiliseren over de gevaren van landmijnen en andere explosieve oorlogsresten.

Onder de lopende projecten zijn er o.a. initiatieven om mensen met een handicap eerlijke kansen op werk te geven, revalidatiezorg aan huis mogelijk te maken en psychosociale steun te verlenen aan kwetsbare scholieren.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Ondanks het uitzichtloze conflict met Israël en een langdurige blokkade van de Gazastrook probeert het Palestijnse volk, inclusief mensen met een handicap, zich te beredderen.

De interventies van Handicap International in Palestina gebeuren tegen een unieke en vooral complexe achtergrond. Er heerst een gespannen sfeer in de bezette Palestijnse Gebieden en de Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever zijn bijzonder kwetsbaar. De al fragiele socio-economische situatie is erop achteruitgegaan sinds het Israëlische offensief “Protective Edge” in de zomer van 2014. Door het gebrek aan jobs is de werkloosheidsgraad gestegen tot meer dan 38%, strikte beperkingen voor het transport van goederen en mensen zijn nefast voor de situatie. Aangezien de middelen van publieke diensten en ngo’s ontoereikend zijn, hebben de Palestijnen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.  Dat is zeker het geval voor mensen met een handicap, die vaak vergeten worden en onvoldoende inspraak hebben bij ontwikkelings- en hulpacties.

Sinds oktober 2015 zorgt een heropleving van het geweld op de Westelijke Jordaanoever voor een verdere isolatie van kwetsbare groepen in de maatschappij, met een moeilijke toegang tot zorgverlening en werk. Net zoals in de Gazastrook leidt het gebrek aan coördinatie tussen organisaties uit het middenveld voor meer kwetsbaarheid bij mensen met een handicap.  

De beperking van de bewegingsvrijheid van de Palestijnen treft vooral mensen met een handicap, die enorme problemen ondervinden om zich te verplaatsen en toegang te hebben tot de diensten die ze nodig hebben. Het erg heuvelachtige landschap van het land, vooral op de Westelijke Jordaanoever, en het gebrek aan toegankelijk openbaar vervoer, maken de situatie nog moeilijker.

Mensen met een handicap worden op alle vlakken geconfronteerd met discriminatie, het meest nog op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Vrouwen met een handicap en moeders van kinderen met een handicap worden hier nog het meest mee geconfronteerd.

Team van Handicap International in de Palestijnse Gebieden: 42
Aanvang van het programma: 1996

Lees ook

Isolement in Gaza: Ihab is de wanhoop nabij
© HI
Noodhulp Revalidatie

Isolement in Gaza: Ihab is de wanhoop nabij

Ihab woont met zijn vrouw en twee kleine kinderen in een klein huis in Gaza. In 2019 raakte hij gewond aan beide benen. Hij verkocht zaden en koude dranken op straat toen er geweld losbarstte bij een demonstratie. De lockdownmaatregelen bemoeilijken zijn herstel.

Nieuw geweld in Gaza: explosieve wapens veroorzaken zware verwondingen Mijnen en andere wapens Revalidatie

Nieuw geweld in Gaza: explosieve wapens veroorzaken zware verwondingen

Meer dan dertig personen werden het voorbije weekend gedood bij raketaanvallen en bombardementen tussen Gaza en Israël. Deze escalatie van het geweld kan een nieuwe golf van gewonden veroorzaken in Gaza, waar de ziekenhuizen en revalidatiecentra nu al kreunen onder het werk.