Goto main content

Oekraïne

Sinds 24 februari 2022 en het begin van een grootschalig militair conflict in Oekraïne zijn steden in het hele land het doelwit geworden van verwoestende bombardementen. Handicap International roept op tot onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden, en tot bescherming van burgers en civiele infrastructuur tegen de gevolgen van oorlog. Er moet een einde komen aan het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Burgers in Oekraïne moeten toegang hebben tot humanitaire hulp, en ze moeten worden beschermd wanneer zij het conflict ontvluchten.

HI was van 2015 tot 2017 actief in Oekraïne.

 

Een man ruimt puin op nadat op 25 februari een granaat insloeg op dit gebouw in Koshytsa Straat, in een voorstad van Kiev.

Een man ruimt puin op nadat op 25 februari een granaat insloeg op dit gebouw in Koshytsa Straat, in een voorstad van Kiev. | © AFP

Lopende acties

Het militaire conflict in 2022

Sinds 24 februari 2022 en het begin van het grootschalige militaire conflict in Oekraïne zijn de belangrijkste steden van het land, zoals Charkiv, en de hoofdstad Kiev het doelwit geworden van intensieve bombardementen.

HI zond een verkenningsmissie naar Oekraïne en de buurlanden, waaronder Roemenië, Polen en Moldavië. De missie bestaat uit twee teams die zich zullen concentreren op de humanitaire noden, veiligheid, de toegang en de operationele context, de mogelijke interventies en de identificatie van potentiële partners.

HI zal voorrang geven aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen die door het conflict zijn getroffen, zoals ontheemde gezinnen, vluchtelingen, vrouwen, kinderen, mensen met een handicap en ouderen - gezien het grote aantal mensen in Oekraïne dat ouder is dan 60 jaar en aan chronische ziekten lijdt.

De HI-teams zullen zich concentreren op de evaluatie van de behoeften inzake revalidatiezorg, psychosociale steun, onderdak, toegang tot voedsel, water en sanitaire voorzieningen. Zij zullen zich ook buigen over de integratie van mensen met een handicap in humanitaire noodhulp en over de logistieke steun aan humanitaire organisaties...

Van 2015 tot 2017

HI werd door het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid gevraagd om te helpen bij het verbeteren van de zorgverlening voor mensen met een handicap en conflictslachtoffers. Onze organisatie verleende revalidatiezorg aan huis om mogelijke complicaties te vermijden bij mensen die verwondingen opliepen, of bij ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit die als gevolg van het conflict moeilijker toegang hadden tot zorgdiensten. HI versterkte ook de capaciteit van gezondheidsinstellingen, vormde zorgpersoneel en leverde revalidatieapparatuur en mobiliteitshulpmiddelen (prothesen, rolstoelen, etc.).

Op nationaal niveau identificeerde HI kwetsbare groepen (ouderen, mensen met een handicap, enz.) en maakte het humanitaire actoren bewust van hun specifieke behoeften en de manier waarop zij in de noodhulpverlening kunnen worden opgenomen.

Tussen oktober 2015 en februari 2016 sensibiliseerde HI, met de steun van UNICEF, over de risico’s van landmijnen en onontplofte oorlogsresten gegeven aan kinderen en tieners die langs de contactlijn tussen regeringstroepen en onafhankelijkheidsbewegingen wonen.

Eind 2017 beëindigde HI zijn acties in Oekraïne.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Lees ook

Vladimir overleeft een zware ontploffing
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Vladimir overleeft een zware ontploffing

In Oekraïne overleefde Vladimir een explosie waar hij ernstige brandwonden aan overhield. Handicap International (HI) biedt hem revalidatie-oefeningen en verzorging aan om zijn herstel te bevorderen.

HI steunt een centrum voor kinderen met meervoudige handicaps in Oekraïne
© HI
Noodhulp

HI steunt een centrum voor kinderen met meervoudige handicaps in Oekraïne

In het westen van Oekraïne zijn de humanitaire noden enorm. Handicap International (HI) steunt een opvangcentrum voor kinderen met meervoudige handicaps, door de zorgverlening te versterken.

"Ik voel me geen slachtoffer"
© HI
Noodhulp

"Ik voel me geen slachtoffer"

Denys werkt als cultureel bemiddelaar voor Handicap International in Oekraïne. De inwoner van Kiev vertelt over de evacuatie van zijn gezin tijdens het gewapende conflict.