Palestina
Sinds oktober 2023 reageren Handicap International en partners op de enorme humanitaire crisis die is veroorzaakt door de Israëlische militaire operatie in Gaza na de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober.

HI informatiestand in de Gazastrook, april 2015 | © Tom Shelton / HI
Lopende acties
Handicap International werkt sinds 1996 in de bezette Palestijnse gebieden. De ngo ondersteunt organisaties voor personen met een handicap. In 1999 lanceerde de organisatie een onderwijsinitiatief voor de bevolking over de risico's van landmijnen en andere explosieve oorlogsresten. Sindsdien is in samenwerking met lokale organisaties een groot aantal ontwikkelingsactiviteiten uitgevoerd op het gebied van functionele revalidatiezorg, psychosociale ondersteuning, toegang tot onderwijs en aanpassing van woningen voor personen met een handicap.
Sinds 7 oktober en de escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas reageren Handicap International en partners op de enorme crisis in Gaza. In kampen voor ontheemden zorgt de organisatie voor noodrevalidatie, distribueert ze mobiliteitshulpmiddelen en biedt ze ondersteuning op het gebied van mentale gezondheidszorg. De organisatie biedt ook recreatieve activiteiten voor kinderen en distribueert verschillende soorten kits voor onder andere hygiëne of om de winter door te komen.
Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!
Situatie in het land

De Palestijnse bevolking, waaronder personen met een handicap, probeert zich zo goed mogelijk te redden terwijl ze geconfronteerd wordt met de aanhoudende crisis met Israël en een langdurige blokkade in de Gazastrook.
Tot oktober 2023 was de situatie in de bezette Palestijnse gebieden heel gespannen. De Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever waren bijzonder kwetsbaar. De al precaire sociaal-economische situatie is sterk verslechterd door de COVID-19-pandemie, en verergerde nog meer in de loop van 2023. Doordat de dienstensectoren en niet-gouvernementele organisaties over weinig middelen beschikken, worstelen de Palestijnen om in hun basisbehoeften te voorzien, vooral personen met een handicap, die vaak over het hoofd worden gezien en niet naar behoren worden vertegenwoordigd in de ontwikkelings- en hulpverlening.
Sinds 7 oktober 2023 bereikte de humanitaire situatie in Gaza een rampzalig niveau en escaleerde het conflict tussen Israël en Hamas. 90% van de bevolking in Gaza zijn ontheemd en worden geconfronteerd met ernstige tekorten aan voeding, eten, onderdak en medicijnen. Minstens 70.000 Palestijnen zijn gedood in Gaza en 110.000 zijn gewond, wat leidt tot aanzienlijke risico's op complicaties en handicaps op lange termijn door het gebrek aan hygiëne en medische voorzieningen.
Ook is het geweld op de Westelijke Jordaanoever erg toegenomen sinds 7 oktober: 800 Palestijnen werden gedood en 7000 raakten gewond, onder andere in Oost-Jeruzalem.
Team van Handicap International in Palestina: 259
Aanwezig in Palestina: 1996
Lees ook

Tussen hulp bieden en zelf overleven
De 34-jarige Heba is prothesist en orthopedist in Gaza. Ze werkt voor Handicap International in het Nahla-prothesecentrum in Khan Younis. Ze vertelt ons hoe ze haar werk als hulpverlener, haar gezin en het voortdurende oorlogsgevaar probeert te combineren.

“Gaza overtreft alles wat ik ooit heb meegemaakt in een humanitaire noodsituatie”
Violette Van Bever is gespecialiseerd in revalidatie in noodsituaties en was afgelopen april en mei in Gaza om de revalidatieteams van Handicap International te ondersteunen. Ze getuigt van een humanitaire hel:

Gaza: het verhaal van Qamar
Onder alle mensen die door onze teams worden ondersteund, hebben we ervoor gekozen om het verhaal van Qamar met je te delen in een video. Toen een tankgranaat haar huis in het noorden van Gaza trof, raakte ze zwaar gewond en moest haar rechterbeen worden geamputeerd — en dat op slechts zevenjarige leeftijd. Vandaag woont ze met haar familie in een vluchtelingenkamp, waar de leefomstandigheden erg moeilijk zijn.