Goto main content

Mijnen en clustermunitie

Een ontmijner werkt op haar knieën in een veld

Handicap International helpt al sinds haar oprichting slachtoffers van antipersoonsmijnen. Onze lobbyisten strijden ook al jaren tegen de productie en het gebruik van dat soort wapens.

In 1995 verenigde Handicap International zich met vijf andere organisaties voor de Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL – International Campaign to Ban Landmines). De campagne kreeg heel snel aanhang en riep op tot een volledig verbod op landmijnen.

Die oproep leidde in 1997 uiteindelijk tot de ondertekening van het Verdrag van Ottawa. Datzelfde jaar ontving de ICBL de Nobelprijs voor de Vrede. In 2005 begon het aantal nieuwe slachtoffers van landmijnen te dalen. Daarop besloten Handicap International en haar partners van de Coalitie tegen Clustermunitie (CMC - Cluster Munitions Coalition) ten strijde te trekken tegen een ander wapen: clustermunitie.

In een rapport bracht onze organisatie aan het licht dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie burgers zijn. Op 3 december 2009 werd onze aanklacht gehoord en kwam het Verdrag van Oslo tegen het gebruik van clustermunitie tot stand.

 

Wat doet Handicap International?

  •  Bewustmakingsacties rond de gevaren van antipersoonsmijnen en andere explosieve oorlogsresten aan bewoners van verontreinigde gebieden
  • Bijstand aan slachtoffers van antipersoonsmijnen en andere explosieven: door hen de nodige medische zorg en psychologische ondersteuning te bieden, maar ook door hen de middelen te geven om hun rechten te doen gelden bij de autoriteiten van hun land.
  • Ontmijning en vernietiging van explosieve oorlogsresten in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschappen.
  •  Gegevensverzameling rond negatieve socio-economische effecten van de aanwezigheid van landmijnen en andere ontplofbare oorlogsresten.
  • Beleidsbeïnvloeding bij regeringen om het Verdrag tegen antipersoonsmijnen en het Verdrag tegen clustermunitie te ondertekenen en de bepalingen van deze verdragen te implementeren. Handicap International brengt slachtoffers samen om overal ter wereld te getuigen voor een landmijn- en clustermunitievrije wereld.
Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis

Meer over dit onderwerp

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp
© K.Nateel / HI

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp

Meer dan 160 ngo's roepen op tot onmiddellijke actie om een einde te maken aan de dodelijke Israëlische noodhulpbedeling in Gaza.

Oekraïne wil uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen stappen Preventie

Oekraïne wil uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen stappen

‘België moet reageren tegen deze beslissing’

Belgen solidair met slachtoffers aardbeving Hulpverlening

Belgen solidair met slachtoffers aardbeving

Na de 12-12 oproep voor Myanmar bijna drie maand geleden staat de teller vandaag op 510.622 euro. Met deze giften kan de humanitaire hulp van de vijf lidorganisaties van Consortium 12-12 voor de slachtoffers van de aardbeving worden gefinancierd.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB