Revalidatiezorg
Revalidatiezorg staat bij Handicap International centraal in haar hulpverlening. Met deze zorg verbetert de organisatie de levenskwaliteit van personen met een handicap en helpt ze bij het terugwinnen van hun zelfstandigheid. Via onder meer kinesitherapie en ergotherapie, en op maat gemaakte protheses en andere technische hulpmiddelen bevordert Handicap International de integratie van personen met een handicap op school, op de arbeidsmarkt en in het sociale leven. Via toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare revalidatiezorg worden personen met een handicap uit hun isolement gehaald en worden de banden met hun gemeenschap versterkt.
1 persoon op 3
heeft in zijn of haar leven revalidatiezorg nodig
Slechts 3 tot 5 %
van de personen met een handicap heeft toegang tot noodzakelijke revalidatiezorg
Onze aanpak
Revalidatiezorg helpt mensen met een handicap of een langdurige ziekte om opnieuw hun best mogelijke fysieke conditie te bereiken en te behouden. Hoewel voor sommige behandelingen een operatie noodzakelijk is, bestaat de meeste zorg uit sessies kinesitherapie en ergotherapie. De teams van Handicap International voorzien ook aangepaste mobiliteitshulpmiddelen, zoals braces, prothesen, krukken en rolstoelen om mensen weer zelfstandig te laten bewegen.
Zorg op maat, aangepast aan de context en individuele behoeften.
Handicap International werkt waar het kan via gepersonaliseerde interventies. Elke individuele situatie en omgeving wordt eerst grondig geanalyseerd. Daarna volgt de nodige zorg, waarbij ook de mantelzorgers van de patiënt worden betrokken via het aanleren van de nodige oefeningen zodat op zelfstandige basis aan het herstel kan worden gewerkt.
Interventiegebieden
Revalidatiezorg is voor heel wat personen met een handicap de sleutel om volwaardig deel uit te maken van de samenleving. Of het nu via onderwijs, een job of sociale activiteiten is.
- Focus op lokale gemeenschappen: Handicap International zet in op de ontwikkeling van de vaardigheden van lokale gezondheidswerkers en gemeenschapswerkers, zodat ze zelfstandig zorgbehoevende personen kunnen identificeren, opvolgen en toeleiden naar de nodige diensten.
- Lokale partnerschappen: Handicap International biedt opleidingen en ondersteuning aan bestaande revalidatiecentra en ziekenhuizen om de kwaliteit van hun diensten te verbeteren.
- Interventies met specialisten: waar nodig zet de organisatie specialisten in om (tijdelijke) bijkomende steun te voorzien.
- Ondersteuning van lokaal beleid: dankzij de nodige expertise levert Handicap International een bijdrage aan het beleid van lokale en nationale overheden.
- Voortdurende ontwikkeling: via bijkomende opleidingen blijft de organisatie op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast worden nieuwe programma's opgezet om aan dringende noden te voorzien.
Het belang van revalidatiezorg
Revalidatiezorg speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een inclusieve samenleving. Door mensen deze zorg te bieden krijgen ze functionele vaardigheden terug, wordt chronische pijn beheerst en hun mentaal welzijn versterkt. Dit is een eerste vereiste om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving.
Naar een hogere versnelling op wereldvlak
Op 27 mei 2023 nam de Wereldgezondheidsorganisatie een resolutie aan die de kwaliteit van revalidatiezorg wereldwijd moet verbeteren. De verschillende lidstaten werden hierdoor aangespoord om revalidatiezorg op te nemen in hun nationaal gezondheidsbeleid, om revalidatiespecialisten op te leiden en en om de financiering van essentiële diensten te verbeteren.
Sinds de goedkeuring van deze resolutie heeft de Wereldgezondheidsorganisatie haar inspanningen opgevoerd door haar gespecialiseerde teams te versterken, een eerste mondiaal rapport over revalidatiezorg op te stellen en belangrijke initiatieven te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het nationale revalidatiezorgplan van Oeganda. Ook de Global Rehabilitation Alliance, die in 2023 werd opgericht en nu meer dan 80 leden telt, weerspiegelt het groeiende engagement voor revalidatiezorg. Handicap International blijft de implementatie van deze verbintenissen wereldwijd actief opvolgen.
Meer over dit onderwerp
In de voetsporen van Channa… 12 jaar later
Channa werd geboren met één been. Al twaalf jaar krijgt ze begeleiding van Handicap International in Cambodja. Ze kreeg een prothese en ontvangt regelmatig revalidatiezorg.
De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.
1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.
Photos : © Hardy Skills / © Crolle Agency / © M. Itouhar / © K.W Dalati / © Development Tales Media / © T. Mayer / © G-H.Rouzier / HI