Goto main content

Oekraïne

Sinds 24 februari 2022 en het begin van een grootschalig militair conflict in Oekraïne zijn steden in het hele land het doelwit geworden van verwoestende bombardementen. Handicap International roept op tot onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden, en tot bescherming van burgers en civiele infrastructuur tegen de gevolgen van oorlog. Er moet een einde komen aan het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Burgers in Oekraïne moeten toegang hebben tot humanitaire hulp, en ze moeten worden beschermd wanneer zij het conflict ontvluchten.

HI was van 2015 tot 2017 actief in Oekraïne.

 

Een man ruimt puin op nadat op 25 februari een granaat insloeg op dit gebouw in Koshytsa Straat, in een voorstad van Kiev.

Een man ruimt puin op nadat op 25 februari een granaat insloeg op dit gebouw in Koshytsa Straat, in een voorstad van Kiev. | © AFP

Lopende acties

Het militaire conflict in 2022

Sinds 24 februari 2022 en het begin van het grootschalige militaire conflict in Oekraïne zijn de belangrijkste steden van het land, zoals Charkiv, en de hoofdstad Kiev het doelwit geworden van intensieve bombardementen.

HI zond een verkenningsmissie naar Oekraïne en de buurlanden, waaronder Roemenië, Polen en Moldavië. De missie bestaat uit twee teams die zich zullen concentreren op de humanitaire noden, veiligheid, de toegang en de operationele context, de mogelijke interventies en de identificatie van potentiële partners.

HI zal voorrang geven aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen die door het conflict zijn getroffen, zoals ontheemde gezinnen, vluchtelingen, vrouwen, kinderen, mensen met een handicap en ouderen - gezien het grote aantal mensen in Oekraïne dat ouder is dan 60 jaar en aan chronische ziekten lijdt.

De HI-teams zullen zich concentreren op de evaluatie van de behoeften inzake revalidatiezorg, psychosociale steun, onderdak, toegang tot voedsel, water en sanitaire voorzieningen. Zij zullen zich ook buigen over de integratie van mensen met een handicap in humanitaire noodhulp en over de logistieke steun aan humanitaire organisaties...

Van 2015 tot 2017

HI werd door het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid gevraagd om te helpen bij het verbeteren van de zorgverlening voor mensen met een handicap en conflictslachtoffers. Onze organisatie verleende revalidatiezorg aan huis om mogelijke complicaties te vermijden bij mensen die verwondingen opliepen, of bij ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit die als gevolg van het conflict moeilijker toegang hadden tot zorgdiensten. HI versterkte ook de capaciteit van gezondheidsinstellingen, vormde zorgpersoneel en leverde revalidatieapparatuur en mobiliteitshulpmiddelen (prothesen, rolstoelen, etc.).

Op nationaal niveau identificeerde HI kwetsbare groepen (ouderen, mensen met een handicap, enz.) en maakte het humanitaire actoren bewust van hun specifieke behoeften en de manier waarop zij in de noodhulpverlening kunnen worden opgenomen.

Tussen oktober 2015 en februari 2016 sensibiliseerde HI, met de steun van UNICEF, over de risico’s van landmijnen en onontplofte oorlogsresten gegeven aan kinderen en tieners die langs de contactlijn tussen regeringstroepen en onafhankelijkheidsbewegingen wonen.

Eind 2017 beëindigde HI zijn acties in Oekraïne.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Lees ook

Oekraïne 12-12 : 6 maanden van humanitaire hulp Noodhulp

Oekraïne 12-12 : 6 maanden van humanitaire hulp

De zeven organisaties die samen het Consortium 12-12 vormen, hebben een nieuw rapport gepubliceerd over hun activiteiten in Oekraïne en zijn buurlanden.

"De meest geavanceerde, dodelijke en vernietigende wapens die ik al heb gezien"
© V. de Viguerie / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

"De meest geavanceerde, dodelijke en vernietigende wapens die ik al heb gezien"

Gaëlle Smith, noodrevalidatiespecialist bij Handicap International, ging enkele maanden geleden naar Oekraïne om onze teams ter plaatse te ondersteunen. Een getuigenis van haar ervaring in oorlogsgebied.

689 burgers gedood of gewond door aanvallen met clustermunitie in Oekraïne
T. Mayer / Handicap International
Mijnen en andere wapens

689 burgers gedood of gewond door aanvallen met clustermunitie in Oekraïne

Terwijl de Oekraïense crisis haar zesde maand ingaat, blijkt - uit het vandaag gepubliceerde Cluster Munition Monitor-rapport 2022 – dat in de eerste helft van 2022 minstens 689 burgers in Oekraïne gedood of gewond zijn geraakt bij aanvallen met clustermunitie. Aangezien tot 40% van deze wapens niet ontploft bij de inslag, vormen clustermunitierestanten een ernstige bedreiging voor de lokale bevolking.