Go to main content

Oekraïne

In februari 2022, toen het conflict tussen Oekraïne en Rusland losbarste, zette Handicap International een multisectorale noodhulpactie op in verschillende regio's in het westen en oosten van Oekraïne. Op dit moment heeft meer dan 40% van de Oekraïense bevolking humanitaire hulp nodig.

 

09/03/2022. Przemysl, Polen. Galaina Mama Gala, 87 jaar oud, steekt de grens tussen Oekraïne en Polen over bij de grensovergang Medyka.

09/03/2022. Przemysl, Polen. Galaina Mama Gala, 87 jaar oud, steekt de grens tussen Oekraïne en Polen over bij de grensovergang Medyka. | © T. Nicholson / HI

Lopende acties

Handicap International heeft in Oekraïne de belangrijkste humanitaire behoeften geïdentificeerd en in verschillende sectoren projecten opgezet om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen die door de oorlog zijn getroffen, met name gewonden, ontheemden en personen met een handicap/

HI biedt fysieke en functionele revalidatiezorg aan, in combinatie met financiële steun. Tegelijkertijd zorgt de ngo voor een humanitaire respons die rekening houdt met de specifieke behoeften van mensen met een handicap.

Terwijl dit conflict waarschijnlijk een blijvend effect op de bevolking zal hebben, biedt HI psychosociale en mentale ondersteuning aan kwetsbare personen. Er wordt geschat dat 10 miljoen mensen psychosociale hulp nodig zullen hebben als gevolg van conflictgerelateerde trauma's.

De organisatie versterkt ook de capaciteit van verschillende Oekraïense ziekenhuizen door medisch personeel op te leiden en te begeleiden.  

HI biedt risicovoorlichting aan vertegenwoordigers van de gemeenschap en de lokale bevolking om hen bewust te maken van de risico's van explosieven en de gevaren van granaatinslagen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Oost-Oekraïne, een van de meest door explosieven verontreinigde regio's van het land.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

In 2014 leidde het conflict tussen regeringstroepen en pro-onafhankelijkheidsbewegingen in Oekraïne tot een blijvende instabiliteit in verschillende regio's van het land.

Het conflict werd aangewakkerd door massaprotesten in Kiev en andere Oekraïense steden eind 2013, die leidden tot de val van president Janoekovitsj in februari 2014. Vandaag de dag is Oekraïne  het land met de meeste mijnen ter wereld.

Sinds 24 februari 2022, toen het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleerde, zijn steden in het hele land het doelwit geweest van verwoestende wapenaanvallen.

In het voortdurende conflict zijn burgers nog steeds de dupe van de dagelijkse luchtaanvallen en bombardementen, met meer dan 22.000 burgerslachtoffers van de oorlog in Oekraïne: bijna 9.000 doden en meer dan 14.000 gewonden. Bijna 18 miljoen mensen zullen in 2023 humanitaire hulp nodig hebben, waaronder meer dan 6 miljoen binnenlandse ontheemden, bijna 5 miljoen teruggekeerde vluchtelingen en bijna 7 miljoen mensen die tijdens de oorlog thuis zijn gebleven.

De civiele infrastructuur is ernstig beschadigd, waardoor de toegang tot elektriciteit, telecommunicatie, voedsel, water, verwarming en medische zorg beperkt is. Mensen zijn kwetsbaarder omdat ze minder toegang hebben tot essentiële diensten. Daarnaast zullen naar schatting 10 miljoen mensen psychosociale steun nodig hebben vanwege trauma's gerelateerd aan het conflict.

Lees ook

"Burgers in Oekraïne zullen nog decennialang de gevolgen dragen van clustermunitie"
© Z. Johnson / HI
Mijnen en andere wapens

"Burgers in Oekraïne zullen nog decennialang de gevolgen dragen van clustermunitie"

De Verenigde Staten kondigden de overdracht van clustermunitie aan Oekraïne aan. Handicap International is zeer bezorgd over deze beslissing.

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne

Statement van Handicap International

Oekraïne 12-12: nieuw activiteitenrapport na een jaar van oorlog.
© T. Mayer / HI
Noodhulp

Oekraïne 12-12: nieuw activiteitenrapport na een jaar van oorlog.

Consortium 12-12 verenigt 7 Belgische ngo's, waaronder Handicap International. Na een jaar van oorlog in Oekraïne publiceert het een nieuw rapport over de activiteiten van deze organisaties in het land.