Goto main content

De strijd tegen antipersoonsmijnen en clustermunitie

Een ontmijner werkt op haar knieën in een veld

Handicap International helpt al sinds haar oprichting slachtoffers van antipersoonsmijnen. Onze lobbyisten strijden ook al jaren tegen de productie en het gebruik van dat soort wapens.

In 1995 verenigde Handicap International zich met vijf andere organisaties voor de Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL – International Campaign to Ban Landmines). De campagne kreeg heel snel aanhang en riep op tot een volledig verbod op landmijnen.

Die oproep leidde in 1997 uiteindelijk tot de ondertekening van het Verdrag van Ottawa. Datzelfde jaar ontving de ICBL de Nobelprijs voor de Vrede. In 2005 begon het aantal nieuwe slachtoffers van landmijnen te dalen. Daarop besloten Handicap International en haar partners van de Coalitie tegen Clustermunitie (CMC - Cluster Munitions Coalition) ten strijde te trekken tegen een ander wapen: clustermunitie.

In een rapport bracht onze organisatie aan het licht dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie burgers zijn. Op 3 december 2009 werd onze aanklacht gehoord en kwam het Verdrag van Oslo tegen het gebruik van clustermunitie tot stand.

 

Wat doet Handicap International?

  •  Bewustmakingsacties rond de gevaren van antipersoonsmijnen en andere explosieve oorlogsresten aan bewoners van verontreinigde gebieden
  • Bijstand aan slachtoffers van antipersoonsmijnen en andere explosieven: door hen de nodige medische zorg en psychologische ondersteuning te bieden, maar ook door hen de middelen te geven om hun rechten te doen gelden bij de autoriteiten van hun land.
  • Ontmijning en vernietiging van explosieve oorlogsresten in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschappen.
  •  Gegevensverzameling rond negatieve socio-economische effecten van de aanwezigheid van landmijnen en andere ontplofbare oorlogsresten.
  • Beleidsbeïnvloeding bij regeringen om het Verdrag tegen antipersoonsmijnen en het Verdrag tegen clustermunitie te ondertekenen en de bepalingen van deze verdragen te implementeren. Handicap International brengt slachtoffers samen om overal ter wereld te getuigen voor een landmijn- en clustermunitievrije wereld.
Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis Twee mensen vluchten voor bomaanslag in ziekenhuis

Meer over dit onderwerp

Hulpverleners in Gaza slaken noodkreet

Hulpverleners in Gaza slaken noodkreet

'Net als de meer dan twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook worden ook wij, humanitaire hulpverleners, uitgehongerd, ontheemd en gedood.'

Geweld in Colombia veroorzaakt grootste humanitaire crisis in decennia
© C. Maldonado / HI
Hulpverlening Preventie

Geweld in Colombia veroorzaakt grootste humanitaire crisis in decennia

Handicap International staat ontheemde bevolking bij met revalidatiezorg en psychologische ondersteuning na oplaaiend geweld.

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB